Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Celebrare pentru cadrele medicale

Cu ocazia comemorării sfântului evanghelist Luca, patronul medicilor, în catedrala veche din Iași a fost celebrată o Liturghie pentru persoanele care lucrează în domeniul medical din Iași în ziua de sâmbătă, 18 octombrie 2008, de către pr. Claudiu Dumea, printre participanți fiind doctori și cadre medicale din Iași.

În omilia pe care a adresat-o în cadrul Liturghiei, pr. Claudiu Dumea a subliniat importanța pe care a avut-o știința și în special științele medicale de-a lungul istoriei. Însă în timpurile moderne, în numele libertății rău înțelese, știința nu a mai ținut cont de preceptele creștinismului și a ajuns să subaprecieze demnitatea omului, mai ales înainte de a se naște. Părintele a caracterizat situația actuală a legislației cu privire la avort ca fiind "amuzantă, dacă nu ar fi atât de tragică". Legislatorii au ajuns să protejeze mai mult animalele pe cale de dispariție decât embrionii umani.

Referitor la numărul mare de avorturi, pr. Claudiu a făcut o comparație cu numărul victimelor din Cel de-al Doilea Război Mondial, considerat cel mai sângeros eveniment din istoria omenirii. Numărul de avorturi dintr-un an este, spunea părintele, identic cu numărul victimelor din război. Acesta este, așadar, cel mai sângeros eveniment din istorie.

Omilia s-a încheiat cu un cuvânt de încurajare adresat cadrelor medicale aflate în catedrală, pentru ca aceștia să trăiască misiunea lor de ajutorare a bolnavilor într-un adevărat spirit evanghelic, spirit inspirat de persoana și scrierile sfântului Luca.

Sfântul Luca este considerat patronul medicilor, tradiția susținând că a fost el însuși medic. "Medicul preaiubit", prieten al lui Paul, pe care-l însoțește în unele din călătoriile sale, vorbește atât de puțin despre sine însuși în scrierile sale, încât, fără epistolele sfântului Paul, nu i-am cunoaște nici numele. S-a născut într-o familie păgână. Convertindu-se la creștinism, i-a fost însoțitor apostolului Paul. Propovăduirea acestuia a constituit izvorul evangheliei pe care a scris-o.

Florin Jitaru


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat