Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Comunitatea catolicilor români din Roma s-a transferat la o altă biserică

De la 5 octombrie 2008, comunitatea catolică a migranților români din Roma și împrejurimi are oficial un nou lăcaș de cult: este bazilica romană paleocreștină "Sfinții Vitalie și însoțitorii săi, martiri" - "Sancti Vitalis et socii, martyres in Fovea". Noul spațiu liturgic este situat pe Via Nazionale, nr. 194 B și a fost pus la dispoziție de Vicariatul de Roma la solicitarea pastorală a episcopului Petru Gherghel, al Diecezei de Iași, responsabil pentru Pastorația Migranților din cadrul Conferinței Episcopilor din România.

Prima Sfânta Liturghie solemnă a fost concelebrată în limba română, duminică, 5 octombrie, la ora locală 16.00, de episcopul Ernesto Mandara, auxiliar al Diecezei de Roma, episcopul Aurel Percă, auxiliar al Diecezei de Iași, alături de Mons. Anton Lucaci, responsabil pentru pastorația migranților români din Italia, cu participarea a sute de credincioși români, aflați la Roma pentru studiu sau muncă, încredințați păstoririi spirituale a pr. Isidor Iacovici și a pr. Iulian Faraoanu, capelan, respectiv, asistent al comunității din Roma. Printre concelebranți, împreună cu parohul comunității gazdă, Mons. Daniele Micheletti, au luat parte la bucuria sfântă Mons. Gianromano Mesotto, directorul Fundației "Migrantes" a Conferinței Episcopilor din Italia, pr. Pierpaolo Felicolo, vicedirectorul Oficiul Migranți la Vicariatul Romei, pr. Daniel Pop, rectorul Colegiului "Pio Romeno", preoții Daniel Vereș și Serafim Iulian Vescan - asistenții spirituali ai comunității române greco-catolice din Roma - precum și preoții români aflați în pelerinaj la mormintele sfinților apostoli sau la specializare în universitățile pontificale din Cetatea Eternă. Sărbătoarea comunității române a fost împărtășită printr-o participare exemplară de ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Marius Lazurcă, de ambasadorul român în Italia, Răzvan Rusu, prezent la sfânta Liturghie împreună cu dr. George Bologan, atașat cultural al ambasadei pentru politici culturale și imigrație.

În organizarea pr. Isidor Iacovici și a pr. Iulian Faraoanu, capelanul, respectiv, asistentul comunității române de rit roman sau latin, invitații și autoritățile religioase și civile, au fost întâmpinați cu Sfânta Cruce și, potrivit tradiției românești, cu pâine și sare. După sfânta Liturghie a avut loc un program artistic, cuprinzând piese corale religioase interpretate de corul comunității și o serie de dansuri populare în costume naționale. În acest cadru, primarul Romei, Gianni Alemanno, a primit diploma de membru de onoare al comunității. La bazilica "Sfântul Vitalie" din Roma, migranții români de rit romano-catolic au posibilitatea de a participa la sfintele Liturghii în limba română în fiecare duminică și sărbătoare la orele 10.00 și 16.00, iar în timpul săptămânii, joi, la ora 16.00. Ca și atunci când se întâlneau la precedenta biserică "Santa Maria in Campitelli", în noua locație de pe Via Nazionale continuă activitatea Centrului de Primire pentru Migranții cu diferite probleme, și, în spațiile anexe mai generoase, pregătirea la celebrările liturgice și cateheza în vederea primirii sacramentelor vieții creștine. S-ar putea spune, astfel, că dacă s-a schimbat locul adunării liturgice, nu s-a schimbat și scopul pastorației credincioșilor catolici din străinătate: să poată exprima în românește și în comuniune cu succesorul lui Petru, identitatea culturală, lingvistică și religioasă - în acest caz, în chiar inima istorică a Romei, de la care au primit și numele și limba și credința.

Radio Vatican, 5 octombrie 2008.

* * *

Din istoricul bazilicii romane

Construită în secolul al IV-lea, bazilica "Sfântul Vitalie" a fost consacrată de papa Inocențiu I în 401/402 iar din 412 la Sfântul Vitalie au fost adăugați în venerația creștină sfânta Valeria, soția sa, și sfinții Gervasiu și Protasiu, fiii lor. Edificiul are o singură navată în timp ce pereții oferă credincioșilor și pelerinilor fresce prețioase reprezentând scene despre primii martiri, printre care martiriul sfântului Ignațiu din Antiohia. Absida, din secolul al V-lea, este decorată cu o frescă de A. Commodi, reprezentând Urcarea Calvarului.

Anticul lăcaș de cult figurează pe lista "bazilicilor titulare" din Colegiul Cardinalilor, știut fiind că fiecare cardinal, în momentul creării sale de către succesorul lui Petru, primește spre păstorire o biserică din Roma. Printre cardinalii-presbiteri care au purtat acest titlu se numără, spre exemplu, sfântul Ioan Fisher, episcop de Rochester și umanist cu vaste preocupări intelectuale, martirizat la Londra în anul 1535 de regele Angliei, Henric al VIII-lea.

O pagină recentă

Vizitând Parohia "Sfinții Vitalie și însoțitorii săi, martiri", Ioan Paul al II-lea, de fericită memorie, spunea la 8 martie 1992: "Comunitatea voastră parohială se reunește într-una dintre cele mai antice biserici din Roma. Voi reprezentați continuitatea unei tradiții care își adâncește rădăcinile în mărturia apostolilor Petru și Paul și ale celorlalți martiri ai acestei biserici paleocreștine. Suflul secularismului și presiunea consumismului îi distrag pe mulți de la adevărata credință și de la practica creștină. Firul subțire al unei tradiții, care încă îi mai ține uniți de Isus Cristos și de comunitatea celor care cred, ar putea să se rupă dacă nu va avea loc o nouă conștientizare cu privire la valoarea vieții umane și a destinului ei veșnic; dacă nu va avea loc o nouă evanghelizare care să actualizeze credința în Isus Cristos, cu acel sens de noutate, prospețime și vigoare care s-a realizat în timpul apostolilor (...).

Vreau să vă mărturisesc că mă aflu în această biserică pătruns de o mare emoție pentru că în timpul studiilor mele la Roma, în anii '40, imediat după război, aveam privilegiul de a locui la Colegiul Belgian, aproape de (biserica) Sant'Andrea al Quirinale și de această biserică parohială. Această biserică exprimă suflul Duhului care traversează sufletele și veacurile, și ne aduce un ecou îndepărtat dar mereu actual, din primele secole ale Bisericii apostolilor, ale atâtor martiri care au construit temeliile Bisericii romane și ale Bisericii Universale".
 


lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat