Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli (Italia): Concert de Crăciun

În biserica "Sacro Cuore di Gesù" din Ladispoli (Italia), corul comunității romano-catolice românești localitate a susținut, sâmbătă, 20 decembrie 2008, la ora 19.30, un concert de colinde împreună cu corul comunității romano-catolice italiene din aceeași parohie.

Bucuria Nașterii Domnului Nostru Isus Cristos este cu atât mai mare cu cât ea este transmisă la cât mai multe persoane. Aceasta a dorit să o transmită și corul comunității române, format la 21 noiembrie, intitulat "Sf. Cecilia", cor dirijat cu multă dibăcie de Adriana Susanu. Ideea de a organiza un cor și de a susține un concert de Crăciun a aparținut pr. Adrian Chili, care după o lună intensă de pregătire, a reușit să pregătească un cor deosebit.

Fiindcă aici suntem oaspeți, am dorit să organizăm acest concert de colinde împreună cu credincioșii catolici italieni. Astfel, la început, în deschiderea concertului, corul adulților din Parohia "Sacro Cuore" a susținut un mic concert de colinde, după care ne-am alăturat lor și am cântat împreună Adeste fideles. După această prezentare, corul "Sf. Cecilia" a intonat, în limba română, șase colinde specifice românilor, apoi și un colind internațional. La sfârșitul prezentării noastre, un grup de patru copii a oferit părintelui Giuseppe Colaci, parohul comunității italiene, un mic cadou: un colac și o sticlă de vin - un mic semn al tradiției noastre românești.

Imediat după ce am susținut noi aceste cântece, a urmat corul adolescenților din parohia gazdă. La sfârșit, toate cele trei coruri au cântat împreună Noapte de vis.

Reușita acestui concert s-a putut vedea foarte bine din aplauzele îndelungate pe care le-au primit coriștii noștri și nu numai. După acest concert, italienii și-au exprimat dorința de a mai continua astfel de inițiative, deoarece noi, românii, avem multe de transmis.

Mare a fost uimirea tuturor celor prezenți la acest concert, atât italieni cât și români, deoarece cei ajunși pe scenă au dat dovadă că pot face multe împreună, chiar dacă sunt de naționalități diferite. Cel care i-a unit și-i ține uniți a fost și va rămâne mereu Pruncul Cristos.

Astfel de inițiative din partea românilor s-au mai organizat în Ladispoli. E de remarcat o inițiativă din partea Ministerului Învățământului din România, care promovează limba română pentru copii români, prezenți în Italia. În acest fel, aici, în Ladispoli s-a format un grup de copiii care frecventează cursuri speciale de limbă și literatură română. Acest grup de copii români au susținut un mic spectacol, la 5 decembrie, organizat cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou. Acest spectacol a cuprins poezii, colinde și o punere în scenă a Nașterii Domnului.

Noi, românii catolici de aici, am încercat prin acest concert de colinde să ne alăturăm colindătorilor din țară și tuturor acelora care doresc să transmită, prin cântec, vestea cea bună a Nașterii Domnului. De aici, din Ladispoli, dorim tuturor românilor de acasă și de pretutindeni, și nu numai lor, un Crăciun fericit și un An nou cu multe binecuvântări!
 
 

A consemnat pr. Adrian Chili

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 & 20 decembrie 2008: Ladispoli (Italia): Concert de Crăciun


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat