Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Adunarea Generală a Acțiunii Catolice

Casa părinților salezieni din Bacău a găzduit, în ziua de 18 octombrie 2008, Adunarea Generală a Asociației Acțiunea Catolică "Sf. Iosif" din Dieceza de Iași. Au participat 80 de persoane, președinți ai asociațiilor parohiale și responsabili ai celor trei sectoare de activitate (copii, tineri, adulți) din 41 de parohii ale diecezei, cărora li s-au alăturat membrii consiliului diecezan și o parte dintre asistenții spirituali ai AC.

În prima parte a zilei responsabilii diecezani ai AC au prezentat fiecare câte o activitate desfășurată la nivel de sector și zonă, care a avut un impact pozitiv asupra vieții asociative. A fost realizată de asemenea și o prezentare a situației financiare cu bugetul de intrări și cheltuieli.

A urmat explicarea motoului pentru anul asociativ 2008-2009: "Dacă vrea cineva să vină după mine să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze" (Mc 8,34) și a temei: "Nu doar admiratori, ci discipoli", prezentate de pr. Felix Roca.

Obiectivele acestui an asociativ sunt:

- Spiritualitate: Conștientizarea că trăirea credinței presupune renunțarea. În primul rând renunțarea de sine și încredințarea propriei vieți lui Cristos și, în al doilea rând, renunțarea de sine pentru a fi mereu pregătit de a veni în întâmpinarea necesității aproapelui. Doar o astfel de cale înseamnă urmarea lui Cristos

- Formare: Formarea președinților parohiali, a responsabililor de sectoare și a asistenților spirituali în ceea ce privește misiunea Acțiunii Catolice în Biserică și în societate.

- Promovare: Promovarea dimensiunii diecezane, naționale și internaționale.

Apoi a fost prezentată Adunării Generale propunerea de program de activități pentru anul asociativ următor. Proiectul a fost supus dezbaterii, mai mulți asistenți spirituali și președinți parohiali luând cuvântul, iar în final a fost votat și adoptat.

A urmat sfânta Liturghie la care ne-am bucurat de prezența nunțiului apostolic ES Francisco-Javier Lozano Sebastián, a PS Petru Gherghel și a decanului de Bacău, pr. Isidor Dâscă. Au concelebrat 11 preoți. ES Francisco-Javier Lozano Sebastián a transmis celor prezenți bucuria cu care a acceptat invitația de a fi în mijlocul Acțiunii Catolice și i-a îndemnat pe cei prezenți să fie tot mai angajați în apostolatul lor.

În finalul celebrării PS Petru Gherghel a cerut membrilor AC să fie într-adevăr speranța, lumina lumii și sarea pământului, iar ES Francisco-Javier Lozano Sebastián a împărțit binecuvântarea apostolică din partea Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea.

Partea a doua a zilei a fost deschisă prin prezentarea unui film despre Ziua Mondială a Tineretului desfășurată în Sydney (Australia) la care au participat și reprezentanți AC.

În continuare, prin împărțirea pe sectoare, s-au făcut alegeri interimare zonale - acolo unde a fost cazul - și s-au pus la punct unele aspecte organizatorice.

În finalul întâlnirii, Alina Cojan, președinte parohial AC din Valea Seacă, una din tinerele care vor primi din partea PS Gherghel (în ziua de 28 octombrie la Bacău "Sf. Nicolae", ora 18.00) mandatul misionar pentru a pleca în Kenya, a dat o mărturie referitoare la ceea ce a condus-o să ia decizia de a pleca în misiune.

A fost o zi intensă de lucru, dezbatere, analiză și înnoire.

Încredințăm lui Dumnezeu acest nou început și reamintim că, așa cum spunea sfânta Gianna Beretta Molla, membră a Acțiunii Catolice, canonizată în anul 2004 de către Ioan Paul al II-lea, la Loreto: "Acțiunea Catolică este viață: cine vrea să adere nu trebuie să rămână inactiv, ci trebuie să participe cu toată voința și cu toată forța sa!"

În ziua de 7 decembrie membrii AC vor depune adeziunea pentru această asociație de laici în fața lui Dumnezeu și a Bisericii. Tuturor le dorim să iasă curajoși din anonimat, să fie activi și mai ales perseverenți în toate activitățile propuse în cadrul AC. Toate sub egida: "Nu doar admiratori, ci discipoli!"

Daniela Chelaru


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat