Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cesano (Italia): Sărbătoarea familiei

Duminică, 28 decembrie 2008, în Duminica Familiei, comunitatea romano-catolică română, din Cesano, împreună cu păstorul lor, a continuat sărbătoarea nașterii pruncului Isus, organizând jubileul familiei.

Comunitatea romano-catolică din România, prezentă în această localitate, dar și împrejurimi, se adună pentru sfânta Liturghie în limba română, începând cu a treia duminică din Advent, adică din 14 decembrie 2008. Acești credincioși au primit cu mare bucurie propunerea făcută de părintele Adrian Chili, capelan (responsabil) pentru românii catolici din Dieceza de Porto - Santa Rufina. La prima sfântă Liturgie, celebrată aici în limba română, au participat 27 de persoane (adulți, tineri și copii), dar sperăm ca în timp, să participe mai mulți credincioși.

După ce credincioșii de aici au sărbătorit împreună noaptea și ziua de Crăciun, au dorit să continue această sărbătoare prin celebrarea jubileului de un an, cinci și respectiv zece ani de căsătorie. În această duminică întreaga comunitate s-a rugat pentru toate familiile, dar în mod special pentru cele aniversate (una aniversa un an de căsătorie, două familii cinci ani, și o familie un an de căsătorie). Chiar dacă două dintre familiile aniversate erau numai în vizită, au dorit să sărbătorească acest moment important din viața lor, împreună cu noi, în biserică.

Sfânta Liturghie, celebrată de părintele Adrian Chili, a început la ora 11.30, printr-un cântec special de Crăciun. Pentru ca sărbătoarea să fie mai frumoasă, lecturile, rugăciunea credincioșilor și ofertoriul au fost pregătite de familiile aniversate. În predica sa, părintele Adrian a dorit să încurajeze familia de azi și să-i amintească de necazurile și greutățile de care nu a fost scutită nici familia din Nazaret: Isus, Maria și Iosif. Dar Sfânta Familie, așa cum ar trebui să facă și familiile de azi, au reușit să înfrunte toate greutățile și necazurile zilnice, cerând ajutorul și puterea lui Dumnezeu. Criza de care suferă omenirea astăzi poate fi învinsă numai de o credință puternică în Dumnezeu și de abandonarea în mâinile lui, pentru că numai el o poate ajuta.

Pentru ca sărbătoarea să nu se termine așa de repede, după sfânta Liturghie solemnă s-a organizat un prânz împreună cu toată comunitatea. Prânz care a fost însoțit de dans, muzică populară românească și multă voie bună.

Aici la Cesano, sfânta Liturghie romano-catolică, în limba română se celebrează în fiecare duminică și sărbătoare de poruncă, la ora 11.30, în biserica "San Nicola": Via Borgo di Sopra, 40, 00123, Cesano (Rm), Italia. Pentru cei care doresc să se spovedească, au această ocazie începând cu ora 11.00.

Amintim aici că pr. Adrian Chili este responsabil (capelan) pentru toți credincioșii romano-catolici din România prezenți în Dieceza Porto - Santa Rufina (dieceză care cuprinde printre altele, localități precum: Ladispoli, Santa Marinela, La Storta, La Giustiniana, Cesano, Bracciano, Anguilara, Osteria Nuova, Casalotti, Ponte Galeria, Fiumicino). Românii care locuiesc pe acest teritoriu și doresc să vorbească cu părintele Adrian, în legătură cu celebrarea sfintelor Liturghii în limba română sau administrarea celorlalte sacramente, îl pot contacta la numărul de telefon 0039.380.63.75.414.

Comunitatea romano-catolică română din Cesano


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat