Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Londra: Vizita pastorală a PS Petru Gherghel

Comunitatea catolică românească din Londra, Marea Britanie, a avut parte de prezența PS Petru Gherghel, episcop de Iași, în perioada 14-17 noiembrie 2008, la doi ani de la înființare.

Programul vizitei pastorale a prevăzut o întâlnire cu PS Alan Hopes, episcop auxiliar de Westminster, Londra, cel care este responsabil pentru capelanii etnici (și nu sunt puțini; 47 din toate colțurile lumii). Întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă caldă, de prietenie, exprimându-se bucuria, de ambele părți, că dialogul dintre cei doi episcopi se poate desfășura de această dată personal, după ce mai înainte a fost purtat doar prin corespondență.

Episcopul Petru Gherghel a transmis ES cardinalul Cormac, arhiepiscop de Westminster, mulțumirile sale pentru bunăvoință și colaborarea în vederea înființării Capelanatului Romano-Catolic pentru Românii din Londra și nu numai. Episcopul Alan Hopes a adăugat mulțumirile sale personale pentru colaborare, precum și pentru activitatea rodnică, bazată pe spirit de integrare și deschidere, desfășurată de comunitatea de români catolici din Londra. Totodată a dat asigurări referitoare la sprijinul diecezei de Westminster pe viitor, arătând că problemele cu care se confruntă românii aici - și care nu sunt deloc puține sau mici - nu le sunt necunoscute. Românii au fost îndemnați să persevereze în credință și să aducă aportul lor la creșterea și permanenta îmbogățire spirituală a Bisericii locale de aici.

Duminică, 17 noiembrie 2008, PS Petru Gherghel a celebrat o sfântă Liturghie solemnă în Parohia "Ss. Sebastian and Pancras" din Kingsbury, Londra, după ce cu o seară înainte a celebrat sfânta Liturghie pentru comunitatea parohială englezească, în biserica unde românii catolici din Londra vin în fiecare duminica la sfânta Liturghie. Au concelebrat la sfânta Liturghie de duminică capelanul român la Londra și responsabilul cu pastorația românilor în Marea Britanie, pr. Robert Mățău și pr. Ștefan Acatrinei, preot franciscan, venit de curând la Londra pentru o perioadă de studii.
 

La sfânta Liturghie românii au venit în număr de câteva sute, unii în costume naționale, făcând astfel ca Biserica să fie plină, ca de obicei, și să răsune de cântecele liturgice și de rugăciunile atât de dragi românilor. Această celebrare a constituit momentul central al vizitei, în care PS Petru Gherghel a dorit să se roage împreună cu credincioșii, să le adreseze cuvinte de încurajare și de felicitare pentru mărturia de credință pe care o dau și să le împartă binecuvântarea sa arhierească. Totodată, Preasfințitul i-a îndemnat pe românii de aici să se integreze în viața Bisericii locale, fără ca să uite rădăcinile și tradițiile proprii, și nici de identitatea românească, demers în care nu sunt singuri, ci însoțiți de rugăciunile celor de acasă, precum și ale Preasfinției sale și a PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. PS Petru Gherghel a mulțumit totodată pr. David Williamson, parohul din parohia romano-catolică "Ss. Sebastian and Pancras" din Kingsbury, pentru sprijinul, bunăvoința și deschiderea arătată față de românii care vin aici în fiecare duminică și nu numai, și care, după spusele lui, fac parte din familie la Kingsbury.

Pr. Robert Mățău, capelanul român, a mulțumit pentru urările și cuvintele adresate, dar și pentru efortul făcut de PS episcop Petru Gherghel de a veni în mijlocul românilor și a împărți binecuvântări, sfaturi și a mângâia sufletele. Pr. Robert l-a asigurat pe episcop de deschiderea comunității românești spre colaborare și integrare în viața și activitatea diecezei locale, păstrându-se totodată identitatea și tezaurul spiritual.

La sfârșitul celebrării, înainte de binecuvântarea finală, românii i-au mulțumit PS Petru Gherghel prin glasul unuia dintre ei, spunând printre altele:

"Preasfințite părinte episcop Petru Gherghel, astăzi comunitatea noastră trăiește cu bucurie momentele de har, de binecuvântare ale vizitei pastorale; este ziua pe care am așteptat-o cu mult dor încă din octombrie 2006, atunci când romanii catolici din Londra au primit statutul de comunitate.

Noi, creștinii din întreaga țară, în fiecare duminică venim cu drag la această biserică. Aici, adunați ca o familie la ospățul euharistic, îl întâlnim personal pe Cristos și în Cristos pe frații noștri, pe cei de acasă, din lumea întreaga, distanțele se scurtează iar dorul se alină. Este Duhul Sfânt care lucrează în noi și în diversitatea culturilor creează unitatea iubirii.

Rugăciunea, cântată sau rostită în graiul matern, ne poartă spre bisericile locale, acolo unde am primit harul baptismal și pecetea Duhului Sfânt...

Noi, flori din grădina Maicii Domnului, suntem răsădite în pământ străin, pentru a înmiresma și a da culoare unei lumi multi-etnice...

Vă mulțumim pentru păstorul pe care ni l-ați trimis, pr. Robert, care ne este mereu alături și care ne ajută să păstrăm drept drumul către Cristos, iar în acest An Paulin ne învață să fim și noi lumină a neamurilor, misionari ai evangheliei oriunde am fi, să ne integrăm în comunitatea locală fără a fi asimilați, îmbogățind-o cu tradițiile noastre dragi. Vă mulțumim și vă rugăm ca în rugăciuni să ne fiți alături...".

După celebrarea sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel s-a întâlnit cu credincioșii în centrul parohial, răspunzând diverselor întrebări puse de aceștia.

Comunitatea românilor din Londra


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat