Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Roma: Adunarea Generală a Sinodului Episcopilor

În Anul Paulin, în bazilica papală "Sfântul Paul din afara Zidurilor", Benedict al XVI-lea a deschis duminică printr-o sfântă Liturghie solemnă Cea de-a XII- Adunare Generală a Sinodului Episcopilor care se desfășoară în Vatican în perioada 5-26 octombrie pe tema: "Cuvântul lui Dumnezeu în viața și în misiunea Bisericii".

Broșura, pusă la îndemâna participanților la Liturghie, se deschide cu urarea apostolului Paul conținută în instrumentul de lucru al Sinodului: "Cuvântul lui Cristos să locuiască în voi din plin. Învățați-vă și îndemnați-vă unii pe alții cu toată înțelepciunea în psalmi, în imnuri și în cântări spirituale. Cântați lui Dumnezeu, mulțumindu-i în inimile voastre. Și tot ceea ce faceți cu cuvântul sau cu fapta, toate să le faceți în numele Domnului Isus, mulțumindu-i lui Dumnezeu Tatăl prin el" (Col 3,16-17).

Scopul principal al acestei Adunări sinodale este să se dedice cuvântului cu care "Dumnezeu cel nevăzut, în marea sa bunătate, vorbește oamenilor ca unor prieteni și se întreține cu ei, pentru a-i invita și a-i admite la comuniunea cu sine" (Constituția conciliară Dei Verbum despre revelația divină, 2).

Duminică, 5 octombrie, la începutul Liturghiei, în timp ce Sfântul Părinte și concelebranții se îndreptau spre altarul central al bazilicii înălțat deasupra mormântului apostolului neamurilor s-a intonat "Laudes Regiae" - care, după cunoscutul antifon "Christus vincit, Christus regna, Christus imperat", continuă cu Litaniile tuturor sfinților, expresie a participării sfinților la momentul intens al existenței active a Bisericii, fiind sfinții cea mai adevărată interpretare a cuvântului lui Dumnezeu.

Erau prezenți, cu mici excepții, aproape toți cei prevăzuți să participe la lucrările Sinodului: 253 de părinții sinodali, 41 de experți și 37 de auditorii, între care mai multe femei. Prezenți, de asemenea, delegații fraterni reprezentând 10 Biserici și comunități ecleziale, între care reprezentanții Patriarhatelor Moscovei, Serbiei și României.

La actualul Sinod al Episcopilor, din România se prevede participarea, deși cu titlu diferit, a mai multor ecleziastici catolici și ortodocși: mai întâi ÎPS György-Miklós Jakubinyi, arhiepiscop de Alba-Iulia, administrator apostolic "ad nutum Sanctae Sedis" al Ordinariatului pentru Catolicii de Rit Armean rezidenți în România, delegat din partea Conferinței Episcopilor Catolici din România, PS Florentin Crihălmeanu, episcop al eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, desemnat de Sinodul Bisericii Române; PS Siluan, episcop al Dicezei Ortodoxe Române în Italia, reprezentând Patriarhatul Ortodox Român, ÎPS Nifon Mihăiță, mitropolit de Târgoviște din cadrul Patriarhatului Ortodox Român, reprezentând Consiliul Ecumenic al Bisericilor și în fine, în cadrul asistenților lingvistici asumați de secretariatul general al Sinodului, preotul greco-catolic Cristian Crișan.

Introducând sfânta Liturghie, papa Benedict s-a adresat astfel adunării credincioșilor: "Prea iubiți frați și surori, Domnul ne-a convocat din toate continentele, pământului episcopi și păstori ai Bisericii lui Dumnezeu pentru a trăi un Sinod dedicat reflecției asupra cuvântului lui Dumnezeu în viața și în misiunea Bisericii. Astăzi, duminică, zi a Domnului, celebrăm la începutul acestui Sinod, memorialul morții și învierii Domnului, Euharistia de care este generată mereu și edificată Biserica și invocăm Duhul Sfânt să lumineze, să inspire și să călăuzească lucrările sinodale".

După Radio Vatican, 5 octombrie 2008
 


lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat