Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Deschiderea Școlii de Teologie pentru Laici și Persoane Consacrate

În prezența PS Petru Gherghel, la Traian, a fost marcată solemn începerea unui nou an de studiu la Școala de Teologie pentru Laici și Persoane Consacrate în ziua de sâmbătă, 11 octombrie 2008, în prezența a aproape 50 de cursanți și profesori. Cursurile propriu-zise vor începe sâmbătă, 18 octombrie.

S-a început cu mult curaj în anul 2000 inițiativa "Școala de teologie pentru laici", cu scopul de a oferi o formare teologico-catehetică pentru cei doritori să cunoască mai mult despre credința lor, și pentru cei care doresc să fie laici conștienți in viața lor creștină și mai activi în comunitățile lor creștine. Am admirat mereu entuziasmul participanților la aceste cursuri, perseverența lor, chiar jertfa lor, și mereu s-a creat un ambient de prietenie și de colaborare frățească între cursanți și profesori. Trebuie să mulțumim tuturor profesorilor, care până astăzi au colaborat aproape în mod gratuit pentru continuitatea acestei școli. Mulți cursanți au absolvit aceste cursuri și au primit un atestat de absolvire aprobat de către episcopul Petru Gherghel.

Și în acest an, sâmbătă, 11 octombrie, un număr de aproape 50 de cursanți și profesori s-au adunat la Casa de Reculegere de la Traian pentru deschiderea noului an de studiu: la ora 8.30 s-a concelebrat sfânta Liturghie de deschidere, în cadrul căreia s-a accentuat valoarea formării pentru a deveni creștini conștienți și martori pregătiți pentru lumea de azi. Apoi episcopul diecezei a accentuat importanța acestei școli teologice ca mijloc de a deveni un semn de prezență creștină adevărată și colaboratori în comunitățile creștine. A înmânat apoi atestatele celor care au absolvit anul trei.

Câțiva dintre cursanți au oferit mărturia și experiența lor după cei trei ani: le-au mulțumit profesorilor pentru disponibilitatea lor, pentru pregătirea și înțelegerea lor, dar apoi, în ciuda dificultăților de la început au mărturisit deschis că școala aceasta i-a îmbogățit mult din punct de vedere al cunoștințelor, al credinței personale, al conștientizării rolului în mijlocul comunității poporului lui Dumnezeu. Au fost multe mărturii sincere și emoționante, atât din partea cursanților cât și a profesorilor. S-a evidențiat și faptul că această inițiativă trebuie să fie mai cunoscută din partea credincioșilor și promovată și încurajată de către preoți.

Sâmbătă, 18 octombrie, vor începe cursurile, orarul și profesorii sunt pregătiți, și sperăm să crească, și prin această școală, numărul credincioșilor laici pregătiți "al căror rol propriu este absolut necesar în misiunea Bisericii. (...) Într-adevăr, apostolatul laicilor, decurgând din însăși chemarea lor creștină, nu poate lipsi nicicând în Biserică. (...) Timpurile noastre nu pretind mai puțin zel din partea laicilor, ci, dimpotrivă, condițiile actuale cer ca ei să desfășoare un apostolat tot mai intens și mai vast" (Apostolicam actuositatem, 1).

Pr. Gianfranco Maronese


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat