Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Adorație euharistică pentru luna misionară

Pr. Gianfranco Maronese din Congregația "Misionarii Cuvântului Divin" (verbiții) propune un text pentru adorație euharistică în luna misionară, având ca punct de pornire exclamația sfântului Paul: "Vai mie dacă nu evanghelizez".

*

Introducere: Cântec

*

Prima parte: Contemplația

"Sunt sigur că voi contempla bunătatea Domnului în pământul celor vii" (Ps 26,13).

"Dumnezeu care este iubire, conduce Biserica spre frontierele omenirii și-i cheamă pe evanghelizatori să soarbă «din acel prim izvor originar care este Isus Cristos, din a cărui inimă străpunsă izvorăște iubirea lui Dumnezeu» (Deus caritas est, 7). Numai din acest izvor se pot lua atenția, tandrețea, compasiunea, primirea, disponibilitatea, interesul față de problemele oamenilor și toate celelalte virtuți necesare mesagerilor pentru a părăsi toate și a se dedica total și necontenit răspândirii parfumului carității lui Cristos în lume".

Astfel papa ne amintește că "a merge la izvor" prin rugăciune și meditație, este o presupunere necesară pentru o acțiune misionară inspirată din mesajul evanghelic. Fără a fi aproape de Dumnezeu prin rugăciune, toate acțiunile noastre sunt lipsite de semnificație.

În tăcere să contemplăm acum Euharistia lăsând cuvintele papei să pătrundă rugăciunea noastră, rugăciune care rămâne mereu prima și fundamentala formă a anunțului misionar.

Tăcere

Să-i cerem lui Dumnezeu să favorizeze contemplarea, eliberându-ne mai ales de dorințele și de fricile care o împiedică și să ne ofere darul prețios al umilinței:

Eliberează-mă, Doamne!

- De dorința de a fi stimat

- De dorința de a fi onorat

- De dorința de a fi lăudat

- De dorința de a fi preferat față de ceilalți

- De dorința de a fi mereu aprobat

- De frica de a fi umilit

- De frica de a fi disprețuit

- De frica de a fi calomniat

- De frica de a fi uitat

- De frica de a fi batjocorit

Cântec

*

Partea a doua: Vocația

"Priviți, fraților, chemarea voastră" (1Cor 1,26a).

"În timp ce rămâne necesară și urgentă prima evanghelizare în destule regiuni din lume, numărul redus al clerului și lipsa de vocații îndurerează astăzi diferite dieceze și institute de viață consacrată. Este important de a reafirma că, în prezența dificultăților crescânde, mandatul lui Cristos de a evangheliza toate neamurile rămâne o prioritate. Nici un motiv nu poate justifica o încetinire sau o oprire momentană a ei, deoarece «mandatul de a-i evangheliza pe toți oamenii constituie viața și misiunea esențială a Bisericii»" (Paul al VI-lea, EN 14). Misiune care "este încă la începuturi și noi trebuie să ne angajăm cu toate forțele în slujba ei" (RM 1). Cum să nu ne gândim la acel macedonean care, a apărut în vis lui Paul, strigă: "Treci în Macedonia și ajută-ne"? Astăzi sunt nenumărați aceia care așteaptă vestirea evangheliei, aceia care sunt însetați de speranță și de iubire. Cei care se lasă interpelați profund de această cerere de ajutor care se ridică din omenire, lasă toate pentru Cristos și transmit oamenilor credința și iubirea față de el (cf. Spe salvi, 8).

Benedict al XVI-lea ne amintește că misiunea de a anunța evanghelia este o chemare pentru fiecare creștin, după exemplul eminent al sfântului Paul.

În tăcere să-l contemplăm acum pe Cristos prezent în sfânta Euharistie, reflectând asupra posibilităților pe care ni le oferă vocația noastră pentru a fi misionari în viața zilnică.

Tăcere

Rugăciune

Să spunem împreună cu mare credință în Domnul, cu mare speranță în Duhul Sfânt:

Condu pașii noștri.

- Isuse, adevărată lumină veșnică

- Isuse, soare dreptății

- Isuse, care ne iubești

- Isuse, modelul fiecărei virtuți

- Isuse, refugiul nostru

- Isuse, ocrotitorul celor săraci

- Isuse, calea și viața noastră

- Isuse, bunătate nemărginită

- Isuse, învățătorul apostolilor

- Isuse, cuvântul vieții

Cântec

*

Partea a treia: Responsabilitatea

"Nu este pentru mine o laudă vestirea Evangheliei: dimpotrivă este datoria mea!" (1Cor 9,16).

"Este important a reafirma că, și în prezența dificultăților crescânde, mandatul lui Cristos de a evangheliza toate neamurile rămâne o prioritate. Nici un motiv nu poate justifica o încetinire sau o oprire momentană a ei, deoarece «mandatul de a-i evangheliza pe toți oamenii constituie viața și misiunea esențială a Bisericii»" (Paul al V-lea, EN 14). Misiune care "este încă la începuturi și noi trebuie să ne angajăm cu toate forțele în slujba ei" (Ioan Paul al II-lea, RM 1). Cum să nu ne gândim la macedoneanul care, apărut în vis lui Paul, strigă: "Treci în Macedonia și ajută-ne"? Astăzi sunt nenumărați aceia care așteaptă vestirea evangheliei, aceia care sunt însetați de speranță și de iubire. Cei care se lasă interpelați profund de această cerere de ajutor care se ridică din omenire, lasă toate pentru Cristos și transmit oamenilor credința și iubirea față de el! (cf. Spe salvi, 8).

Chemarea la misiune ne împinge la asumarea unei responsabilități față de noi înșine și față de aproapele. Papa ne îndeamnă să nu ne considerăm niciodată satisfăcuți: misiunea Bisericii este încă la început și este încă mult de făcut.

În tăcere să contemplăm sfântul Sacrament, rugându-ne mai ales pentru misionarii care trăiesc experiența lor de credință în comunități care sunt la începutul evanghelizării, și îi încredințăm voinței Tatălui.

Tăcere

Să-l invocăm pe Tatăl veșnic pentru ca el să ne trimită lucrători după inima lui în secerișul său:

- Vie împărăția ta, Dumnezeule!

- Voință divină, far luminos al Tatălui

- Voință divină, far mântuitor al Fiului

- Voință divină, far sfințitor al Duhului Sfânt

- Voință divină, forța creației

- Voință divină, care transformi umanul în divin

- Voință divină, care transformi inimile

- Voință divină, lumina omenirii

- Voință divină, care locuiești în inimile blânde

- Voință divină, care acționezi în liniștea sufletelor

- Voință divină, oglinda sfințeniei divine

*

Partea a patra: Caritatea

"Din acest moment toți vor ști că sunteți ucenicii mei, dacă vă iubiți unii pe alții" (In 13,35).

"Așadar este o datorie urgentă pentru toți a-l vesti pe Cristos și mesajul său mântuitor. «Vai mie - afirmă sfântul Paul - dacă nu vestesc evanghelia» (1Cor 9,16). Pe drumul Damascului el a experimentat și a înțeles că răscumpărarea și misiunea sunt lucrarea lui Dumnezeu și a iubirii sale. Iubirea lui Cristos l-a făcut să străbată drumurile imperiului roman ca vestitor, apostol, propovăduitor, învățător al evangheliei, pentru care se proclamă «ambasador în lanțuri» (Ef 6,20). Caritatea divină l-a făcut «totul pentru toți, ca să-i câștige măcar pe unii» (1Cor 9,22). Privind experiența sfântului Paul, înțelegem că activitatea misionară este răspuns la iubirea cu care ne iubește Dumnezeu. Iubirea lui ne răscumpără și ne stimulează spre missio ad gentes, este energia spirituală capabilă să facă să crească în familia umană armonia, dreptatea, comuniunea între persoane, rase și popoare, la care aspiră toți" (Deus caritas est, 12).

Papa ne amintește că nu există vreo misiune fără caritate. Suntem chemați să-l imităm pe apostolul Paul, care a lăsat orice preocupare pentru a se dărui total lui Dumnezeu și oamenilor, animat de acel spirit de caritate care ne mulțumește, fără a căuta alte satisfacții efemere.

În tăcere să contemplăm acum Euharistia, semnul mai semnificativ al acestei iubiri, în care trebuie să căutăm mereu inspirație.

Tăcere

Să ne rugăm din toată inima pentru toți oamenii, pentru ca iubirea să domnească în toate colțurile lumii:

Miluiește toată omenirea.

- Doamne, care l-ai convertit pe persecutorul Saul

- Doamne, care ai fost bun cu Paul

- Doamne, care te-ai revelat lui Paul ca Fiul lui Dumnezeu

- Doamne, care ai făcut din Paul apostolul neamurilor

- Doamne, care l-ai condus pe Paul să devină slujitor fidel al Bisericii

- Doamne, care ai trăit și acționat în inima lui Paul

- Doamne, care ai pătruns inima lui Paul cu iubirea ta

- Doamne, care ai dat lui Paul forța de a accepta prigoana

- Doamne, care ai fost glorificat prin ministerul apostolic al lui Paul

Cântec

*

Partea a cincea: mulțumirea

"Te voi lăuda, că m-ai auzit și ai fost izbăvirea mea" (Ps 117,21).

"Iubiți frați și surori, «duc in altum»! Să înaintăm în larg în marea vastă a lumii și, urmând invitația lui Isus, să aruncăm mrejele fără frică, încrezători în ajutorul său constant. Ne amintește sfântul Paul că nu este o laudă a predica evanghelia, ci o misiune și o bucurie. Iubiți frați, urmând exemplul lui Paul, fiecare să se simtă «prizonier al lui Cristos pentru neamuri» (Ef 3,1), știind că putem conta în dificultăți și în încercări pe forța care vine de la el... Missio ad gentes devine astfel principiul unificator și convergent al întregii sale activități pastorale și caritative... Voi dragi preoți, primii colaboratori ai episcopilor, fiți păstori generoși și evanghelizatori entuziaști!... Și voi dragi călugări și călugărițe, însemnați prin vocație de o puternică amprenta misionară, duceți vestea evangheliei la toți, în special la cei de departe, printr-o mărturie coerentă a lui Cristos și o urmare radicală a evangheliei sale... La răspândirea evangheliei sunteți chemați să luați parte, în manieră tot mai relevantă voi toți, dragi credincioși laici, care lucrați în diferitele domenii ale societății... Mărturisiți cu viața voastră că toți creștinii «aparțin unei societăți noi, spre care se îndreaptă și care, în pelerinajul lor, este anticipată»" ( Spe salvi, 4 ).

A anunța cuvântul lui Dumnezeu, înainte de a fi o datorie, este pentru fiecare creștin o bucurie. Să-i cerem lui Cristos să ne lumineze pentru a trăi mărturia noastră de credință ca o misiune de mulțumire față de Dumnezeu întreit, și pentru iubirea pe care ni le oferă în suferințele noastre.

În tăcere să contemplăm Euharistia cu o inimă plină de mulțumire pentru tot ceea ce am primit de la Domnul în viața noastră.

Noi îți mulțumim pentru toate darurile tale.

- Tată, unicul nostru Dumnezeu

- Tată, Dumnezeu viu pentru toate veacurile

- Tată, care singur ești bunătate nemărginită

- Tată, care ești mai mare decât inimile noastre

- Tată, din care vine tot ceea ce suntem

- Tată, Dumnezeu milostiv și plin de mângâiere

- Tată, Dumnezeu al păcii și al harului

- Tată, care faci să răsară soarele pentru cei drepți și cei nedrepți

- Tată, care în Fiul tău ne-ai dăruit filiația divină

- Tată, care ne chemi la comuniune de iubire cu tine

*

Cântec

Binecuvântare


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat