Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Hălăucești: Înmormântarea sorei Gabriela Muraru

În ziua sărbătorii sfântului Francisc (4 octombrie 2008), la Parohia Hălăucești, Surorile Franciscane Misionare de Assisi au participat la celebrarea Liturghiei de înmormântare a sorei lor Gabriela Muraru, decedată joi, 2 octombrie 2008.

Sfânta Liturghie a fost celebrată la ora 15.00. Celebrantul principal a fost pr. Marius Vătămănelu, vicar provincial al Fraților Minori Conventuali, alături de care au concelebrat alți cinci preoți.

Acest moment a fost trăit cu intensitate de către frații și surorile familiei franciscane. Au fost de asemenea prezenți mulți credincioși din Hălăucești care au cunoscut-o pe sora Gabriela și s-au unit în rugăciune pentru odihna ei veșnică.

Împreună l-au preamărit în cânt și rugăciune pe Bunul Dumnezeu care a găsit-o pregătită pentru întâlnirea cu el pe sora Gabriela.

*

"Vreau să cânt Domnului până când trăiesc, să cânt lui Dumnezeu până când exist! Lui să-i fie plăcut cântul meu, iar eu mă voi bucura în Domnul"! (Ps 104,33-34).

Aceste cuvinte ar putea-o caracteriza cel mai bine pe sora noastră Gabriela care a fost chemată de Domnul în ziua de 2 octombrie 2008, pentru ca, împreună cu îngerii, să-și unească glasul îngeresc și să continue a-l lăuda și a-l preamări pentru iubirea și fidelitatea lui.

Sora Gabriela Muraru s-a născut la Hălăucești la 30 septembrie 1928, fiind al doilea din cei șapte copii ai soților Anton și Maria care au insuflat în aceștia un puternic spirit de credință.

La vârsta de 17 ani a fost primită în Institutul Surorilor Franciscane Misionare de Assisi prezente în satul natal. În anul 1947 a început noviciatul având-o ca maestră pe sr. Aldegonda Băcăoanu. Această perioadă n-a putut fi încoronată cu profesiunea, din cauză că, în anul 1949, statul a suprimat toate ordinele religioase existente în România și tinerele aspirante sau novice, printre care și sr. Gabriela, au fost nevoite să se întoarcă în familiile lor. Au urmat "vremuri grele", căci persoanele care doreau să rămână fidele chemării, ca și alte persoane consacrate, se refugiau pe la diversele parohii care acceptau să le primească cu tot riscul care s-ar fi ivit.

Astfel, în anul 1952, sr. Gabriela a fost chemată la Parohia din Galați unde a învățat să cânte la orgă avându-l ca și profesor pe pr. Carmil Tocănel.

Perioada dintre anii 1959-1964 a fost la Parohia de la Focșani unde era organistă și se dedica îngrijirii Bisericii. Aici, prin blândețea si vocea ei îngerească, reușea să ajute pe credincioși să-și înalțe inima la Dumnezeu. Era mereu la dispoziția tinerilor și a copiilor din parohie pe care voia să-i ajute ca să-l iubească mereu mai mult pe Dumnezeu. În această perioadă sora s-a confruntat cu probleme de sănătate pe care a fost ajutată să le depășească. De la Focșani a fost timp de 4 ani în Parohia Târgu Trotuș, apoi 2 ani la Parohia din Traian -Roman.

La 2 februarie 1963 a făcut prima profesiunea religioasă la Hălăucești în confesional, pentru că timpurile nu permiteau ca sfaturile evanghelice să fie profesate în public. Aceste voturi le-a reînnoit periodic până în anul 1985 când a beneficiat de câteva zile de exerciții spirituale care au culminat cu profesiunea perpetuă în 9 septembrie.

Între anii 1970-1972 a fost îngrijitoare la o familie în Roman și apoi până în 1974 a lucrat în satul natal ca și croitoreasă.

Din 1974 și până în 1986, sora Gabriela a locuit la Roman fiind menajeră la o familie. În acești 12 ani a slujit cu multă dăruire pentru ca tot mai mute persoane să-l cunoască pe Dumnezeu. Acest lucru l-a făcut prin animarea sfintelor Liturghii și a corului bisericii "Sfânta Tereza" din Roman.

În perioada 1986-1993, sora Gabriela a locuit cu părinții ei la Hălăucești, timp în care s-a îngrijit cu bucurie și responsabilitate de albiturile bisericii parohiale.

A fost o mare bucurie pentru ea când, după atâția ani în care a aspirat spre viața de comunitate, a putut reintra chiar în casa surorilor din Hălăucești. În această comunitate a fost prezentă din anul 1993 și până în ziua de 2 octombrie 2008 când Domnul a chemat-o pe nume pentru ultima oară.

În ultimii ani de viață dificultatea de auz pe care a avut-o ca și alte mici infirmități datorate vârstei i-au provocat suferință, însă ea a știut mereu s-o ofere lui Isus pentru binele sufletelor. Acestea au purificat-o făcând-o să se simtă tot mai mult unită în suferință cu Cristos.

Despre sr. Gabriela putem spune că a fost pentru noi toate un model de fidelitate, de modestie, simplitatea și delicatețe. Iubea mult rugăciunea și meditarea Sfintei Scripturi și cu siguranță dificultatea de auz a făcut-o să fie mai mult într-un dialog cu Cristos căruia îi oferea toate din iubire.

Până în ultima zi din viața sa pământească prin glasul ei n-a încetat să-i cânte laudă lui Dumnezeu. După cei 80 de ani de viață petrecută pe acest pământ, moartea n-a fost decât o trecere ușoară și tăcută către adevărata viață promisă de Cristos în al cărui cuvânt s-a încrezut.

Mulțumim din inimă, sr. Gabriela, pentru exemplul de viață pe care ni l-ați dat!

Surorile Franciscane Misionare de Assisi - România

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 octombrie: Hălăucești: Înmormântarea sorei Gabriela Muraru


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat