Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Zilele Mondiale ale Tineretului, o sărbătoare a bucuriei și a credinței

Papa Benedict al XVI-lea în discursul către Curia Romană, din ziua de 22 decembrie 2008, cu ocazia prezentării urărilor de Crăciun, a dedicat o mare parte analizei Zilei Mondiale a Tineretului de la Sydney și a semnificației generale a acestor evenimente. Specificul acestor zile, a spus Sfântul Părinte, și caracterul particular al bucuriei lor și al forței lor de a crea comuniune nu găsesc nici o explicație decât în bucuria întâlnirii cu Cristos, o bucurie care este rodul Duhului Sfânt.

Pentru Sfântul Părinte Ziua Mondială a Tineretului de la Sydney a fost unul dintre cele trei evenimente cele mai semnificative ale anului 2008, împreună cu Sinodul episcopilor având ca temă Cuvântul lui Dumnezeu și deschiderea Anului paulin.

"Australia nu mai văzuse niciodată atâta lume din toate continentele ca în timpul Zilei Mondiale a Tineretului, nici măcar cu ocazia Olimpiadei. Dacă în precedență a existat teama că prezența masivă de tineri ar putea să determine unele deranjuri ale ordinii publice, să paralizeze traficul, să împiedice desfășurarea vieții cotidiene, să provoace violențe și să dea spațiu drogului, toate acestea au fost nefondate", a spus Sfântul Părinte. Dimpotrivă "a fost o sărbătoare a bucuriei - o bucurie care până la urmă a cuprins și pe cei potrivnici: la urmă nimeni nu s-a simțit molestat. Zilele au devenit o sărbătoare pentru toți, mai mult, doar atunci s-a descoperit ce este o sărbătoare - un eveniment în care toți sunt, pentru a zice astfel, în afară de sine, dincolo de sine și, în felul acesta, cu sine și cu alții".

Papa Benedict al XVI-lea a continuat cu o analiză a semnificației Zilelor Mondiale ale Tineretului. Potrivit Sfântului Părinte unii "tind să considere aceste zile ca fiind o variantă a modernei culturii a tinerilor, ca un fel de festival de rock cu un sens eclezial, avându-l pe papa drept star. Cu sau fără credință, aceste festivaluri ar fi în fond mereu același lucru, gândind că astfel ar putea înlătura problema lui Dumnezeu". Chiar și unele voci catolice consideră aceste evenimente ca fiind "un mare spectacol, chiar frumos, dar puțin semnificativ pentru problema credinței și pentru prezența evangheliei în timpul nostru".

În schimb, pentru Sfântul Părinte "specificul acestor zile și caracterul particular al bucuriei lor, al forței lor de a crea comuniune, nu găsesc nici o explicație". Zilele Mondiale ale Tineretului nu constau doar în acea săptămână în care devine vizibile pentru întreaga lume. Există un lung drum interior care conduce la celebrarea acestora. Pe acest drum se remarcă pelerinajul prin multe țări a Crucii însoțite de imaginea Mamei lui Dumnezeu. "Întâlnirea cu crucea trezește în interiorul tinerilor memoria acelui Dumnezeu care a voit să se facă om și să sufere cu noi. Și vedem femeia care el ne-a dăruit-o ca fiind Mamă". Rolul papei este diferit de felul în care este perceput de unii: "Papa nu este un star în jurul căruia se mișcă tot. El este într-un mod total și doar vicarul. Trimite la altul care este în mijlocul nostru". Sfântul Părinte a vorbit și despre liturgia Zilelor Mondiale ale Tineretului. "Liturgia solemnă este centrul întregului, deoarece în ea are loc ceea ce noi nu putem realiza și ceea ce noi așteptăm mereu. El este prezent. El intră în mijlocul nostru. Se deschide cerul și luminează pământul. Aceasta face bucuroasă și deschisă viața și unește pe unii cu alții într-o bucurie care nu poate fi asemănată cu extazul unui festival de rock".

Pentru Sfântul Părinte, Zilele Mondiale ale Tineretului au și roade ulterioare. "Așa cum un drum lung precede Zilele Mondiale ale Tineretului, tot la fel din acestea derivă și drumul succesiv. Se formează prietenii care încurajează un stil de viață diferit și îl susțin din interior. Marile zile au, nu în ultimul rând, scopul de a trezi astfel de prietenii și de a face în felul acesta să se nască în lume locuri de viață în credință, care împreună sunt locuri de speranță și de trăire a carității".

Papa Benedict al XVI-lea încheie analiza Zilelor Mondiale ale Tineretului specificând că "potrivit Scripturii, bucuria este un rod al Duhului Sfânt (cf. Gal 5,22): acest rod putea fi perceput într-un mod abundent la Sydney".

Pr. Felix Roca

* * *

Temele următoarelor Zile Mondiale ale Tineretului


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat