Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Credincioși români din Verona în pelerinaj la Lourdes

În contextul anului jubiliar de la Lourdes și la inițiativa pr. Daniel Mărtinaș, comunitatea română de rit latin din Verona (Italia) a organizat în perioada 16-19 octombrie 2008 un pelerinaj la sanctuarul marian de la Lourdes.

Fără îndoială că atracția pe care o simt milioane de pelerini în fiecare an pentru a merge și a se ruga la sanctuarul de la Lourdes au simțit-o și o bună parte dintre românii care locuiesc pe meleagurile străine ale Italiei. Sigur că nu minunile sau vindecările de bolile fizice continuă să atragă acolo atâta suflare omenească, ci faptul că sfânta Fecioară se dovedește a fi cu adevărat "Scăparea păcătoșilor". Adică oamenii merg și lasă acolo efectiv jugul apăsător și dur al păcatului și primesc în schimb jugul plăcut și dulce al lui Isus Cristos, Fiul sfintei Fecioare Maria.

Plini de răbdare, cei 104 pelerini, printre care multe familii cu copii, unii dintre ei foarte mici, au parcurs cu două autocare cei 1200 de km care despart Verona de Lourdes într-o singură zi. Ajunși acolo, am fost întâmpinați de pr. Adrian Stoica, care își desfășoară activitatea la sanctuar și care a binevoit să-și facă timp pentru grupul nostru.

Părintele Adrian a prezentat într-o formă clară mesajul de la Lourdes și a vorbit la inimă celor care până atunci știau puține aspecte care constituie adevăratul scop al aparițiilor sfintei Fecioare Maria la Lourdes, în urmă cu 150 de ani. A fost suficient pentru ca pelerinii români să fie introduși în context, să înțeleagă că au venit la sanctuar nu pentru a face o excursie, ci pentru haruri, într-un loc unic, sfânt, care își păstrează mesajul și invitația la revizuirea întregii vieți. A urmat apoi Calea crucii, prin care fiecare a putut înțelege chemarea la convertire, pentru faptul că Dumnezeu și-a arătat iubirea față de fiecare om, trimițându-l în lume pe Fiul său Isus Cristos, care a trebuit să sufere și să moară pentru noi, cei păcătoși.

Pelerinajul a crescut în intensitate prin parcurgerea drumului jubiliar, format din patru puncte importante: grota aparițiilor, casa sărăcăcioasă unde a locuit familia Bernadetei Soubirous, biserica parohială unde a fost botezată sfânta Bernadeta și capela oratoriului unde Bernadeta a primit pentru prima dată sfânta Împărtășanie. De văzut și de apreciat, pe parcursul acestui drum jubiliar, efortul făcut de părinții a căror copii sunt mici și trebuie să fie mereu susținuți.

În ziua de 17 octombrie, grupul pelerinilor români a crescut cu circa 40 de persoane, care au venit de la Padova însoțiți de pr. Ioan Jicmon și pr. Claudiu Bordeianu. Astfel, șase preoți români au fost disponibili pentru a asculta spovezile a circa 150 de pelerini, după care a urmat celebrarea sfintei Liturghii în limba română.

Fiecare zi a pelerinajului s-a încheiat cu procesiunea cu lumânări, pe parcursul căreia credincioșii au recitat sfântul Rozariul. Un moment marcant din cadrul pelerinajului a fost acela în care un grup de pelerini a avut privilegiul să intoneze cântecul "Fecioara la munte" și să recite "Bucură-te, Marie" în limba română.

Cu adevărat marcați de acele locuri și de momentele trăite, pelerinii români s-au întors la Verona, siguri fiind că nu vor uita niciodată ce haruri au primit și că îi vor convinge și pe alții că merită un pelerinaj la sanctuarul de la Lourdes, acolo unde sfânta Fecioară nu dezamăgește pe nimeni, ci arată că îl iubește pe fiecare fiu al ei, indiferent de păcatele pe care le-ar avea pe suflet.

Pr. Daniel Mărtinaș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-19 octombrie: Credincioși români din Verona în pelerinaj la Lourdes


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat