Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Comunitatea catolică română din Pordenone

În urmă cu aproape doi ani, după încercări timide, comunitatea catolică română din Pordenone, Italia, participa pentru prima dată la sfânta Liturghie celebrată în limba română de către părintele Ionel Jicmon. Prin îngăduința episcopului de Concordia-Pordenone, Excelența sa Ovidio Poletto, părintele a început apoi să vină în mijlocul nostru în fiecare a treia duminică a lunii, la casa de spiritualitate "Madonna Pellegrina", să celebreze pentru noi care eram departe de casă și de cei dragi și eram dornici să ne rugăm în limba română.

De la început l-am simțit alături de noi pe don Fermo, directorul casei de spiritualitate, care mereu a pledat în favoarea noastră pentru a avea un preot și sfânta Liturghie în limba română. Timp de doi ani am continuat să sperăm și să ne rugăm ca această dorință să se transforme într-o bună zi în realitate. Din luna octombrie a acestui an a început să vină o data la două săptămâni, de la Padova, părintele Ciprian Ghiurcă ca să celebreze sfânta Liturghie. După mai multe încercări, episcopul de Pordenone a acceptat să vină un preot român pentru comunitatea noastră.

La 18 decembrie 2008, părintele Ciprian Ghiurcă a fost numit responsabil al comunității române din Pordenone. Timp de șase ani, părintele a lucrat alături de părintele Ionel Jicmon pentru comunitatea catolică română din Padova.

Crăciunul bătea la ușă și noi doream din toată inima să facem ceva frumos pentru românii noștri. În scurt timp am început să ne pregătim pentru marea sărbătoare a Crăciunului. La sfârșitul fiecărei Liturghii ne opream pentru a repeta colindele noastre dragi și cântecele de Crăciun. Eram doar o mână de oameni, dar nu ne-am descurajat.

Marea sărbătoare a Nașterii Domnului așteptată cu multă nerăbdare a venit și mulți credincioși români, de aici, dar și din alte părți ale Italiei și chiar din Spania, veniți în vizită la neamuri, au umplut biserica. Corul a fost la înălțime, colindele foarte frumoase și slujba trăită din toată inima de către toți cei prezenți. După Liturghie, l-am primit pe Moș Crăciun și apoi am sărbătorit împreună într-o sală parohială și ne-am urat unul altuia Crăciun fericit.

La 26 decembrie am avut și primul Botez din comunitatea și ne-am bucurat și de prezența părintelui Ionel Jicmon care ne-a încurajat și ne-a cerut să fim alături de părintele Ciprian în noua sa misiune. Așteptăm acum celelalte sărbători pentru a fi din nou împreună și îi invităm pe toți ceilalți români de pe lângă Pordenone să ni se alăture.

Orice început este greu, dar nu ne temem. Acum avem în sfârșit posibilitatea de a celebra sfânta Liturghie în fiecare duminică la ora 11.00, la biserica "Sfântul Anton Abate" din Cordenons (PN), în Via Pasch, 85. Aici ne simțim foarte bine pentru că biserica este frumoasă, spațioasă și primitoare. Părintele Ciprian poate fi găsit în timpul săptămânii la Parohia "Santa Maria Maggiore", care se află tot în Cordenons, unde locuiește și colaborează cu părintele paroh Giancarlo Stival și părintele Omar și pentru comunitatea italiană.

sDorim să fim alături de părintele Ciprian și să-l susținem în misiunea sa în mijlocul nostru.

Mulțumim din inimă Preasfințitului nostru episcop Petru Gherghel și Preasfinției sale episcop auxiliar Aurel Percă și-i rugăm să vină să ne dea binecuvântarea lor la acest început de drum. De asemenea, se cuvine să le mai mulțumim și Excelenței sale Ovidio Poletto, episcopul acestei dieceze, părintelui Ionel Jicmon, părintelui Ciprian Sava pentru tot ceea ce au făcut pentru noi în acești ani.

Tuturor le dorim "Crăciun fericit!" și ca Anul Nou să ne aducă multe împliniri, bucurie, speranță și multă credință.

Eugenia Mare


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat