Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Presa Bună": Două ritualuri

La Editura "Presa Bună" au fost publicate recent două cărți liturgice din Ritualul roman: Ritualul Ungerii bolnavilor și al îngrijirii lor pastorale și Ritualul Inițierii creștine a adulților. Traducerea acestor două ritualuri a fost realizată de Comisia liturgică a Diecezei Romano-Catolice de Iași, din însărcinarea Conferinței Episcopale Române. Cărțile sunt tipărite într-o ținută grafică deosebită, interiorul în două culori și coperta cartonată, acoperită cu balacrom.

*

Ritualul Ungerii bolnavilor și al îngrijirii lor pastorale a fost tradus după ediția tipică apărută la Vatican: Rituale Romanum ex decreto Sacrosancti Oecumenici Concilii Vatican II instauratum auctoritate Pauli Pp. VI Promulgatum, Ordo Unctionis infirmorum eorumque pastoralis curae, Editio typica, Typis Polyglottis Vaticanis, 1972.

Ritualul Inițierii creștine a adulților a fost tradus după ediția tipică apărută la Vatican: Rituale Romanum ex decreto Sacrosancti Oecumenici Concilii Vaticani II instauratum auctoritate Pauli Pp. VI Promulgatum, Ordo initiationis christianae adultorum, Editio typica, Typis Polyglottis Vaticanis, 1972.

Comisia liturgică din cadrul Diecezei Romano-Catolice de Iași care a lucrat la traducerea acestor texte liturgice a fost formată din pr. Alois Bulai (profesor de exegeză biblică), pr. Claudiu Dumea (profesor de liturgie), pr. dr. Ștefan Lupu (profesor de teologie dogmatică), pr. Iosif Răchiteanu (profesor de religie și metodologie), pr. Cornel Cadar (redactor), Cătălin Simon (tehnoredactor) și Ionel Palade (corector).

Traducerea acestor două ritualuri a fost aprobată de Conferința Episcopală Română și a primit autorizarea din partea Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor cu decretul 1507/04/L din 28 iulie 2005 și, respectiv, 1823/05/L din 31 martie 2006. Această ediție trebuie considerată ca "tipică" pentru limba română, iar folosirea textului devine obligatorie de îndată ce a fost tipărit.

În decretul de promulgare a Ritualului Ungerii bolnavilor și al îngrijirii lor pastorale, cardinalul A. Tabera, prefectul Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, prezintă astfel importanța acestui Ritual pentru Biserica Catolică de rit latin:

Îngrijindu-i pe bolnavi, Biserica îl îngrijește pe Cristos însuși în mădularele trupului său, care suferă, și, urmând exemplul Domnului Isus, care "a umblat făcând bine și vindecându-i pe toți" (Fap 10,38), se supune poruncii acestuia de a-i îngriji pe bolnavi (cf. Mc 16,18). Această grijă, Biserica o manifestă nu numai prin aceea că îi vizitează pe bolnavi, dar, în același timp, și prin faptul că le alină suferința prin sacramentul Ungerii și prin sacramentul Euharistiei, cât timp zac de boală, și îi întărește prin aceleași sacramente când se află în pericol de moarte; în sfârșit, ea își manifestă această grijă prin aceea că, înălțând rugăciuni, îi încredințează lui Dumnezeu mai ales în ultimele clipe ale vieții lor.

Pentru ca sensul sacramentului Ungerii să fi e mai bine scos în evidență și mai clar, Conciliul al II-lea din Vatican a hotărât următoarele: "Numărul ungerilor va fi adaptat după împrejurări, iar rugăciunile care însoțesc ritualul Ungerii bolnavilor vor fi revizuite pentru a corespunde diferitelor condiții în care se află bolnavii care primesc sacramentul" și dispune să se alcătuiască un ritual al administrării sacramentelor într-o singură celebrare, potrivit căreia Ungerea să se administreze bolnavului după Spovadă și înainte de primirea Viaticului.

Astfel, Sfântul Părinte papa Paul al VI-lea, prin constituția apostolică Ungerea sfântă a bolnavilor, publicată în ziua de 30 noiembrie 1972, a stabilit noua formulă sacramentală a Ungerii și a aprobat Ritualul Ungerii bolnavilor și al îngrijirii lor pastorale, pe care l-a alcătuit Sfânta Congregație pentru Cultul Divin, și pe care îl publicăm acum, declarând această ediție ca fiind tipică, pentru ca el să înlocuiască tot ce conținea în această privință Ritualul roman în vigoare până în prezent.

Iar în decretul de publicare a Ritualului Inițierii creștine a adulților scrie:

Conciliul ecumenic al II-lea din Vatican a hotărât revizuirea Ritualului Botezului adulților, stabilind să se înființeze catecumenatul adulților dispus în mai multe trepte pentru ca timpul catecumenatului, având ca scop o pregătire corespunzătoare, să poată fi sfințit prin rituri sfinte ce trebuie celebrate în intervale succesive.

Urmând aceste hotărâri, Sfânta Congregație pentru Cultul Divin a pregătit noul Ritual al inițierii creștine a adulților, pe care, după ce a fost aprobat de Suveranul Pontif Paul al VI-lea, s-a îngrijit să-l publice și ediția pe care o prezintă acum este tipică, urmând să înlocuiască Ritualul Botezului adulților care este acum în Ritualul roman. A dispus, de asemenea, ca acest nou ritual să poată fi folosit de îndată în limba latină; în limba poporului însă din ziua pe care o va stabili conferința episcopilor, după ce se va face traducerea în limba poporului și va fi primită aprobarea Scaunului Apostolic.

Pr. dr. Ștefan Lupu

* * *

Ritualul Ungerii bolnavilor și al îngrijirii lor pastorale,
Ed. "Presa Bună", 2008, 17x24 cm, 234 p., 50 lei

Ritualul Inițierii creștine a adulților,
Ed. "Presa Bună", 2008, 17x24cm, 404 p., 65 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 57.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat