Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (Xaverianum): Reculegere

"Echipa Centrului Cultural «Xaverianum» din Iași organizează reculegeri lunare în anul paulin 2008-2009, reunite sub titlul «Înțelepciunea unui nebun după Cristos». Reculegerile se vor desfășura în a treia sâmbătă din fiecare lună. Prima întâlnire va fi organizată sâmbătă, 18 octombrie 2008, începând cu ora 9.00".

Un anunț sobru. Aparent, doar atât: un anunț - o invitație la reculegere. Altfel spus, să ne "re-culegem" din ocupațiile noastre zilnice, din grijile, problemele, frica, mâhnirile, dorurile, împlinirile și neîmplinirile noastre, din tot ceea ce ne fragmentează - ca să ne re-compunem, picătură de suflet cu picătură de suflet și alcătuind din nou oceanul de suflet, să putem primi iar și iar cerul spiritului în puritatea începutului.

Ne "culegem" fragment cu fragment, fragmente de suflet semănate în relațiile profesionale, sociale, personale - roua sufletului pe care am semănat-o noi înșine sau a fost sorbită sau ne-a fost smulsă - ca să ne putem regăsi. Fiindcă fiecare suntem mai mult decât imaginea fragmentară pe care o au cei din jur despre noi și chiar noi înșine despre noi. Nu suntem nici profesia, nici relațiile, nici chipul, nici comportamentul, nici afectele, nici cunoștințele și nici știința - ci altceva. Și acel "altceva", martorul neschimbat al tuturor schimbărilor, este esența noastră. Într-un fel, o reculegere e un joc de puzzle pluridimensional în care figura ascunsă e propriul sine. Iar în joc și în afara jocului, în noi înșine și în afară, imanent și transcendent, este Creatorul. Și așa cum mântuirea "se primește în mod gratuit și nemeritat", tot așa propria noastră re-ființare se construiește gratuit și nemeritat. Ni se cere totuși un lucru: dorința de colaborare la propria noastră mântuire, la propria re-ființare. Fiindcă ni s-a dăruit ceea ce nici îngerii cerului nu au: liberul arbitru.

La "Xaverianum", reculegerea se desfășoară după reperele orare și programul anunțat. Și, deși bine cunoscut, continuă să surprindă mereu armonia perfectă a îmbinării noțiunilor care fac apel la intelect și profunzimea de suflet pe care o trezește expunerea, numită - modest - "introducere în tema zilei". Și în prelegerea, susținută de pr. Henryk Urban, SJ, au fost prezentate repere de meditație pentru fiecare din cele nouă puncte ale scenei: Drumul Damascului! Iar cele două intervale de "rugăciune personală în tăcere" pot fi făcute ca "lectio divina", sau în forma cuprinderii predominant raționale a textului, sau a extinderii lecturii prezentate, sau meditând asupra unui singur cuvânt din text... Și lumina "ca un fulger", venită deodată din ceruri - învăluie, pătrunde, creează "golul" din lăuntru, structurează și așează și dă strălucirea vieții atâtor și atâtor fragmente risipite în gânduri, în afecte, în toate trecerile noastre prin efemer și contingent... ca să creeze sentimentul de unitate, împlinire, armonie, liniște, coerență... pace. Sentimentul de "eu însumi". Sentimentul de "acasă", așa cum niciodată nu poate fi un "acasă" decât cel bănuit la pieptul Tatălui. Și lumina din capelă, constantă și delicat schimbătoare, în nuanțele tuturor anotimpurilor vieții... Și iarăși te întorci la Tata, fiindcă niciodată nu obosești să-i spui cât de frumos e, cât de mult îi mulțumești, cât de mult îl iubești și mai ales, să simți cât de mult te iubește el...

Și fiecare din participanți a simțit și a găsit ceea ce Tatăl îi spune numai și numai lui... fiindcă nesfârșit de nuanțate sunt "mișcările de suflet" în reculegere, după cum fiecare se re-culege din spațiul propriei treceri, în felul lui... La fel cum infinite sunt nuanțele luminii... Ale luminii venite din cer.

Și tot ca în drumul Damascului, Dumnezeu ni se relevă în drumul nostru, dar ce anume avem de făcut mai departe, este de datoria îndrumătorului spiritual s-o spună - și a noastră, s-o ascultăm.

Și am mai aflat ceva! Cuvântul de meditație e cuvânt pentru toată viața... Fiindcă e dăruit cu iubire din iubire... Din iubirea lui Dumnezeu.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat