Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Mandat misionar pentru trei tineri

În biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Bacău s-a celebrat marți, 28 octombrie 2008, o Liturghie concelebrată de PS Kihara Peter, episcop de Marsabit (Kenya), PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, în cadrul căreia trei tineri din Dieceza de Iași - Alina Cojan (23 de ani, din Valea Seacă), Adrian Cimpoieșu (22 de ani, din Valea Seacă) și Gilberta Hobincu (23 de ani, din Huși "Sfântul Anton") - au primit mandatul misionar pentru un voluntariat de doi ani în Kenya.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Misionar Diecezan, în colaborare cu Oficiul pentru Pastorația Tinerilor, Copiilor și Asociațiilor și Acțiunea Catolică. Cei trei tineri vor pleca în Kenya în ziua de 12 noiembrie împreună cu părintele Eugen Blaj, misionar la Maikona (Dieceza de Marsabit, Kenya).

*

Dumnezeu cheamă ca să trimită

Este posibil ca Dumnezeu să aibă nevoie de ajutorul nostru? Isaia ne spune un lucru uimitor în capitolul al șaselea al cărții sale: "Și am auzit glasul Domnului care zicea: Pe cine îl vom trimite și cine va merge pentru noi? Și am răspuns: Iată-mă, trimite-mă pe mine!". Profetul s-a prezentat la chemarea Celui Preaînalt ca să primească de la el trimiterea.

La Bacău, în biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul", marți, 28 octombrie 2008, în sărbătoarea Sfinții Apostoli Simon și Iuda, trei tineri au primit din partea episcopului nostru, Petru Gherghel, mandatul misionar pentru a activa în calitate de voluntari în Kenya, în Dieceza de Marsabit. Acest lucru a avut loc în cadrul sfintei Liturghii pontificale prezidată de Excelența sa Peter Kihara Kariuki, episcopul Diecezei de Marsabit, și concelebrată de episcopul Petru Gherghel și episcopul auxiliar Aurel Percă, împreună cu mai mulți preoți, în prezența unui număr mare de credincioși din Bacău și nu numai. Întâlnirea tuturor la aceeași masă, pentru celebrarea aceleași jertfe, a fost un eveniment pe care cei trei tineri în mod sigur nu-l vor uita niciodată.

Înaintea acestui moment, la subsolul bisericii, începând cu ora 16.00 a avut loc o întrunire în care s-a vorbit despre semnificația misiunii, formele ei, necesitatea și caracterul ei permanent, ce înseamnă să fii misionar, toate acestea într-un stil colocvial, plăcut, deschis, cald, cu scopul de a face cunoscut între cei tineri sensul misiunii, de a trezi în ei elan și curaj pentru asumarea unei experiențe misionare.

Cei trei care urmează să plece au fost întrebați ce simt în aceste zile, cu ce gânduri pleacă. Copleșiți de emoții, ei au exprimat, credem noi, doar un crâmpei din noianul de entuziasm, de angajare și disponibilitate care le umple sufletele.

"Sper ca pe lângă emoții să transmit și entuziasmul meu. Merg cu gândul că o să am multe de învățat. Am speranța că Dumnezeu o să ne fi alături acolo", mărturisea Alina Cojan (Valea-Seacă).

Adrian Cimpoeșu trece peste considerentele pe care le au ceilalți asupra deciziei lui și pare să nu se lase afectat de faptul că unii găsesc nebun gestul lui de a se angaja la o așa misiune, lăsându-se animat doar de gândul că poate fi "o unealtă pentru cei care au nevoie de ajutor", oferind tot ceea ce are el mai bun pentru ei.

Gilberta Hobincu (Huși - "Sfântul Anton") crede că "un om normal, după ce termină facultatea, studiile, nu pleacă în plin praf, ci se orientează după un job cât mai bun". Plecarea ei nu are loc pentru ca ar fi văzut vreo "lumină pe perete" sau pentru că s-ar fi petrecut ceva extraordinar în viața ei. Nu se consideră o bisericoasă ori evlavioasă, dar e convinsă că "Domnul are niște chemări speciale" pentru ei și "crede cu tărie în Isus Cristos".

Acești trei temerari merg în Kenya nu pentru a face carieră, nu impulsionați de ceva material sau uman, nu pentru ei, ci pur și simplu pentru cei de acolo. Domnul nu te trimite pentru tine, ci pentru cei care au nevoie de el prin tine. Timp de doi ani, viața lor va fi o ofertă pentru cei pe care îi vor avea în jurul lor acolo, oameni ca noi și ca oricine, dar pentru care efortul de supraviețuire, lupta pentru minimul necesar unei vieți decente e o lege constantă.

În cadrul sfintei Liturghii celebrate bilingv (italiană și română) episcopul kenian, Peter Kihara, și-a exprimat bucuria și recunoștința pentru generozitatea pe care a întâlnit-o aici, pentru gestul de dăruire al celor trei; a vorbit despre condițiile grele în care se trăiește la el acasă. Mulțumește tuturor preoților care lucrează în dieceza sa. Biserica lui Cristos este pretutindeni și solidaritatea trebuie să caracterizeze pe orice credincios.

Cuvântului său de învățătură i-a urmat primirea mandatului misionar din partea celor trei. Lor le-a încredințat episcopul Petru Gherghel Noul Testament și crucea misionară, pentru că ei, prin tot ceea ce vor face acolo, în Kenya, vor trebui să-l vestească pe Cristos. Cuvântul lui Cristos va fi tradus în activitățile și cuvintele lor: în munca de asistență socială, sanitară, în predarea religiei în școli, la grădinițe și altele.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste momente de har dăruite Bisericii noastre locale, atâtea veacuri pământ de misiune, iar acum ea însăși suficient de puternică și de generoasă ca să meargă prin membrii ei spre cei care au nevoie de Cristos și de vestea sa bună. Celor trei tineri le dorim tot harul și binecuvântarea celui care i-a chemat ca să-i trimită.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 28 octombrie: Bacău: Mandat misionar pentru trei tineri


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat