Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Mesajul lui Benedict al XVI-lea pentru Crăciun 2008

"Apparuit gratia Dei Salvatoris nostri omnibus hominibus" (Tit 2,11)

Iubiți frați și surori, cu cuvintele apostolului Paul reînnoiesc vestea fericită a Nașterii lui Cristos: da, astăzi "harul lui Dumnezeu s-a arătat ca mântuitor pentru toți oamenii"!

S-a arătat! Acest lucru îl celebrează astăzi Biserica. Harul lui Dumnezeu, bogat în bunătate și iubire, nu mai este ascuns, ci "s-a arătat", s-a manifestat în trup, a arătat chipul său. Unde? La Betleem. Când? Sub Cezar August, în timpul primului recensământ, de care amintește și evanghelistul Luca. Și cine este revelatorul? Un nou-născut, Fiul Fecioarei Maria. În el s-a arătat harul lui Dumnezeu Mântuitorul nostru. Pentru aceasta acel prunc se numește Jehoshua, Isus, care înseamnă "Dumnezeu mântuiește".

Harul lui Dumnezeu s-a arătat: iată pentru ce Crăciunul este sărbătoare de lumină. Nu o lumină totală, ca aceea care învăluie orice lucru în miezul zilei, ci o strălucire care se aprinde noaptea și se răspândește pornind dintr-un punct precis al universului: din peștera din Betleem, unde Pruncul divin a "venit la lumină". În realitate, el este însăși lumina care se propagă, așa cum bine reprezintă atâtea picturi ale nașterii. El este lumina care arătându-se alungă negura, risipește întunericul și ne permite să înțelegem sensul și valoarea existenței noastre și a istoriei. Fiecare iesle este o invitație simplă și elocventă de a deschide inima și mintea la misterul vieții. Este o întâlnire cu viața nemuritoare, care s-a făcut muritoare în scena mistică a nașterii; o scenă pe care o putem admira și aici, în această piață (Piața "Sf. Petru" - n.r.), ca și în nenumărate biserici și capele din întreaga lume, și în fiecare casă unde este adorat numele lui Isus.

Harul lui Dumnezeu s-a arătat tuturor oamenilor. Da, Isus, chipul lui Dumnezeu-care-mântuiește, nu s-a manifestat numai pentru puțini, pentru câțiva, ci pentru toți. Este adevărat, în umila locuință simplă din Betleem l-au întâlnit puține persoane, dar el a venit pentru toți: iudei și păgâni, bogați și săraci, de aproape și de departe, credincioși și necredincioși... toți. Harul supranatural, prin voința lui Dumnezeu, este destinat oricărei creaturi. Însă e nevoie ca ființa umană să-l primească, să rostească "da"-ul său, asemenea Mariei, pentru ca inima să fie luminată de o rază din acea lumină divină. În noaptea aceea l-au primit pe Cuvântul întrupat Maria și Iosif care-l așteptau cu iubire și păstorii, care vegheau lângă turme (cf. Lc 2,1-20). O comunitate mică, așadar, care a mers ca să-l adore pe Pruncul Isus; o comunitate mică ce reprezintă Biserica și pe toți oamenii de bunăvoință. Și astăzi cei care în viață îl așteaptă și-l caută îl întâlnesc pe Dumnezeul care din iubire s-a făcut fratele nostru; cei care au inima îndreptată spre el doresc să cunoască fața sa și să contribuie la venirea împărăției sale. Isus însuși va spune asta, în predica sa: sunt cei săraci cu duhul, cei care plâng, cei blânzi, cei înfometați de dreptate, cei milostivi, cei curați cu inima, făcătorii de pace, cei persecutați pentru dreptate (cf. Mt 5,3-10). Aceștia recunosc în Isus chipul lui Dumnezeu și pleacă, asemenea păstorilor din Betleem, reînnoiți în inimă de bucuria iubirii sale.

Frați și surori care mă ascultați, tuturor oamenilor le este destinată vestea de speranță care constituie inima mesajului de Crăciun. Pentru toți s-a născut Isus și, așa cum la Betleem Maria l-a oferit păstorilor, în această zi Biserica îl prezintă întregii omeniri, pentru ca orice persoană și orice situație umană să poată experimenta puterea harului mântuitor al lui Dumnezeu, care singur poate să transforme răul în bine, care singur poate să schimbe inima omului și s-o facă o "oază" de pace.

Să poată experimenta puterea harului mântuitor al lui Dumnezeu numeroasele populații care trăiesc încă în întuneric și în umbra morții (cf. Lc 1,79). Lumina divină de la Betleem să se răspândească în Țara Sfântă, unde orizontul pare să redevină întunecat pentru israelieni și palestinieni; să se răspândească în Liban, în Irak și peste tot în Orientul Mijlociu. Să fecundeze eforturile celor care nu se resemnează în fața logicii perverse a ciocnirii și a violenței și privilegiază în schimb calea dialogului și a negocierii, pentru a rezolva tensiunile interne din fiecare țară și a găsi soluții juste și durabile la conflictele care zbuciumă regiunea. După această Lumină care transformă și reînnoiește tânjesc locuitorii din Zimbabwe, în Africa, prinși de prea mult timp în menghina unei crize politice și sociale care, din păcate, continuă să se agraveze, ca și bărbații și femeile din Republica Democratică Congo, în special în torturata regiune Kivu, Darfur, în Sudan, și Somalia, ale căror suferințe interminabile sunt consecința tragică a lipsei stabilității și a păcii. Această lumină o așteaptă mai ales copiii din țările acelea și din toate țările aflate în dificultate, pentru ca să fie redată speranță viitorului lor.

Acolo unde demnitatea și drepturile persoanei umane sunt încălcate; acolo unde egoismele personale sau de grup prevalează asupra binelui comun; acolo unde se riscă obișnuința cu ura fratricidă și cu exploatarea omului de către om; acolo unde lupte interne dezbină grupuri și etnii și sfâșie conviețuirea; acolo unde terorismul continuă să lovească; acolo unde lipsește necesarul pentru a supraviețui; acolo unde se privește cu îngrijorare la un viitor care devine tot mai nesigur, chiar în națiunile cu bunăstare: acolo să strălucească Lumina Crăciunului și să-i încurajeze pe toți să-și facă partea lor, în spirit de solidaritate autentică. Dacă fiecare se gândește numai la propriile interese, lumea nu poate decât să meargă spre ruină.

Iubiți frați și surori, astăzi "s-a arătat harul lui Dumnezeu Mântuitorul" (cf. Tit 2,11), în această lume a noastră, cu potențialitățile sale și slăbiciunile sale, progresele sale și crizele sale, cu speranțele sale și neliniștile sale. Astăzi strălucește lumina lui Isus Cristos, Fiul Celui Preaînalt și fiu al Fecioarei Maria. "Dumnezeu din Dumnezeu, lumină din lumină, Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat. Pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire s-a coborât din cer". Îl adorăm astăzi, în fiecare colț al pământului, înfășat în scutece și culcat într-o iesle săracă. Îl adorăm în tăcere în timp ce el, încă prunc, pare să ne spună spre mângâierea noastră: Nu vă temeți, "Eu sunt Dumnezeu, nu există altul" (Is 45,22). Veniți la mine, bărbați și femei, popoare și națiuni, veniți la mine, nu vă temeți: am venit ca să v-aduc iubirea Tatălui, ca să v-arăt calea păcii.

Așadar, să mergem, fraților! Să ne grăbim, asemenea păstorilor în noaptea din Betleem. Dumnezeu ne-a venit în întâmpinare și ne-a arătat chipul său, bogat în har și în milostivire! Să nu fie zadarnică pentru noi venirea sa! Să-l căutăm pe Isus, să ne lăsăm atrași de lumina sa, care risipește din inima omului tristețea și frica; să ne apropiem cu încredere; să ne prosternăm cu umilință pentru a-l adora. Crăciun Fericit tuturor!

Benedict al XVI-lea

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat