Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sinodul Episcopilor: Intervenții ale episcopilor catolici din România

Pe lângă intervențiile libere de marți, și miercuri, 7, respectiv 8 octombrie 2008, ale ÎPS György-Miklós Jakubinyi, arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia și administrator apostolic "ad nutum Sanctae Sedis" al Ordinariatului pentru catolicii de rit armean rezidenți în România, delegat din partea Conferințelor Episcopilor Catolici din România, în dimineața de marți, 7 octombrie 2008, în cadrul Adunării generale a Sinodului Episcopilor, a intervenit și PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, ca membru desemnat de Sinodului Bisericii Române Greco-Catolice. PS Florentin a vorbit în limba italiană timp 2'45" în cea de-a III-a congregație generală.

"Legătura dintre cuvântul lui Dumnezeu și imnografia, și iconografia orientală" de valorificat în Biserica Catolică" a fost tema intervenției la Sinodul Episcopilor a PS Florentin Crihălmeanu.

Iată textul intervenției, conform www.bru.ro, preluat de Radio Vatican:

"Sfinte Părinte, Beatitudini, Eminențe, Excelențe, distins auditoriu,

Reprezint Biserica Greco-Catolică din România și mă voi referi la numerele 22, 26 și 38 din instrumentum laboris. Documentele Conciliului Vatican II vorbesc despre tezaurul Bisericii neseparate, (cfr. OE 1), care trebuie să fie valorificat pentru ca Biserica Catolică să poată respira cu cei doi plămâni ai săi.

De aceea, consider că ar fi de dorit să ne amintim conexiunea care există între cuvântul lui Dumnezeu și imnografia bizantină, în particular Canonul Sfântului Andrei din Creta, Canoanele lui Ioan Melodul sau ale lui Ioan Damaschinul și alte asemenea canoane, precum și clasicele rugăciuni mariane, Paraclisul și Acatistul Maicii Domnului, care sunt, practic, un rezumat și un compendiu teologic al diferitelor fragmente din Sfânta Scriptură, în lectura interpretativă și aplicativă a Părinților Bisericii.

Același lucru este valabil și pentru bogata tradiție a iconografiei orientale, adevărată cateheză vizuală și compendiu de teologie simbolică, complement al cuvântului, scrisă de către iconografi sub inspirația Spiritului Sfânt, în rugăciune, după tradiția Bisericii și prezentată nouă ca și teologie vizuală, îmbrăcată în forme, culori și simboluri specifice.

Icoana constituie un posibil ajutor, atât la cateheze cât și la Lectio divina, mai cu seamă atunci când este vorba de persoane care nu știu să citească sau de copii, și de asemenea pentru rugăciunea contemplativă personală sau comunitară. A se vedea, în acest sens, bisericile orientale pictate în exterior din mănăstirile orientale din estul Europei.

Cuvântul lui Dumnezeu, meditat și aplicat, se regăsește și în limbajul simbolic al artei sacre bizantine la diferite nivele: «Cuvântul proclamat și ascultat este conținut în Biblie; construit în forme arhitecturale, deschide porțile Templului; cântat și reprezentat pe scena ierofanică a cultului, constituie Liturghia; desenat în mod misterios și oferit contemplației în 'teologie vizuală' se dezvăluie sub forma icoanei» (Paul Evdokimov).

Permiteți-mi să-mi exprim bucuria de a vedea și aici, în Aula Sinodală, privirea maternă a Mariei - Theotokos. Teologia simbolică arată cât de imense sunt perspectivele care se deschid, plecând de la Sfânta Scriptură în Liturghie, pentru a aprofunda credința noastră, pentru a transforma viața noastră într-o Liturghie cotidiană și pentru a recupera noi înșine chipul Icoanei după care am fost creați. Amin".

Adaptare după Radio Vatican de Ovidiu Bișog


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat