Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sărbătoarea Cuvioasei Parascheva

Cuvioasa Parascheva și hramul catedralei mitropolitane au loc la Iași marți, 14 octombrie 2008. La sfânta Liturghie oficiată în catedrala mitropolitană participă invitați din țară și din străinătate. Printre invitați se numără și PS Petru Gherghel.

În acest an, la solicitarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, sunt aduse de la Craiova la Iași moaștele sfântului ieromonah Nifon, patriarhul Constantinopoliului.

* * *

Născută în Epivat, pe țărmul Mării Marmara, în Imperiul Bizantin (Turcia de astăzi), în prima jumătate a secolului al XI-lea, sfânta Parascheva a trăit în perioada dinaintea despărțirii Bisericilor din Apus și Răsărit.

S-a bucurat de o educație aleasă. A prețuit milostenia, rugăciunea și postul. Din îndemn lăuntric, a părăsit casa părintească pentru a se dedica vieții monahale. A intrat într-o mănăstire din Constantinopol, apoi a stat 5 ani în Mănăstirea "Maica Domnului" din Heracleea Pontului, iar după aceea în Țara Sfântă. Mai târziu se întoarce la Constantinopol (astăzi Istanbul), apoi în satul natal. Era în floarea vârstei când Domnul a chemat-o la sine (25-27 de ani). După moarte este purtată de la malul marii, unde s-au descoperit sfintele ei moaște, în biserica din sat, apoi la Constantinopol, urmând apoi un lung drum în țările balcanice: Târnovo și Vidin (Bulgaria), Krușevaț, Kalemegdan și Belgrad (Serbia), Istanbul (Imperiul Otoman), apoi în Moldova, prin grija domnitorului Vasile Lupu, în 1641. Racla cu moaștele a fost așezată în biserica "Trei Ierarhi", iar din anul 1889 se află în catedrala mitropolitană din Iași. Este protectoarea și ocrotitoarea orașului Iași și a întregii Moldove.

Frumusețea feciorelnică a feței sale, veșmântul albastru, simbol al curăției, crucea cu care "a urmat lui Cristos", și ruloul papirusului din mâna având inscripția fericirilor fac din icoana sfintei Parascheva un model de urmat pentru toți.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat