Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Solemnitatea Nașterii Mântuitorului (Crăciunul)

Misterul Nașterii Mântuitorului ne pune în fața unei realități care nu va putea fi îndeajuns contemplată niciodată de către om: Dumnezeu se face om, pentru ca omul să fie îndumnezeit. Această realitate este dovada unei iubiri infinite a lui Dumnezeu, care dorește să-i amintească omului demnitatea pentru care a fost creat. Papa Leon cel Mare, într-o predică de Crăciun spunea: "Creștinule, recunoaște demnitatea ta! Tu ai devenit părtaș al naturii divine! Nu te întoarce la răutatea ta și nu trăi coborându-te mai jos de demnitatea ta!" Dumnezeu este atât de mare încât poate să se facă mic pentru a veni în întâmpinarea noastră și a ne arăta demnitatea cu care am fost creați. Este atât de puternic încât poate să se facă un copil plăpând pentru ca noi să îl iubim fără rețineri. Este atât de bun încât renunță la splendoarea sa divină pentru a coborî într-un grajd și a ajunge astfel la noi și prin noi la alți oameni.

Pruncul din ieslea de la Betleem ne amintește că trebuie să ne reîntoarcem la simplitatea vieții și la ceea ce este esențial. În cateheza din 17 decembrie 2008, papa Bendedict al XVl-lea spunea: "În grota din Betleem, Dumnezeu ni se arată ca un umil copilaș pentru a învinge mândria noastră. Poate ne-am fi închinat mai ușor în fața puterii sale, în fața înțelepciunii. Dar el vrea inima noastră, decizia liberă de a accepta iubirea sa. S-a făcut mic pentru a ne elibera de acea pretenție umană de măreție care derivă mândria noastră. S-a întrupat în mod liber pentru a ne face pe noi cu adevărat liberi, liberi de a-l iubi".

La Crăciun noi nu celebrăm doar nașterea lui Cristos, dar și re-nașterea noastră. De fapt de aceea a venit Isus în lumea pentru a ne transforma. Privind la pruncul din iesle, la umilința și gingășia sa, ne dăm seama ca avem multe lucruri de schimbat în viața noastră. Înainte de toate suntem invitați să facem din existența noastră un răspuns permanent la chemarea lui Dumnezeu și un dar pentru aproapele nostru, așa cum a fost întreaga viață a lui Cristos care a stat sub semnul expresiei: "Iată vin, Doamne, să împlinesc voința ta!". Doar așa Crăciunul nu este doar o simplă sărbătoare exterioară, ci o naștere pentru o viață nouă, plăcută lui Dumnezeu și plină de mulțumire pentru noi.

Crăciunul nu este doar sărbătoarea lui Cristos făcut om, ci și sărbătoarea noastră. Însă este un mare pericol: aceea de a sărbători în multe feluri și la diferite intensități, dar a uita de sărbătorit. Acest lucru se întâmplă atunci când ne oprim la aspectele exterioare ale sărbătorii și nu ne străduim ca întregul mesaj al pruncului din Betleem să ajungă în inimile noastre și să ne transforme existența. Nimic nu poate suplini această mulțumire care hrănește existența și mărește speranța. Cristos a venit în lume nu pentru ca străzile să fie mai luminate de Crăciun și să sporească numărul cumpărăturilor, ci pentru ca oamenii să devină lumină și făuritori de pace.

Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului nostru să ne transforme viața, să ne binecuvânteze eforturile de a fi fideli demnității noastre și să mărească speranța că viața învinge mereu.

Pr. Egidiu Condac


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat