Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Sesiune a Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli

La Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești a avut loc sâmbătă, 25 octombrie 2008, o sesiunea a Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli, care a avut pe ordinea de zi diferite aspecte programatice și de analiză a activității învățământului religios din Dieceza de Iași.

După momentul de rugăciune, pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, OFMConv., inspector școlar diecezan, a transmis membrilor oficiului salutul și binecuvântarea Preasfințitului Petru Gherghel, episcop de Iași, și a Preasfințitului Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași.

În urma analizei făcute de către membrii comisiei, amintim câteva din punctele dezbătute de pe ordinea de zi și, de asemenea, câteva propuneri de viitor.

După citirea procesului verbal al ultimei întâlniri a Oficiului, pr. Iosif Bisoc a prezentat o informare cu privire la întâlnirea inspectorilor diecezani din România desfășurată la Sinaia, în perioada 25-28 septembrie 2008, precizând numele invitaților, conținutul referatelor care au pus un accent deosebit asupra definirii școlii catolice din Europa și din România, pe modalitățile de realizare a educației religioase în context european și a statutului profesorului de religie, care trebuie să-și transforme profesia în artă. Pr. dr. Iosif Enășoae, prezent la aceeași acțiune, la propunerea membrilor oficiului, s-a angajat să prezinte informațiile cu ocazia conferinței anuale a profesorilor de religie. În continuare, pr. Iosif Bisoc a adus la cunoștința membrilor oficiului date despre Întâlnirea Internațională a Secretariatului Internațional al Învățământului Catolic din Europa, ce se va desfășura la București, în perioada 3-8 martie 2009, la care sunt invitați să participe reprezentanți din 32 țări catolice din Europa.

Pr. dr. Alois Hîrja a prezentat stadiul de pregătire a grupului de lucru pentru programe școlare și manuale, a greutăților întâmpinate, dar și realizările obținute, în urma întâlnirii desfășurate la Bacău, la 18 octombrie 2008.

În planificarea activităților pentru anul școlar 2008-2009 s-au avut în vedere organizarea olimpiadei școlare-clasele V-VIII la Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" Onești, acțiune ce va fi inclusă în Programul Zilelor Liceului - 9 mai 2009, a concursului de eseuri ce se va desfășura la Liceul Teologic "Sfântul Francisc din Asissi" Roman - 16 mai 2009 - și Consfătuirea anuală a profesorilor de religie ce se va desfășura la catedrala Episcopiei de Iași în ziua de 26 aprilie 2009.

În ceea ce privește missio canonica, s-au făcut precizări clare cu privire la modalitatea de a conferi profesorilor de religie acordul cultului în vederea predării religiei în școală și s-a stabilit graficul pe zone.

După consultarea membrilor oficiului, s-a stabilit perioada 28-30 august 2009 pentru organizarea exercițiilor spirituale a profesorilor de religie.

Membrii oficiului au prezentat proiecte de statute ale asociațiilor elevilor, părinților și profesorilor, urmând ca pr. Iosif Bisoc să le transmită spre studiu Episcopiei de Iași, în vederea elaborării lor definitive

Cu privire la revistele propuse pentru preșcolari "Lăsați pe copii să vină la mine" și pentru profesori "Dascălul catolic" s-au clarificat probleme referitoare la conținut, număr de pagini, redactare și tipărire, urmând ca în luna decembrie să apară primele numere.

După programarea următoarelor întâlniri ale oficiului, doamna educatoare Carmen Nedelcu, expert școlar, a prezentat activitatea grădinițelor confesionale, problemele cu care se confruntă acestea în contextul reformei învățământului românesc actual, realizările și performanțele obținute, dar și obiectivele de viitor.

La ultimul punct al ordinei de zi au puse în discuție probleme diverse referitoare la cursurile de perfecționare ale profesorilor, grade didactice, achiziționarea de manuale etc.

S-a propus ca următoarea sesiune ordinară a Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli va aibă loc în ziua de 7 martie 2009, la Bacău.

A consemnat prof. dr. Violeta Apostu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat