Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Omilia nunțiului apostolic la Ziua Mondială a Misiunilor

ES Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, a celebrat duminică, 19 octombrie 2008, la ora 11.00, o Liturghie solemnă în catedrala nouă din Iași cu ocazia Celei de-a LXXXI-a Zile Mondiale a Misiunilor. În rândurile care urmează redăm integral omilia Excelenței sale.

Dragi frați și surori în Cristos,

La invitația Excelenței sale Mons. Petru Gherghel, mă aflu astăzi aici cu voi în catedrala din Iași, cu ocazia Zilei Mondiale a Misiunilor. Ca nunțiu apostolic în România, aceasta este pentru mine o ocazie potrivită nu doar pentru a cunoaște mai bine dieceza voastră și frumoasa Moldovă, ci mai ales pentru a participa la această celebrare liturgică, care manifestă în mod minunat credința și tradițiile profund creștine ale acestui popor.

Este o mare bucurie pentru mine să mă aflu în mijlocul vostru, păstori și credincioși ai Diecezei de Iași, să prezidez celebrarea euharistică, sacrament al mântuirii noastre, și să ne rugăm împreună pentru opera de mântuire a Bisericii Catolice în lume.

Sunt fericit că vă pot saluta pe voi, pe familiile voastre, pe copii, pe cei bolnavi, pe toți cei care au nevoie în mod deosebit de ajutorul Domnului, de harul său, de mijlocirea și grija Maicii Domnului, Fecioara Maria, care mereu a fost protectoarea voastră, mai ales în momentele de încercare, de durere, de suferință.

Adresez un cordial salut iubitului vostru episcop, Mons. Petru Gherghel, preoților, călugărilor, călugărițelor și laicilor. Vă mulțumesc din suflet, dragă Excelență, pentru invitația fraternă de a prezida această celebrare euharistică, ca un prețios gest de colegialitate episcopală, afectivă și efectivă, de iubire și fidelitate față de Sfântul Scaun și față de Sfântul Părinte. Vă mulțumesc pentru fraterna primire și pentru slujirea cu iubire pe care de mulți ani ați dăruit-o în dieceza Excelenței voastre, în calitate de păstor devotat și fidel. Aș dori ca primele mele cuvinte rostite în această catedrală din Iași să fie de mulțumire adusă Domnului, pentru că mi-a dat harul de a fi fost numit reprezentantul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea în România. Știu că țara și mai ales dieceza voastră profesează o deosebită devoțiune filială față de papa, capul vizibil al Bisericii Catolice universale. Știu că credincioșii catolici din Iași înalță rugăciuni fierbinți pentru ministerul urmașului lui Petru și pentru aceasta vă sunt profund recunoscător.

Astăzi celebrăm Ziua Mondială a Misiunilor și pentru mine este o mare bucurie, căci îmi permite, împreună cu voi, să mă rog pentru multe persoane pe care le-am slujit și alături de care am trăit în timpul perioadei lungi petrecute în Africa. Prin harul lui Dumnezeu am slujit ca preot și apoi ca nunțiu apostolic în cinci țări din Africa: Nigeria, Africa de Sud, Zimbabwe, Tanzania și Congo Kinshasa. Munca misionară a Bisericii constituie o urgență care trebuie să fie vie și rodnică în comunitățile noastre catolice din România. Misiunea, așa cum ne amintește enciclica Redemptor missio, este încă departe de a fi împlinită, de aceea trebuie să ne implicăm cu toate puterile noastre în slujba sa (cf. nr. 1). Tot poporul lui Dumnezeu, în fiecare moment al pelerinajului său în istorie, este chemat să fie părtaș la "setea Mântuitorului" (cf. In 19,28). Această sete de suflete care trebuie mântuite a fost întotdeauna puternic vestită de sfinți: este suficient să ne gândim, de exemplu, la sfânta Tereza de Lisieux, patroana misiunilor.

Provocările sociale și religioase pe care umanitatea le înfruntă în timpurile noastre îi stimulează pe credincioși să-și reînnoiască zelul misionar. Da! Este necesar să relansăm cu mult curaj misiunea ad gentes, începând cu vestirea lui Cristos, mântuitorul fiecărei creaturi umane. După cum ne învață enciclica Ecclesia de Eucharistia: "Euharistia edifică Biserica și Biserica face Euharistia" (nr. 26). Scopul Euharistiei este tocmai "împărtășirea tuturor oamenilor cu Cristos și, în el, cu Tatăl și cu Duhul Sfânt" (nr. 22). Când participăm la jertfa euharistică se înțelege mai profund universalitatea mântuirii și în consecință, urgența misiunii Bisericii, al cărei program "este centrat, în ultimă instanță, pe Cristos însuși, pe care trebuie să-l cunoaștem, să-l iubim, să-l imităm, pentru a trăi prin el viața trinitară" (nr. 60).

În jurul lui Cristos euharisticul Biserica crește ca popor, templu și familie a lui Dumnezeu: una, sfântă, catolică și apostolică. La sfârșitul fiecărei sfinte Liturghii, când celebrantul salută adunarea folosind cuvintele "Ite, missa est", cu toții ar trebui să se simtă trimiși ca "misionari ai Euharistiei", care să răspândească peste tot marele dar primit. Oare Biserica ar putea să realizeze vocația sa misionară fără să cultive o relație constantă cu Euharistia, fără să se hrănească cu această hrană sfințitoare, fără să se sprijine de acest ajutor indispensabil operei sale de apostolat în misiune? Pentru a evangheliza lumea avem nevoie de apostoli "experți" în celebrarea, adorarea și contemplarea Euharistiei.

Cristos a murit pentru toți și este darul mântuirii, pe care Euharistia l-a făcut prezent sacramental în decursul istoriei: "Faceți aceasta în amintirea mea" (Lc 22,19). Acest mandat este încredințat miniștrilor sfințiți prin sacramentul sfințirii, care trebuie să anime și să edifice comunitățile creștine, parohiile, pentru ca să fie "o singură inimă și un singur suflet" (Fap 4,32) și să putem deveni cu toții mărturisitori ai iubirii lui Dumnezeu până la marginile pământului.

Duhul Sfânt, prin lucrarea sa invizibilă, dar eficace, conduce poporul creștin în acest cotidian itinerar spiritual, care cunoaște momente inevitabile de dificultate și experimentează misterul crucii. Euharistia este mângâierea și semnul definitivei victorii pentru cel care luptă împotriva răului și a păcatului; este "pâinea vieții" care îi susține pe cei care, la timpul lor, se transformă în "pâinea frântă" pentru frați, plătind până la martiriu fidelitatea lor față de evanghelie. Așa cum scria iubitul papă Ioan Paul al II-lea în enciclica Redemptor missio, "spiritul întregii activități misionare este iubirea ca promotor al misiunii. Iubirea este principiul care trebuie să conducă orice act și sfârșitul spre care el trebuie să tindă" (nr. 60). A fi misionari înseamnă a iubi pe Dumnezeu cu toată ființa până la a da, dacă este necesar, și viața pentru el.

Dragi frați și surori, Ziua Mondială a Misiunilor trebuie să fie o ocazie bună pentru a înțelege din ce în ce mai bine că mărturia iubirii, care este sufletul misiunilor, se referă la toți. A fi în slujba evangheliei nu este de fapt doar o aventură, ci implicare împărtășită de fiecare comunitate. Câți preoți, călugări, călugărițe și laici, chiar și în aceste timpuri ale noastre, au dat o desăvârșită mărturie de iubire creștină prin martiriu!

A fi misionari înseamnă a se apleca, asemenea bunului samaritean, asupra nevoilor tuturor, mai ales asupra celor mai săraci și nevoiași, căci cel care iubește cu inima lui Cristos nu caută propriul interes, ci doar slava Tatălui și binele aproapelui. În aceasta constă secretul fecundității apostolice, a muncii misionare, care trece peste granițe și culturi, ajunge la popoare și se răspândește până la marginile pământului.

Alături de cei care sunt în prima linie pe frontul evangheliei - și mă gândesc aici cu recunoștință la misionarii și misionarele pe care le-am cunoscut de-a lungul anilor pe care i-am petrecut în Africa - mulți alții, copii, tineri și adulți cu rugăciunea și cooperarea lor, contribuie în diferite feluri la răspândirea împărăției lui Dumnezeu pe pământ. Dorința mea este ca această coparticipare să crească mereu mai mult datorită contribuției fiecăruia.

Ca reprezentant al Sfântului Părinte în România, folosesc această ocazie pentru a exprima recunoștința mea față de toți catolicii din iubita Dieceză de Iași, pentru rugăciunile și sprijinul lor, chiar și economic, pentru misiuni.

Fecioara Maria, care prin prezența sa lângă cruce și cu rugăciunea ei în Cenacol a colaborat în mod activ la începutul misiunii ecleziale, să susțină spiritul misionar în Dieceza voastră de Iași și să ajute credincioșii în Cristos să fie mereu mai dăruiți adevăratei iubiri, pentru ca, însetați într-un mod spiritual, să devină ei înșiși izvor de apă vie. În munca noastră misionară o avem ca model pe Maria, care a fost primul "tabernacol din istorie" (Ecclesia de Eucharistia, nr. 55), care ni-l arată și ni-l oferă pe Cristos, calea, adevărul și viața noastră (cf. In 14,6). Dorința mea este ca aceasta să ofere credincioșilor, parohiilor și institutelor misionare, ocazia de a se consolida în zelul misionar, pentru ca în fiecare comunitate să se mențină viu spiritul misionar.

Această urare o fac din inimă și la sfârșitul sfintei Liturghii voi da, în numele Sanctității sale papa Benedict al XVI-lea, binecuvântarea apostolică pentru toți cei prezenți, pentru familiile voastre, și mai ales pentru cei bolnavi, cei mai săraci și abandonați.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat