Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul Episcopilor: Intervenția ÎPS György-Miklós Jakubinyi

Radio Vatican a publicat, la 14 octombrie 2008, rezumatul intervenției de miercuri, 8 octombrie, a ÎPS György-Miklós Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia și administrator apostolic "ad nutum Sanctae Sedis" al Ordinariatului pentru catolicii de rit armean rezidenți în România, delegat la Sinodul Episcopilor din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România. Intervenția a fost rostită în limba italiană, în plenul adunării sinodale.

"După schimbările din decembrie 1989 s-a redobândit libertatea democratică. Optsprezece «culte» au fost recunoscute, între care și Biserica romano-catolică și cea greco-catolică ca două culte separate. În România există actualmente (potrivit datelor din Anuarul Pontifical 2008) 1.115.000 credincioși romano-catolici în șase dieceze: Arhidieceza de București având ca sufragane diecezele de Iași, Oradea a Latinilor, Satu Mare, Timișoara și Alba Iulia arhiepiscopie «sui iuris». 771.000 credincioși greco-catolici în cinci dieceze/eparhii: Arhiepiscopia Majoră de Făgăraș și Alba Iulia (cu sediul la Blaj) având ca sufragane eparhiile de Cluj-Gherla, Lugoj, Maramureș (cu sediul la Baia Mare) și Oradea a Românilor. 806 armeni catolic într-un Ordinariat. Toate diecezele/eparhiile au episcop diecezan propriu, în câteva cazuri sunt și episcopi auxiliari. Ordinele călugărești au redeschis noviciatele lor. Au apărut editori catolici, reviste catolice. Astfel și Biblia a devenit accesibilă tuturor. Greco-catolicii au reeditat cu ajutorul Sfântului Scaun singura Biblie completă greco-catolică română de Blaj (1796). Românii romano-catolici - profesorii Institutului Teologic din Iași - au făcut o nouă traducere a Noului Testament în 2002. Credincioșii de limbă maghiară și cei de limbă germană pot importa Biblii din Ungaria și din Germania.

Multe parohii au format cercuri de tineri și de adulți pentru Lectio divina în comun. Viitori preoți sunt deja formați în seminar în vederea apostolatului biblic.

Patru dieceze transilvănene cu majoritate maghiară au fondat Asociația Biblică Maghiară din România care face parte din Asociațiile Biblice Catolice (FBC - Federația Biblică Catolică, AMB - Arbeitsgemeinschaft Mitteleuropäischer Bibelwerke). Această Asociație organizează apostolatul biblic: sesiuni, tabere de lectură și studiu, identificarea formatorilor pentru cercurile biblice etc.

Consider că acestea sunt semne bune ale unei reînnoiri biblice în viața Bisericii locale din România.

Aș propune ca în toate diecezele să fie înființată Asociația Biblică, și chiar Federația Națională în scopul promovării apostolatului biblic catolic".

http://www.oecumene.radiovaticana.org/rom/Articolo.asp?c=237543


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat