Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Serafica": Patrologie și patristică, secolele IV-V, vol. II

La Editura "Serafica" din Roman a apărut un nou curs universitar de 401 pagini, în format academic, intitulat Patrologie și patristică, secolele IV-V, volumul II, autor fiind pr. lect. univ. dr. Damian Gheorghe Pătrașcu, OFMConv.

Cu volumul al II-lea al acestui curs universitar pr. dr. Damian Gheorghe Pătrașcu, profesor de Patrologie la Institutul Teologic Franciscan din Roman intră în spațiul larg al scrierilor patristice din veacurile IV și V ale erei creștine, considerată pe drept cuvânt de mulți autori ca fiind "epoca de aur a patristicii". Activitatea intensă a Sfinților Părinți ca Atanaziu din Alexandria, Vasile cel Mare, Grigorie din Nazianz, Grigore de Nyssa, Efrem Sirul, Ciril din Ierusalim, Ioan Gură de Aur, Ilariu din Poitiers, Ambroziu din Milano, Niceta de Remesiana, Ieronim, Rufin din Aquilea, Paulin de Nola, Augustin, Leon cel Mare, Ioan Cassian și Dionisie cel Smerit, se reflectă prin scrieri de o înaltă valoare umanistică lăsând omenirii un patrimoniu imens. Aceste valori umane și divine dobândite și plămădite în conciliile ecumenice scot la iveală un adevăr de netăgăduit și anume: patristica din această perioadă dezvoltă o uriașă simfonie a Revelației cu istoria, morala și filozofia în perspectiva dezvoltării culturii popoarelor din Răsărit și Apus, dialectica se îmbrățișează cu evlavia, iar istoria cu ameliorarea etică. Cultul exprimă dogma soteriologică, iar dialogul sacru, scrierile exegetice și dogmatice, omiliile, imnurile și aspirațiile rațiunii țin cerul și pământul în continuă atracție reciprocă. Critica antipăgână se manifestă în tratate de un înalt nivel științific, fie prin scrieri, fie prin celebrarea conciliilor ecumenice. Lectura Sfinților Părinți din aceste veacuri luminează mintea și îmbogățește inima, ne ajută să înțelegem misterul Bisericii, ne învață să culegem și să medităm adânc asupra multor aspecte din propria noastră viață. Simpla lecturare a acestui curs ne invită la reflecție, studiu și echilibru pentru a menține umanismul creștin promovat de Sfinții Părinți și pe care oamenii timpurilor noastre trebuie să-l redescopere. În acest sens, utilă este bibliografia pe care autorul o redă la sfârșitul cursului.

Scopul acestui manual este acela de a oferi un reper actualizat în domeniul patrologiei și patristicii nu numai studenților facultăților de teologie, ci și tuturor acelora care doresc să aprofundeze această știință și pentru a acoperi întreaga perioadă patristică, autorul prevede un al III-lea volum și un volum de texte de antologie patristică pe care le va publica într-un viitor apropiat.

Cartea se găsește la Librăria Institutului Teologic Franciscan din Roman și va fi difuzată de editură și la celelalte librării religioase din țară.

Pr. prof. dr. Maximilian Pal

* * *

Patrologie și patristică. Secolele I-IV, vol. II
Damian Gheorghe Pătrașcu, Ed. "Serafica", 2008, ISBN 978-973-7820-4, 17x24 cm, 401 p.


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat