Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Viena: Un dar de Crăciun

Acum, după ce și a patra lumânare de pe coroana de Advent a fost aprinsă, ne dăm bine seama de iminenta apropiere a Crăciunului. Isus vrea să vină pentru a locui în sufletele noastre, dar această venire trebuie bine pregătită. Domnul vrea să pregătească o locuință în fiecare dintre noi însă depinde de modul nostru de a răspunde la această invitație.

În parohia din Viena unde activez au fost multiple acțiuni demne de urmat, dar doresc să consemnez doar două dintre ele.

În acest timp de pregătire la sărbătoarea Crăciunului, mai multe familii s-au pregătit pentru a primi o vizită deosebită. Acțiunea se numește Herbergsuche ("În căutarea unui loc") și are în centru două statui mici de lemn sau o icoană care reprezintă chipul lui Iosif și al Mariei care caută un loc pentru venirea în această lume a Fiului lui Dumnezeu. În momentul când această statuie sau icoană ajunge într-o familie, membrii ei o așează la un loc de cinste. În fiecare zi acest tablou cu familia din Nazaret este purtat dintr-o familie în alta. Familia care primește această vizită organizează un moment de rugăciune, însoțit de cântece specifice Adventului.

În spiritul unei acțiuni similare, cardinalul de Viena, Christoph Schönborn, a declarat că este pregătit să accepte o familie de irakieni, lipsiți de locuință, chiar în palatul episcopal. Apoi a făcut cunoscut că la nivel diecezan este un proiect pentru încă 100 de familii irakiene, de diferite confesiuni, care să fie adăpostite în comunitățile parohiale care dispun de un asemenea loc pentru a fi cazați. Mulți dintre acești refugiați nu se mai pot întoarce în țara de origine.

Pe aceeași linie, am decis să derulăm și noi o acțiune cu totul specială. Aducându-mi aminte cu durere de evenimentele care au avut loc anul acesta în țara noastră, într-un mod deosebit în zona Romanului, când foarte multe case au fost distruse de furia apelor și mulți oameni au pierdut în câteva minute tot ceea ce au reușit să agonisească o viață întreagă, m-am întrebat cum am putea veni în ajutorul oamenilor care petrec Crăciunul sub cerul liber.

Împreună cu credincioșii Parohiei "Maria biruinței" din Viena, ne-am propus să oferim o masă caldă de Crăciun pentru familiile din zona Romanului care și-au pierdut casa. Prin acțiunea Herbergsuche, când fiecare a încercat să ofere un anumit ajutor prin diferitele reuniuni parohiale (cafea parohială, concert de Advent etc.), am reușit să realizăm proiectul propus "O masă caldă de Crăciun". Prin toate aceste acțiuni am reușit să strângem suma de 6.500 euro, iar comunitatea din Arsenal a decis să ofere pentru 250 de familii o sumă de bani care să acopere o masă caldă de Crăciun. Mai mult, consiliul parohial a decis ca din suma strânsă o parte să fie oferită și pentru un orfelinat din România, unde se află 120 de copii abandonați.

Gestul comunității din Viena reprezintă foarte puțin în comparație cu necesitățile cu care se confruntă oamenii aflați în suferință. Cu toate că peste tot se aude vorbindu-se despre criză financiară, oamenii nu au rămas indiferent și suntem bucuroși că s-a putut concretiza aceste proiecte.

Deja am primit mai multe poze și scrisori de mulțumire din partea acelora care au fost ajutați. Credincioșii din comunitatea unde mă aflu și-au propus să așeze aceste semne de mulțumire sub bradul lor de Crăciun și pentru a se gândi la semenii lor.

Pr. dr. Iosif Antoci (Viena)


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat