Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Întâlnirea preoților români din Italia

Preoții din Dieceza de Iași aflați în Italia pentru asistența pastorală a credincioșilor catolici români s-au întâlnit la Roma în zilele de 3 și 4 decembrie 2008. Această adunare convocată în premieră a avut două obiective fundamentale. Mai întâi, o analiză a situației pastorale a credincioșilor români în momentul actual și, concomitent, găsirea unor metode pastorale adecvate și eficiente. Apoi, crearea unei structuri pentru o mai bună coordonare a activităților pastorale. Astfel, s-a lansat ideea formării a două decanate: Italia de nord și Italia centru-sud.

Întâlnirea preoților implicați în pastorația românilor catolici din Italia a început la 3 decembrie 2008, la ora 15.45, cu o rugăciune prin care a fost invocată ocrotirea și mijlocirea sfântului Francisc Xaveriu, patron al misionarilor, pentru ca activitatea preoților prezenți, misionari fidei donum, să fie cât mai rodnică.

Lucrările au debutat cu discursul Excelenței sale Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. După salutul inițial, Excelența sa și-a exprimat bucuria revederii celor 21 de preoți participanți și a apreciat efortul tuturor de a lua parte la această reuniune. A fost transmis apoi salutul episcopului Petru Gherghel, care spre seară a intervenit și telefonic, trimițând binecuvântarea sa. În continuare s-a expus motivul întâlnirii: cunoașterea realităților pastorale ale românilor migranți și sugestii pentru o mai bună organizare a pastorației migranților.

A luat cuvântul Mons. Anton Lucaci, coordonator al pastorației migranților catolici români din Italia. După ce a prezentat specificul misiunii sale de reprezentant în fața Bisericii italiene, a abordat tematica "integrării" românilor în structurile parohiilor italiene, așa cum e gândită de către Conferința Episcopală Italiană. S-a sugerat căutarea unei linii orientative care să creeze un echilibru între asimilarea românilor catolici în comunitățile italiene și păstrarea identității lor.

Au intervenit rând pe rând toți preoții prezenți, fiecare dintre ei expunând situația personală în ambientul Bisericii locale italiene și realitățile pastorale ale comunității în care activează. Din prezentările făcute au reieșit mai multe aspecte. Întâi de toate, o ușoară dificultate în ceea ce privește acomodarea cu stilul pastoral italian, dat fiind că mulți preoți români sunt angajați în parohiile italiene. Mai apoi, problematica "integrării", care potrivit documentelor Bisericii trebuie să fie liberă, spontană și graduală. Este nevoie de o cale de mijloc. Pe de o parte grija pentru păstrarea valorilor și tradițiilor culturale și religioase moștenite. Pe de altă parte, favorizarea integrării, cel puțin pentru copiii născuți în Italia, cei ce formează a doua generație de migranți.

În fine, ultimul aspect abordat a fost cel legat de găsirea unor metode pastorale eficiente pentru situația istorică și socio-culturală a românilor migranți. S-a accentuat necesitatea împrumutării inițiativelor pastorale pozitive din comunitățile italiene și adaptarea lor la specificul migranților români.

Întâlnirea s-a încheiat cu organizarea celor două decanate, instituite pentru a facilita schimbul de experiență în domeniul pastoral și comuniunea sacerdotală. Decanatul Italiei de nord are în componență 11 preoți și cuprinde localitățile: Torino, Padova, Milano, Verona, Cremona, Monfalcone (Gorizia) și Bologna. Decanatul Italiei centrale și de sud are 10 preoți români și e constituit din localitățile: Prato, l'Aquila, Roma, Palestrina, Ladispoli și regiunile Sardegna și Sicilia. Au fost aleși prin vot secret și cei doi decani: pr. Isidor Iacovici pentru decanatul Italiei centrale și de sud, și pr. Ionel Jicmon pentru decanatul Italiei de nord.

Reuniunea preoților asistenți spirituali pentru românii catolici migranți în Italia s-a încheiat în cursul dimineții zilei de 4 decembrie pe un ton optimist, cu speranța că ideile împărtășite și organizarea structurii decanale vor aduce roade pentru o mai bună păstorire a fraților care constituie diaspora catolică românească.

Pr. Iulian Faraoanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3-4 decembrie: Roma: Întâlnirea preoților români din Italia


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat