Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dancu: Vizită pastorală și celebrarea hramului

PS Petru Gherghel a vizitat marți, 7 octombrie 2008, Parohia "Regina Sfântului Rozariu" din Dancu, Iași.

Timide raze de soare își făceau loc printre norii groși care de câteva zile acopereau Moldova, în după-amiaza zilei de 7 octombrie, când Preasfințitul Petru Gherghel, însoțit de pr. Lucian Păuleț și pr. Isidor Mocanu, a plecat de la episcopie pentru vizita canonică. Era ultima vizită canonică după șase ani și 130 de comunități vizitate, în ultima parohie înființată în dieceză, la 1 mai 2007: Parohia "Regina Sfântului Rozariu" din Dancu, Iași. Dancu este un sat format în cea mai mare parte dintr-un cartier de blocuri, la ieșirea din Iași dinspre cartierul Tătărași, și aparține administrativ de comuna Holboca.

Pentru Preasfințitul, cu siguranță aceste raze însemnau lumină și bucuria unei misiunii împlinite, dar pentru noi, cei din Dancu, norii grei accentuau și mai mult emoțiile și tensiunea unui moment pe care-l doream perfect, în care doream să ne recunoaștem și să fim recunoscuți ca o parohie, ca o structură bine organizată, care, deși mică, poate să răspundă tuturor exigențelor și necesităților unei parohii.

Șapte kilometri despart clădirea episcopiei de biserica noastră. Pe drumul spre Dancu, Preasfințitul s-a oprit la intrarea în localitate, acolo unde Surorile Oblate ale Inimii Neprihănite a Mariei, prezente pe teritoriul parohiei, au început de câteva luni construcția unei grădinițe. Din cauza noroiului, nu am mai intrat pe șantier, dar stâlpii de ciment care ieșeau promițător din pământ dau de înțeles că acolo a început o lucrare serioasă.

La ora 16.30 am ajuns la casa surorilor care ne așteptau emoționate. Comunitatea este compusă din trei surori, două din Indonezia și una din India, și este prezentă în Dancu încă din anul 2005. Ne-am rugat împreună în mica capelă de la intrare și apoi s-au discutat activitățile și proiectele pe care surorile le desfășoară în parohie.

Între timp, în curtea parohiei s-a așternut tăcerea așteptării iminente. Doar șoaptele nerăbdătoare ale copiilor, agitația baloanelor și a stegulețelor suflate de vânt aminteau atmosfera de sărbătoare pe care o reprezenta momentul.

La ora 17.00 l-am primit pe păstorul nostru în curtea bisericii împreună cu autoritățile locale, cu parohul bisericii ortodoxe din Dancu și cu mulțimea de credincioși, tineri și copii. Preasfințitul a sărutat crucea, ne-a binecuvântat, a gustat din pâinea și sarea oferite și ne-a invitat să trăim cu bucurie aceste momente de har ale vizitei pastorale și ale hramului bisericii.

Deoarece urma să rămână puțin cu noi eram preocupați să-i oferim Preasfințitului o imagine cât mai edificatoare despre parohia noastră, dar în momentul în care a pășit printre noi toate aceste griji s-au spulberat. Nu eram noi care-i ofeream o parohie, ci era el care edifica parohia noastră. L-am urmat în biserică și ne-am lăsat conduși de Preasfinția sa în rugăciunea de început a vizitei pastorale și apoi în rugăciunea sfântului Rozariu. Nu cred că am trăit mai intens și mai profund Rozariul ca în acele momente în care episcopul, prin meditarea misterelor, prin rugăciune și prin cânt, ne-a făcut să simțim prezența vie a Mariei în viața noastră.

A urmat, la ora 18.00, sfânta Liturghie a hramului. Câțiva preoți din parohiile Iașiului s-au alăturat bucuriei noastre. Ne-am fi dorit să fie mai mulți, dar se vede că suntem încă prea mici că să atragem atenția! Am început sfânta Liturghie cu o scurtă prezentare a Parohiei Dancu.

Parohia este formată din 80 de familii, cu un număr de 293 de persoane, dintre care 129 de adulți, 70 de tineri și 31 de copii. Pentru acești oameni credința reprezintă un puternic izvor de speranță. Biserică este chemată să cultive acele valori profund spirituale care să dea sens și entuziasm vieții în acele condiții sociale și economice de precaritate și mizerie.

La predică, Preasfințitul ne-a vorbit despre sfântul Rozariu, despre valoare istorică și spirituală a acestei rugăciuni și mai ales a subliniat faptul că este unul dintre elementele constitutive ale identității creștinului catolic. Simplitatea și profunzimea acestei rugăciuni ne unește pe toți, indiferent de condiția noastră, în sânul Bisericii în jurul Maicii Preacurate în prezența lui Cristos. În același timp ne-a îndemnat să devenim conștienți de valoarea acestei rugăciuni și pentru edificare comunității noastre sub ocrotirea Reginei Sfântului Rozariu.

Celebrarea preasfintei Euharistii și împărtășirea cu tainele sfinte au împlinit vizita pastorală a episcopului în care am descoperim și am trăim mai intens venirea cea de zi cu zi a lui Cristos în viețile noastre.

În încheiere, Preasfințitul ne-a prezentat darul pe care l-a făcut parohiei noastre, un set prețios de vase sacre pentru sfânta Liturghie. La invitația Preasfințitului a luat cuvântul și domnul primar care a rămas alături de-a lungul întregii celebrări și care ne-a făcut să descoperim că și pentru oamenii politici valorile spirituale și umane sunt mai puternice și primează în fața intereselor electorale.

Plini de emoție, i-am mulțumit și i-am mărturisit în numele credincioșilor simțămintele pe care le-a produs în noi această vizită pastorală. Ne-am pregătit intens pentru acest moment, pentru că am vrut să facem o impresie bună și să-i oferim Preasfințitului o primire cât mai frumoasă. Dar am înțeles că Preasfințitul la aceste vizite pastorale nu a venit să primească, ci să dea. Am vrut să-l edificăm prin discursurile noastre, dar Preasfinția sa ne-a edificat mai mult prin rugăciune și meditație, am vrut să-i oferim o organizare ireproșabilă, dar Preasfinția sa ne-a unit mai mult prin prezența și prin dragostea de păstor cu care ne-a îmbrățișat pe fiecare. Și mai ales ni l-a dăruit pe Cristos prin cuvântul de învățătură și prin celebrarea sfintelor taine.

I-am oferit și noi totuși un dar simbolic, care este mai mult o responsabilitate în plus. I-am oferit un bonsai, o operă de artă a naturii. Acesta deși este mic este totuși un copac care are nevoie de o îngrijire mai atentă, dar care poate avea o viață și o dezvoltare de sute de ani. Și noi, deși puțini și mici, suntem totuși o parohie și sperăm să devenim din ce în ce mai mult o parohie bună și frumoasă, nu numai pe biroul episcopilor care vor veni, ci și în viața diecezei.

S-a lăsat demult noaptea când Preasfințitul a părăsit Dancu, salutându-i la ieșirea din biserică și dăruind iconițe tuturor credincioșilor care l-au înconjurat cu dragoste, dar cu siguranță în inima fiecăruia dintre noi și în familiile parohiei va străluci pentru totdeauna lumina speranței și a bucuriei pe care episcopul a aprins-o prin prezența și binecuvântarea sa. Mulțumim, Preasfințite!

Pr. Bogdan Herciu, paroh


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat