Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Deschiderea solemnă a anului universitar 2008-2009

ES Francisco-Javier Lozano, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, a prezidat duminică, 19 octombrie 2008, în catedrala nouă din Iași, Liturghia tinerilor, prilejuită de deschiderea solemnă a noului an universitar.

În prezența ES Francisco-Javier Lozano, a PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a pr. Emil Dumea, decanul Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Al.I.Cuza" din Iași, a pr. Iosif Enășoae, responsabil al Oratoriului "Dominic Savio" ce găzduiește numeroși studenți catolici și ortodocși, a pr. iezuit Marius Taloș, unul dintre animatorii diverselor întâlniri ale tinerilor studenți ce au loc la Centrul "Xaverianum" din Iași, a câtorva profesori de la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, a altor preoți și a unui număr mare de studenți și adulți s-a desfășurat Liturghia solemnă de început al anului universitar 2008-2009.

În cadrul omiliei, începută în engleză, continuată în română și încheiată în italiană, ES Francisco-Javier Lozano a vorbit studenților prezenți despre importanța științei, a pregătirii profesionale. Nunțiul a evocat experiența personală de student și profesor, spunând că se simte în largul său în mijlocul studenților, pe care i-a îndemnat să-și unească eforturile și abilitățile în favoarea unor scopuri nobile. Le-a mai spus studenților să-și trăiască credința indiferent de domeniul în care vor activa. Amintind de raportul dintre credință și rațiune, accentuat și de magisteriul Bisericii Catolice, nunțiul a cerut celor prezenți să pună sub lumina credinței întreaga activitate de cercetare, de studiu, pentru ca astfel călăuziți de lumina divină să poată înainta pe calea cunoașterii.

La ofertoriu, pe lângă tradiționalele daruri - pâinea și vinul -, au fost aduse și rechizite, simbolizând instrumentul de lucru al celui ce studiază, toate fiind depuse la picioarele altarului. Printre cei care au adus daruri s-au numărat și câțiva studenți originari din Africa și Asia.

Înainte de sfârșitul Liturghiei, PS Petru Gherghel a adresat un cuvânt de încurajare studenților prezenți pentru a rămâne fideli misiunii lor.

După celebrare, ES Francisco-Javier Lozano și PS Petru Gherghel au împărțit fotografii cu papa Benedict al XVI-lea celor aflați în fața catedralei, după care au făcut o fotografie de grup împreună cu tineri studenți.

Liviu Crișmaru


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat