Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ce gândesc românii despre beatificarea fericitului Ieremia Valahul?

S-au împlinit, la 30 octombrie 2008, 25 de ani de la beatificarea lui Ieremia Valahul. La Onești, în sanctuarul închinat lui, a avut loc o Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel. A fost binecuvântată capela adorației și s-a aprins lumânarea votivă care va arde permanent la mormântul fericitului Ieremia. În capela adorației, începând de vineri, 31 octombrie, va fi adorație zilnică între orele 8.00 și 13.00. Acum 25 de ani, PS Petru Gherghel (pe atunci "ordinarius ad nutum Sanctae Sedis"), care a participat le beatificarea primului român ridicat la cinstea altarelor, a acordat un interviu secției în limba română a Radio Vatican. Interviul a fost transmis la Radio Vatican în seara zilei de 5 noiembrie 1983 (19.00, ora României) și în dimineața zilei următoare (ora 5.00).

• V-aș ruga, Monseniore, să împărtășiți ascultătorilor noștri câteva gânduri ale dumneavoastră cu privire la modul în care a fost primită de preoții și de credincioșii din România și, mai ales, de cei din Moldova, vestea beatificării lui Ieremia Valahul.

Pornind de la premisa că un eveniment similar nu a mai existat niciodată în istoria religioasă a poporului nostru catolic, sigur că știrea a fost primită cu o extraordinară bucurie și cu un entuziasm deosebit de către preoții noștri și de către credincioși.

Mie, personal, mi-a fost dat să aud despre Ieremia când eram copil și așteptam împreună cu alții să îl văd în rândul sfinților.

Pentru mine, și cred că nu doar pentru mine, ci pentru toți, el era ca un erou al neamului nostru. Cartea pe care am avut ocazia să o citesc mai târziu avea chiar ca titlu "Un erou român pe pământul italian", cartea lui Severini-Orestano. Când, la 18 decembrie 1959, Sfântul Părinte Ioan al XIII-lea a promulgat decretul despre caracterul eroic al virtuților sale, fratele Ieremia a revenit în atenția tuturor, iar bucuria și speranța au crescut din ce în ce mai mult. Eram în așteptarea momentului solemn (al beatificării). Și acest moment a sosit și a fost trăit cu nespusă bucurie de noi toți în ziua de 30 octombrie 1983. Entuziasmul și bucuria s-au concretizat în rugăciuni și cântece de laudă. Prezența unui mare număr de preoți și de credincioși români la ceremonie constituie, desigur, un argument puternic. Cu noi s-au unit, în același spirit, toți preoții și credincioșii noștri. Iată atmosfera...

• Ce importanță și ce semnificație considerați dumneavoastră că are, pentru vitalitatea Bisericii și a vieții creștine din România, ridicarea la cinstea altarelor a acestui fiu al pământului moldav?

Dacă trebuie să vorbesc despre aceasta, aș îndrăzni să spun că proclamarea ca fericit a lui Ieremia confirmă, în primul rând, o stare de fapt a vieții spirituale a credincioșilor noștri. Buni la suflet, deschiși către iubire, extraordinar de ospitalieri, plini de zel pentru credință, credincioșii noștri au vrut să se dedice cu sârguință și o fac la fel pentru a-l înțelege și a-l trăi pe Cristos în acel climat fericit și frumos al câmpiilor moldave. Așa au fost și părinții lui Ieremia, așa a fost și Ioan al nostru (numele pus fericitului la Botez) și așa sunt și credincioșii noștri în zilele noastre. Ieremia confirmă aceasta.

În al doilea rând, el are misiunea de a face să crească această stare spirituală și sufletească și această corespundere cu viața creștină, are misiunea de a face să crească vocația creștină, pentru ca aceasta să fie mai conștientă și mai aprofundată, să fie concretizată în faptă, prin iubire.

Aceasta ar fi misiunea lui actuală. Este important ceea ce a declarat cardinalul Ursi, arhiepiscopul de Napoli, în prefața cărții lui Francesco-Saverio Toppi despre Ieremia, publicată în anul 1983: "Ne întrebăm dacă Ieremia a fost trimis de Providență la Napoli ca să se sfințească sau pentru a sfinți". Pentru a se sfinți, scrie cardinalul, "era suficient pentru el să trăiască urmând învățăturile părinților săi, să trăiască în familia care era ca o oază de viață autentic creștină și de iubire față de cei săraci. Dumnezeu însă l-a voit în mod clar și a voit să-l însoțească îndeaproape la Napoli pentru a sfinți pe cei care au trăit în jurul lui cu exemplul și cu viața sa și să-i facă să beneficieze de carismele sale".

Afirmația constituie un adevărat elogiu, dar și un adevărat program pentru viitor. El a sfințit pe mulți, a încurajat și a ajutat pe atâția alții. Și o face și astăzi. Aș vrea să afirm că el se îndreaptă din nou astăzi în spirit către noi toți care suntem frații săi, având același sânge cu el, către noi, către toți românii oriunde ar trăi pentru a ne chema să fim creștini buni, bogați în milostivire și buni români.

• Cum ar putea fi sintetizate în câteva cuvinte virtuțile și spiritualitatea fericitului Ieremia Valahul și ce mesaj transmite el de la depărtare de atâtea secole pentru viața creștină din zilele noastre?

Aș putea răspunde foarte scurt numindu-l un pelerin al iubirii, cuvinte care exprimă totul.

• Ce semnificație ar avea acest titlu pe care dumneavoastră vreți să i-l atribuiți?

Sufletul său, în tot ceea ce voia să facă, era dominat de iubire, în timp ce mesajul său, pe care a vrut să ni-l transmită cu atâtea secole înainte, era același: este iubirea. Iubirea l-a condus până în Italia, iubirea l-a făcut cunoscut aici, în Italia, și cu această iubire a reușit astăzi să se reîntoarcă între noi. Iubirea i-a dat puterea de a se consacra, timp de peste 40 de ani, bolnavilor și a săracilor, ajutându-i, îngrijindu-i și trăind cu ei. Biografii săi afirmă că el nu dispunea nici măcar de o cameră, pentru că trăia mereu printre bolnavi, veghind cu ei, suferind cu ei și chiar dormind cu ei. Iubirea i-a dat puterea de a-și da viața pentru un altul, precum Maestrul său, Cristos. Cu iubire egală, se întoarce către noi astăzi, către locul din care a plecat. El nu ni se adresează cu prestigiul unui om de știință și cu atât mai puțin cu puterea cuvântului, ci ne vorbește cu autoritatea credinței care s-a concretizat în iubire. Și iubirea ne este necesară astăzi mai mult ca niciodată, pentru că iubirea aduce armonie și pace. Din aceste motive l-am numit pelerin al iubirii.

• Considerați, Monseniore, că Ieremia ar putea fi și un mesager al invitației lui Dumnezeu pentru unitatea Bisericilor creștine?

Cred în acest rol pe care îl are și pe care trebuie să îl aibă. S-a născut în Moldova, a trăit într-o familie în care mama era deschisă și generoasă față de oricine, catolici și ortodocși, a străbătut țări străine, a rămas și a murit la Napoli. Astăzi, este posibil să auzim voci care spun: el este al nostru, el este al nostru. Ziarul "Il Mattino" de la Napoli publica la 26 octombrie 1983 un articol cu titlul "Fratele Ieremia, un român napolitan".

De fapt, un sfânt devine o comoară a tuturor. Tocmai aceasta ne face să credem că el, el care a reunit în persoana sa regiuni îndepărtate și persoane străine, el care i-a iubit pe toți și toți se reunesc pentru a-l iubi, poate fi considerat ca o voce care ne cheamă la unitate.

Adus în atenția lumii, în plină eră a ecumenismului, declarat erou al credinței și al generozității, numit pelerin al iubiri, iubit de toți, acum, când în lume se vorbește atât de mult despre unitate, despre colaborare și despre pace, acum, când în țara noastră se sărbătoresc 65 de ani de la realizarea unirii Principatelor Române - simbol al unității naționale - acum, el ne amintește că suntem frați și ne cheamă pe toți la unitate. Unitatea este o concretizare a iubirii.

• Ce impresii aduceți cu dumneavoastră de la ceremonia pontificală?

Fericitul Ieremia ingenuncheat pe harta Italiei privind spre RomaniaCeremonia a fost impresionantă. Suntem recunoscători celor care au voit să ne ofere această zi. Un fiu al poporului nostru, de sânge român, a fost încoronat în centrul latinității cu coroana beatificării. Imaginea care îl reprezintă îngenuncheat pe teritoriul italian cu privirea îndreptată spre România a fost descoperită în Piața "Sfântul Petru" și a fost înconjurată de toți cu iubire. Credincioși din lumea întreagă s-au reunit în rugăciune, l-au cunoscut și l-au aclamat pe noul fericit, fratele Ieremia Românul, împreună cu ceilalți fericiți proclamați în aceeași zi.

S-a auzit în piață un discurs rostit în dulcea noastră limbă română: însuși Sfântul Părinte ne-a onorat adresându-ne cuvinte românești. Și mii de inimi s-au reunit în sfântă armonie în jurul pelerinului iubirii și al unității. Am avut bucuria de a vedea tricolorul român, fluturând alături de steagul Cetății Vaticanului.

Cu această bucurie sfântă în inimi ne întoarcem la noi, acasă, și la bunii creștini din România. Dorim să simțim mereu cu noi alături pe noul fericit și vrem să trăim în credință, iubire și pace, în așteptarea cu nerăbdare a zilei în care va fi proclamat sfânt.

Traducere de Ovidiu Bișog


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat