Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sfințirea bisericii armene

Sfințirea bisericii armene "Sfânta Maria" din Iași, de către Sanctitatea sa Karekin al II-lea, catolicos și patriarh suprem al tuturor armenilor a avut loc duminică, 26 octombrie 2008, ora 10.00, în prezența a numeroși oaspeți din țară și străinătate. Printre cei invitați la acest eveniment a fost și PS Petru Gherghel.

Biserica armeană "Sfânta Maria" este cel mai vechi lăcaș de cult din Iași, fiind atestată din anul 1395. A fost renovată între anii 2005 și 2008. Cu ocazia sfințirii au mai participat ÎPS Dirayr Mardichian, arhiepiscopul Bisericii Armene din România, preoți, credincioși armeni din mai multe localități din țară, ministrul Finanțelor, membri ai administrației publice locale.

PS Petru Gherghel a participat cu o seară înainte, împreună cu PS Aurel Percă, și la o recepție ce a avut loc la sediul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, fiind prezent și Sanctitatea sa Karekin al II-lea. Acesta este în fruntea Bisericii Armene din anul 1999.

Biserica Armeană din România este condusă de ÎPS Dirayr Mardichian. Originar din Liban, a fost ales în anul 1960 ca primat al Eparhiei din România și Bulgaria. Din anul 1980 este arhiepiscop cu reședința în București. Cultul armean este recunoscut de statul român în anul 1928, cu eparhie proprie. Eparhia stă sub autoritatea dogmatică și canonică din Ecimiadzin (Armenia). Episcopia Armeană este condusă de un arhiepiscop, iar organul colectiv de conducere este congresul eparhial, format din șase laici și șase clerici. În România, armenii sunt destul de puțini, cu doar câțiva preoți și câteva comunități, majoritatea în București și Constanța. Comunitatea din Iași numără în jur de 200 de familii mixte, conducătorul comunității fiind dr. Zareh Nazaryan.

Centrul spiritual al armenilor din toată lumea este la Ecimiadzin, unde își are sediul patriarhul suprem. Pe teritoriul țării noastre armenii s-au așezat începând din secolele XI-XII. La sfârșitul secolului al XIV-lea și începutul secolului al XV-lea, numărul armenilor din Moldova a crescut, astfel că în anul 1401 domnitorul Alexandru cel Bun înființează o Episcopie Armeană la Suceava.

Armenii așezați în Transilvania încă din secolul al XI-lea s-au unit din punct de vedere religios cu Biserica Catolică. Ei sunt menționați într-un document al regelui maghiar Ludovic al IV-lea, în anul 1281, figurând și cu o mănăstire. Actualmente, catolicii armeni sunt grupați în Ordinariatul Armenilor Catolici din România, cu sediul la Gherla, al cărui administrator este arhiepiscopul de Alba-Iulia, Mons. Jakubinyi.

Biserica Armeană își fundamentează învățătura de credință doar pe primele trei concilii ecumenice. Limba de cult este limba armeană literară veche, indiferent de țară.

Liviu Crișmaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 octombrie: Iași: Sfințirea bisericii armene și 26 octombrie: Iași: Sfințirea bisericii armene (FOCUS)


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat