Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Sfințirea bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" și consacrarea altarului

Sfințirea bisericii "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Roman și consacrarea altarului acesteia au fost celebrate de PS Petru Gherghel în cadrul Liturghiei din ziua de 12 octombrie 2008. Au concelebrat și 37 de preoți. Alături de credincioșii parohiei au participat mulți din comunitățile vecine.

Biserica, singura în stil oriental din Dieceza de Iași, a fost construită între anii 1927 și 1942.

Comunitatea a fost întâi filiala Parohiei Tămășeni, iar în anul 1952 a fost înființată ca parohie, primul paroh fiind pr. Anton Bișoc.

Timpul, intemperiile vremii, infiltrările de apă și cutremurele de pământ i-au afectat grav rezistența; au apărut fisuri la fundație, pereți și turnuri. Era necesară o consolidare generală, la care s-a lucrat timp de șase ani (1998-2004). S-au făcut subzidiri la fundație și au fost cămășuite, împreună cu turnurile, cu plase de fier și beton. Au fost ridicați patru stâlpi pe exterior încrustați în pereți, câte doi pe fiecare parte; aceștia au fost legați de trei grinzi longitudinale și trei transversale.

Au fost reparați pereții exteriori și finisați cu var lavabil de o singură culoare, alb-închis, care scoate în relief arhitectura exterioară.

În interior a fost consolidată bolta de deasupra altarului, 70% din tencuială a fost refăcută. S-a renunțat la unele picturi și simboluri; unele picturi vechi și imaginile de la Calea crucii au fost reînnoite, dar au fost realizate și altele noi: patru parabole, regele David cântând la harpă, sfânta Cecilia, cei patru evangheliști, Isus Cristos, regele universului (pe bolta turnului mare), Mântuitorul în Grădina Măslinilor, botezul lui Isus.

La altar este un mozaic reprezentând chipul sfintei Tereza a Pruncului Isus și patru imagini din viața ei. La altar a fost pus un tabernacol aurit, iar deasupra un vitraliu cu Isus răstignit. Altarul a fost construit din marmură, masa fiind dintr-o bucată.

Credincioșii au contribuit cu generozitate la refacerea bisericii.

Biserica reînnoită și consolidată devine un imbold pentru credincioși ca să-și reînnoiască viața și să-și înfrumusețeze sufletul.

Împreună, preoții și credincioșii l-au lăudat pe Domnul și i-au mulțumit pentru ajutorul și harurile oferite. Cu siguranță, sfânta Tereza a Pruncului Isus a mijlocit cele necesare pentru renovarea bisericii.

Pr. Dumitru Farcaș


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat