Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești (Caritas): Pelerinaj al angajaților și voluntarilor din cadrul SID

Centrul Diecezan Caritas Iași a organizat, la 18 octombrie 2008, un pelerinaj al angajaților și voluntarilor Programului "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu" la Onești, la Sanctuarul "Fericitul Ieremia Valahul".

Participanții la acest eveniment au fost binecuvântați cu prezența Excelenței sale Francisco-Javier Lozano Sebastián, nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, precum și cu prezența Excelenței sale Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa celor care, în misiunea lor, îngrijesc persoanele sărace și în suferință la domiciliul lor.

Intenția lucrătorilor din Caritas a fost aceea de a-l lua pe fericitul Ieremia Valahul ca patron și protector al serviciilor de îngrijiri la domiciliu. Cunoscut pentru dăruirea și iubirea cu care i-a slujit pe frații săraci și bolnavi, viața fericitului Ieremia reprezintă pentru noi un model de trăire a credinței și de slujire a lui Cristos prezenți în cei săraci și în suferință.

Deschiderea oficială a pelerinajului a fost realizată de pr. Egidiu Condac, președinte al Confederației Caritas România și director al Centrului Diecezan Caritas Iași. În cuvântul său de deschidere, el a subliniat semnificația pelerinajului, precum și harurile ce pot fi obținute de către cei ce fac un astfel de act de credință.

Apoi, cu ajutorul fraților capucini, am meditat împreună asupra modului în care fericitul Ieremia știa să-i mângâie pe cei suferinzi, știa să-i asculte și le fie alături, toate acestea fiind pentru noi un moment de reflecție, de analiză personală, dar și o încurajare. Meditația s-a încheiat cu un mic film documentar despre viața fericitului Ieremia.

Regăsindu-ne apoi, în adorație în fața preasfântului sacrament, am avut ocazia să mulțumim lui Dumnezeu pentru marele har de a-l putea sluji în frații noștri.

Punctul central al pelerinajului a fost sfânta Liturghie celebrată în cripta unde sunt depuse moaștele fericitului Ieremia, Liturghie prezidată de nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, Excelența sa Francisco-Javier Lozano Sebastián. În cuvântul său de învățătură de la predică, nunțiul a subliniat importanța convertirii tuturor, a implicării și dăruirii tuturor, oferind ca exemplu viața sfântului Luca, patronul medicilor și al lucrătorilor sanitari.

La sfârșitul sfintei Liturghii, Preasfințitul Petru Gherghel a dat citire rugăciunii de consacrare a Serviciilor de Îngrijiri la Domiciliu Caritas ocrotirii și protecției fericitului Ieremia Valahul.

La final, Excelența sa Francisco-Javier Lozano Sebastián, ca reprezentant al Sfântului Scaun în România și Republica Moldova, a împărțit tuturor celor prezenți binecuvântarea apostolică a Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea.

Evenimentul s-a încheiat cu un frumos concert susținut de un grup de seminariști de la Seminarul Teologic Liceal "Fericitul Ieremia Valahul, ce au interpretat cântece dedicate fericitului Ieremia, urmat apoi de un moment vocal-instrumental susținut de Andreea Chinez, soprană, și Luiza Botez, acompaniament.

Mulțumim tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment, în special nunțiului apostolic, Excelența sa Francisco-Javier Lozano Sebastián, Excelenței sale Petru Gherghel, părinților și fraților capucini, dar și personalului din Centrul de Îngrijire la Domiciliu Onești.

Nu uităm nici autoritățile locale din Onești, reprezentate de Emil Lemnaru, primar, și de Bereczki Endre, care au fost alături de noi la sfânta Liturghie.

Fie ca fratele nostru, fericitul Ieremia, să mijlocească pentru noi, toți!

Fericite frate Ieremia, roagă-te pentru noi!

Dr. Gema Bacoanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 octombrie: Onești (Caritas): Pelerinaj al angajaților și voluntarilor din cadrul SID

*

Rugăciune de consacrare a Programului "Servicii de Îngrijiri la Domiciliu" ocrotirii și protecției fericitului Ieremia Valahul

Fericite Ieremia, model de simplitate, umilință și iubire, tu ți-ai dăruit întreaga viață slujirii și iubirii lui Dumnezeu prezent mai ales în frații săraci și bolnavi. Te rugăm, mijlocește-ne harul de a putea să fim mereu binevoitori și atenți față de cei care au nevoie de sprijinul nostru și de a imita exemplul tău în acțiunile noastre de fiecare zi. Ajută-ne să lucrăm cu responsabilitate, cu recunoștință și bucurie, cu intenție curată și dăruire, și să nu dăm înapoi în fața oboselii și a greutăților, socotind o fericire posibilitatea de a-l sluji pe Cristos prezent în aproapele nostru.

Prin rugăciunile tale, fericite Frate Ieremia, ca patron și protector al Serviciilor de Îngrijiri la Domiciliu, te rugăm să fii alături de toți cei care astăzi lucrează, asemenea ție, pentru alinarea celor aflați în suferință și atrage cât mai multe inimi generoase care să împartă iubirea lor fraților noștri, pentru ca la sfârșitul pelerinajului nostru de pe pământ, să putem contempla minunățiile Iubirii Divine.

De asemenea, te rugăm să mijlocești alinare și tărie celor pe care îi îngrijim precum și tuturor celor ce suferă și fă ca durerile lor, unite cu suferința lui Cristos, să contribuie la mântuirea și la binele spiritual al Bisericii și al lumii.

Prin Cristos, Domnul nostru.

17 octombrie 2008
Imprimatur,
ep. Petru Gherghel


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat