Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Zi de reculegere la început de an școlar și universitar

Casa părinților iezuiți din Copou (Iași) a găzduit sâmbătă, 11 octombrie 2008, pe câțiva din tinerii Parohiei "Sf. Tereza a Pruncului Isus" care au dorit să marcheze deschiderea anului școlar/ universitar printr-o zi petrecută cu Domnul.

Prin aceasta am vrut să mulțumim pentru toate darurile primite până acum și să cerem ajutorul pentru anul ce urmează.

Dimineața a început cu o scurtă invocare a Duhului Sfânt, pentru ca el să fie alături de noi în această zi și să ne ajute să-l iubim pe aproapele așa cum el îl iubește.

Apoi am făcut un joc de cunoaștere în care cu toții a trebuit să stăm pe vârfuri până când fiecare s-a prezentat și a spus ce l-a îndemnat să răspundă afirmativ invitației la reculegere. Pr. Daniel Iacobuț, care a fost alături de noi pe parcursul întregii zile, ne-a explicat acest gest: așa cum stând pe vârfuri se creează o tensiune, o așteptare la nivel fizic, ziua de reculegere trebuie să fie un astfel de moment de tensiune în viața noastră spirituală, un moment de așteptare a întâlnirii cu Dumnezeu.

Lectio divina care a urmat a avut în centrul atenției parabola talanților sau parabola folosirii timpului în care stăpânul lipsește. Deși la prima vedere parabola pare lipsită de iubire și pare că se încheie într-o notă pesimistă, trebuie să ne conducă la conștientizarea tuturor darurilor pe care le-am primit de la Domnul și la valorificare lor (asemenea primilor doi slujitori).

Stăpânul știa cu siguranță cum să obțină profit din averea sa imensă, dar el a preferat să riște și s-o împartă slujitorilor săi pentru a le arăta încredere, deoarece pentru el slujitorii sunt mai importanți decât talanții.

Nu este o nedreptate în faptul că stăpânul dă unuia cinci talanți, altuia doi și celui din urmă doar unul, deoarece în text se afirmă că a dat "fiecăruia după puterea lui" (Mt 25, 15) și un singur talant echivala cu 34 kilograme de aur sau argint, ceea ce însemnau 20 de ani de muncă, o avere.

La fel, stăpânul ne dă fiecăruia dintre noi unul sau mai mulți talanți și ne spune: "Eu te simt în stare să primești acești talanți și să-i faci să rodească". Dacă primii doi slujitori au văzut gestul stăpânului ca un gest de încredere și s-au grăbit să investească talanții, pe cel de-al treilea îl înspăimântă povara unei atât de mari responsabilități și ascunde averea încredințată lui. Teama care-l blochează provine din faptul că nu-și cunoaște stăpânul și-l vede avar prin prisma propriei avariții.

Motivul adevărat pentru care slujitorii primesc acești talanți este ca atunci când stăpânul se va întoarce, ei să poată intra în bucuria Tatălui ceresc. Desigur, Dumnezeu este prezent mereu prin talanții săi, dar abia la sfârșit îl vom vedea față în față.

După un timp de meditare personală a textului biblic, tinerii s-au împărțit în patru grupuri pentru a împărtăși darurile primite prin rugăciune, ghidați fiind de câteva întrebări. În primul rând a trebuit să conștientizăm care sunt talanții pe care i-am primit până acum, apoi ne-am întrebat dacă îi fructificăm așa cum trebuie. Suntem conștienți că sunt daruri gratuite, nemeritate? Și care este scopul pentru care i-am primit? Care sunt locurile / persoanele care ne ajută să ne descoperim talanții? Putem să-i ajutăm și noi pe ceilalți să-și descopere talanții? Suntem în stare să riscăm talanții noștri și să investim iubire în ceilalți și apoi să așteptăm?

A urmat vizionarea unui film, Festinul lui Babbette, despre o femeie de origine franceză care avea darul de a găti mâncăruri gustoase. Am putut vedea cum un talant al unei persoane poate schimba și atitudinea celor din jur, să-i facă mai buni și să-i unească.

După prânz am avut parte de un moment deosebit de rugăciune în capela Taizé. Am ascultat Acatistul de mulțumire, o rugăciune din tradiția bizantină, deosebit de frumoasă, care ne-a făcut să realizăm că sunt multe lucruri de care ne bucurăm și ni se par normal, dar care sunt talanți de fapt și pentru care trebuie să mulțumim și noi.

Vizionarea a două videoclipuri pe tema talanților dificili și a curajului de a-ți valorifica talanții chiar dacă ceilalți te-ar putea judeca a fost urmată de momentul culminant al reculegerii și anume sfânta Liturghie. Fiecare am pus la picioarele altarului harurile primite în această zi plină și am făcut câte o rugăciune din inimă pentru cei care au mai mare nevoie.

Atunci când ne simțim împovărați de grijile de la școală și serviciu, de neînțelegerile cu cei apropiați avem nevoie de un moment de respiro, de un moment în care să ne apropiem sufletul mai mult de Isus și să-l lăsăm pe el să ne ghideze viața. Astfel vom putea porni mai departe încrezători și vom aduce rod mult.

Iudita-Gilberta Iacob


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat