Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: Cea de-a XII-a Adunare generală a Sinodului Episcopilor

Episcopul Romei Benedict al XVI-lea a deschis Cea de-a XII-a Adunare generală ordinară a Sinodului Episcopilor, având ca temă "Cuvântul lui Dumnezeu în viața și în misiunea Bisericii". Sinodul se desfășoară în Vatican în perioada 5-26 octombrie 2008.

Potrivit canonului 342 din Codul de drept canonic, Sinodul Episcopilor este o adunare de episcopi care, aleși din diferite regiuni ale lumii, se întrunesc la intervale de timp stabilit, ca să favorizeze o unire strânsă între pontiful roman și episcopi, ca să-l ajute cu sfaturile lor pe pontiful roman în menținerea și propășirea credinței și a moralei, în respectarea și consolidarea disciplinei ecleziastice și ca să examineze problemele privind activitatea Bisericii în lume.

La acest sinod participă 253 de părinți sinodali, reprezentanți fraterni ai celorlalte Biserici, inclusiv ai Bisericii Ortodoxe Române, și ai diferitelor comunități ecleziale. Din România sunt prezenți doi episcopi: Florentin Crihălmeanu și György-Miklós Jakubinyi.

Sinodul are îndatorirea de a concentra din nou atenția nu doar asupra cuvântului în sine, dar și asupra ecoului acestuia, a prezenței sale zilnice în viața pastorală și în parcursul cotidian de viață al credinciosului. Cunoașterea Sfintei Scripturi, citirea și meditarea cuvântului lui Dumnezeu rămân de o importanță majoră, așa cum sublinia deja sfântul Ieronim: "A nu cunoaște Scripturile înseamnă a nu-l cunoaște pe Cristos".

Participarea la faza pregătitoare din partea Bisericilor particulare (dieceze, eparhii) din toată lumea a fost amplă, acestea au trimis contribuțiile lor la Secretariatul Sinodului, care la rândul său a elaborat "Instrumentum laboris". Plecând de la acest "Instrumentum laboris", participanții la sinod au luat cuvântul cu privire la diferite probleme de actualitate.

PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, ca membru desemnat de Sinodul Bisericii Române Greco-Catolice, a vorbit în cea de-a III-a congregație generală despre "Legătura dintre cuvântul lui Dumnezeu și imnografia, și iconografia orientală", făcând referire la numerele 22, 26 și 38 din "Instrumentum laboris". Cuvântul lui Dumnezeu meditat și aplicat se regăsește și în limbajul simbolic al artei sacre bizantine la diferite nivele: "Cuvântul proclamat și ascultat este conținut în Biblie; construit în forme arhitecturale, deschide porțile templului; cântat și reprezentat pe scena ierofanică a cultului, constituie Liturghia; desenat în mod misterios se oferă contemplației în «teologie vizuală» sub forma icoanei. (...) Teologia simbolică arată cât de imense sunt perspectivele care se deschid, plecând de la Sfânta Scriptură în Liturghie, pentru a aprofunda credința noastră, pentru a transforma viața noastră într-o Liturghie cotidiană și pentru a recupera noi înșine chipul icoanei după care am fost creați".

Pe lângă acest discurs, trebuie menționate și intervențiile libere de marți, 7 octombrie, și miercuri, 8 octombrie, ale ÎPS György-Miklós Jakubinyi, arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia și administrator apostolic "ad nutum Sanctae Sedis" al Ordinariatului pentru catolicii de rit armean rezidenți în România, delegat din partea Conferințelor episcopilor catolici din România.

Adaptare după Radio Vatican de Florin Jitaru

* * *

Sinodul Episcopilor: Intervenții ale episcopilor catolici din România


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat