Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Deschiderea anului academic 2008-2009 la ITRC

Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași și-a deschis porțile anului academic 2008-2009 miercuri, 1 octombrie 2008, în sărbătoarea sfintei Tereza a Pruncului Isus, patroana secundară a Seminarului.

Deschiderea a avut loc la ora 10.00 prin sfânta Liturghie celebrată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, însoțit de 32 de preoți, printre care pr. Wilhelm Dancă, rectorul seminarului, preoții profesori și alți preoți din comunitățile parohiale învecinate.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de PS Petru Gherghel și a avut în centru exemplul oferit de sfânta Tereza a Pruncului Isus în urmarea lui Cristos. Preasfințitul a menționat fericita orânduire ca deschiderea oficială a cursurilor noului an universitar să aibă loc în ziua de 1 octombrie în care o sărbătorim și o comemorăm pe sfânta Tereza a Pruncului Isus, patroana secundară a Seminarului nostru: "Trăirea celor două momente în aceeași zi este un fericit prilej de bucurie și chiar un dar pentru toți, superiori sau studenți, întrucât programul care trebuie stabilit și realizat poate căpăta astfel un fundament solid și poate fi o fericită ocazie de a înainta în cunoașterea misterului lui Cristos împreună cu o expertă, o adevărată specialistă, Tereza a Pruncului Isus".

Tot în cadrul omiliei, Excelența sa, vorbind despre modelul demn de urmat al sfintei Tereza, a spus că aceasta era cuprinsă de iubirea lui Dumnezeu în întreaga sa ființă și a trăit în mod radical oferirea de sine ca răspuns la iubirea lui Dumnezeu. În simplitatea vieții zilnice a știut să practice în același timp și cu aceeași forță iubirea fraternă.

Preasfințitul Petru i-a îndemnat pe seminariști să se arunce în brațele iubitoare ale lui Isus, asemenea sfintei Tereza, pentru a fi cu adevărat satisfăcuți pe drumul idealului lor și pentru a descoperi farmecul cuceritor al iubirii.

Adresându-se preoților, seminariștilor, surorilor și credincioșilor, Preasfințitul a spus: "Astăzi sfânta Tereza ne provoacă cu exemplul său și cu iubirea sa. Azi ea ne dă o lecție mereu valabilă și sigură: calea copilăriei spirituale, calea iubirii. Să o ascultăm și să o urmăm".

La sfârșitul Liturghiei, Excelența sa a transmis seminariștilor salutările cordiale ale ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, și ale Preasfințitului Anton Coșa, episcop de Chișinău. Este de amintit că Institutul Teologic din Iași pregătește și candidați la sfânta Preoție care mai târziu vor lucra în Arhidieceza de București și în Dieceza de Chișinău.

În Institut au început o nouă etapă a formării lor 122 seminariști fiind distribuiți astfel: 20 în anul I, 21 în anul II, 21 în anul III, 18 în anul IV,17 în anul V pastoral, 19 în anul V și 6 în anul VI.

* * *

Exerciții spirituale pentru seminariști

Deschiderea exercițiilor spirituale din anul academic 2008-2009 a avut loc miercuri, 1 octombrie 2008, ora 21.00, și s-au încheiat duminică, 5 octombrie, la ora 7.00. Pr. Corneliu Berea, SVD, a fost predicatorul din timpul exercițiilor. La început a fost invocat Duhul Sfânt, izvorul tuturor darurilor, fiind intonat imnul Veni Creator.

Zilnic pr. Corneliu le-a oferit seminariștilor în cele patru meditații puncte de introspecție și de reculegere. În afară de meditații, zilele de exerciții spirituale au conținut și momente de rugăciune și adorație comunitară. Sâmbătă, 4 octombrie, a avut loc o celebrare penitențială urmată de spovada individuală a seminariștilor.

Exercițiile spirituale sunt ca un nucleu al unui drum de urmat, menite să-i călăuzească pe seminariști pe tot parcursul anului academic. Ele au rolul de a-i călăuzi și de a-i lumina pe drumul vieții spirituale.

Părintele predicator a atras atenția că există două moduri de a porni pe acest drum: putem alege să fim pelerini sau turiști. Pelerinul pornește cu o anumită dispoziție, deschis la planul lui Dumnezeu și pregătit să asculte glasul său pentru a-i împlini voința. Locurile prin care trece îl marchează și produce roade în inima sa. Turistul doar trece, se minunează și pleacă mai departe. Pericolul de a fi turiști, din păcate, nu există doar în cele câteva zile de reculegere, ci se menține pe tot parcursul anului. Părintele Corneliu a menționat și rolul deosebit al memoriei de a face rodnică experiența trăită în aceste zile.

Inițiatorul exercițiilor spirituale este sfântul Ignațiu de Loyola (1491-1556), întemeietorul Societății lui Isus. El înțelege prin exerciții spirituale "orice mod de a cerceta conștiința sau de a medita, sau de a contempla, de a se ruga cu glas tare și în gând, precum și alte îndeletniciri spirituale... Orice mod de a pregăti și de a predispune sufletul pentru îndepărtarea de la sine a tuturor înclinaților neorânduite și, o dată îndepărtate, pentru căutarea și găsirea voinței divine în orânduirea propriei vieți spre mântuirea sufletului".

Maricel Bulai
 


lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat