Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cacica: Pelerinajul persoanelor consacrate din Dieceza de Iași

A doua întâlnire generală din 2008 a persoanelor consacrate din Dieceza de Iași a avut loc la sanctuarul marian de la Cacica, jud. Suceava, în ziua de 5 octombrie, tema fiind "Ascultarea în viața și activitatea sfântului apostol Paul".

Comisia Diecezană pentru Viața Consacrată s-a întâlnit anterior, la 13 septembrie 2008, la Casa de Reculegere a Părinților Verbiți de la Traian (NT) și printre alte probleme discutate a fost și cea referitoare la tema acestei întâlniri. Ținând cont că anul acesta, la 5 mai, papa Benedict al XVI-lea a aprobat și semnat Documentul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Asociațiile de Viață Apostolică privind "Autoritatea slujitoare și ascultarea" care a fost apoi promulgat în Solemnitatea Rusaliilor, toți membrii comisiei au fost de acord ca la Cacica să fie dezbătută tema "Ascultarea în viața și activitatea sfântului apostol Paul"; a fost aleasă această temă și pentru faptul că suntem în anul paulin.

Așa cum s-a stabilit în programul trimis tuturor congregațiilor și ordinelor religioase, un mare număr de persoane consacrate de pe teritoriul Diecezei de Iași s-au întâlnit la ora 10.00 la intrarea în Cacica de unde împreună cu PS Petru Gherghel au pornit într-o procesiune impresionantă spre basilica minor, meditând diferite texte din Magisteriul Bisericii și îndemnuri ale păstorului diecezei, intonând cântări mariane sau recitând sfântul Rozariu.

La bazilică erau deja preoții și credincioșii din Bucovina veniți să sărbătorească hramul mic, Preasfânta Fecioară Maria, Regina Sfântului Rozariu.

La ora 11.00 a început sfânta Liturghie pontificală prezidată de PS Petru Gherghel, concelebrând PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, care a ținut și predica, precum și preoții prezenți.

După agapa frățească de la Casa Polonă și respectiv casa parohială, la ora 14.00, participanții s-au reunit cu toții în bazilică unde cuvântul de început și de învățătură le-a fost adresat de către PS Petru care a apreciat munca și activitatea persoanelor consacrate pe teritoriul Episcopiei de Iași, îndemnându-i să continue să se ofere slujirii pastorale cu toată generozitatea, așa cum a făcut-o sfântul apostol Paul.

Pr. Alois Fechet, vicar episcopal pentru viața consacrată, a mulțumit Preasfințitului pentru participare, încurajare și îndemnuri.

Trecându-se la tema anunțată, sr. Christiana Mareș din Congregatio Jesu, profesor de scriptură la Facultatea de Teologie din București, a ilustrat magistral cum sfântul Paul s-a lăsat ghidat în întreaga sa viață de cuvântul și voința Domnului, lucru care i-a asigurat succesul în apostolat. Toți cei prezenți au urmărit cu viu interes această expunere, iar la sfârșit, după ce s-au făcut aprecierile și mulțumirile cuvenite adresate sr. Christiana Mareș, au urmat diferite întrebări sau au fost aduse și alte sugestii edificatoare.

Întâlnirea a luat sfârșit după un moment de tăcere și reflecție personală urmat de o rugăciune comună și o binecuvântare finală.

S-a remarcat participarea masivă la acest pelerinaj a persoanelor consacrate (bazilica fiind arhiplină, unii trebuind să stea și în picioare), fapt care denotă că asemenea acțiuni sunt binevenite și binefăcătoare, ele favorizând comuniunea fraternă și împărtășirea experiențelor de viață și apostolat între congregații și cu dieceza.

Pr. Alois Fechet


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat