Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (ITRC): Vizita episcopului de Marsabit

PS Peter Kihara, episcopul de Marsabit, Kenya, a prezidat o sfântă Liturghie în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" marți, 28 octombrie 2008, în sărbătoarea sfinților apostoli Simon și Iuda. La celebrare au mai participat și PS Petru Gherghel, pr. Eugen Blaj, originar din Dieceza de Iași, pr. Anthony Mahl, originar din Dieceza de Augsburg, misionari fidei donum în Dieceza de Marsabit, preoții profesori din Seminar și studenții.

În cadrul sfintei Liturghii, Excelența sa Peter Kihara a adresat și un cuvânt de învățătură despre realitatea misionară existentă în dieceza sa. După o scurtă prezentare a situației clerului din Dieceza de Marsabit, a adresat invitația de a ne îndrepta inima și gândul către viața misionară.

În Dieceza de Marsabit sunt 28 preoți (șapte autohtoni și 21 misionari) și șapte seminariști autohtoni.

A merge în misiune, a spus episcopul de Marsabit, nu înseamnă a ajuta o Biserică locală, ci întreaga Biserică a lui Cristos în care se vestește aceeași evanghelie; adresând, prin aceasta, o invitație studenților de a medita mai mult asupra caracterului misionar al vocației la Preoție, cu atât mai mult cu cât ne aflăm în luna octombrie, lună dedicată misiunilor.

Cuvântul final a constat în mulțumirea pe care a adresat-o episcopului Petru Gherghel pentru disponibilitatea de a colabora la evanghelizarea popoarelor în teritoriile de misiune.

Prezența Excelenței sale în România face parte dintr-un proiect mai amplu de a face o vizită în toate diecezele din care provin preoții misionari fidei donum și care activează pe teritoriul diecezei pe care o păstorește.

PS Peter Kihara s-a născut la 6 februarie 1954, în localitatea Othaya, Nyeri, Kenya. A fost hirotonit preot pe 17 decembrie 1983 și consacrat episcop pe 19 iulie 1999. A păstorit Dieceza de Murang'a până în anul 2006, iar din 25 ianuarie 2007 este episcopul Diecezei de Marsabit.

În Dieceza de Marsabit activează și trei preoți români. Din aprilie 2002, pr. Eugen Blaj este parohul comunității Maikona, prima misiune fidei donum susținută de Dieceza de Iași. Alături de sfinția sa mai activează pr. Isidor Mârț (din anul 2002) și pr. Victor Osoloș (din anul 2004).

Kenya este un stat în Africa Ecuatorială de Est, organizat în 8 provincii, situat între Tanzania, Uganda, Sudan, Etiopia, Somalia și Oceanul Indian, cu o populație de 37.953.840 locuitori. Suprafața este de 583.000 kmČ. Culte: protestanți 45%, catolici 33%, animism, islamism.

Dieceza de Marsabit are o suprafață de 98.000 km2 cu o populație de 236.772 locuitori, dintre care catolici 23.033 locuitori.

Ionuț Imbrișcă și Cristian Bîrnat


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat