Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoare pastorală

Apostolul Paul - misionar prin excelență

"Vai mie, dacă nu vestesc evanghelia" (1Cor 9,16)

Sfințiile voastre, dragi persoane consacrate, dragi frați și surori în Cristos, dragi cititori,

Experiența apostolului neamurilor, sfântul Paul, este provocatoare și mobilizatoare. De când s-a lăsat câștigat de Cristos pe drumul Damascului nu a știut altceva decât să vestească tuturor, mai ales neamurilor, evanghelia. "M-am făcut totul pentru toți, ca să-i câștig măcar pe unii. Toate le fac pentru evanghelie, ca să am și eu parte de ea".

Convertirea sa, peregrinările și călătoriile apostolice, predicile și scrierile sale au făcut din el vasul ales al lui Cristos și misionarul prin excelență, purtând la toate popoarele din Asia Mică și pe teritoriul vastului Imperiu Roman evanghelia primită direct de la Cristos, cel care a binevoit să-i deschidă ochii pentru o nouă împărăție și să-l aleagă printre apostolii săi.

În Faptele Apostolilor, capitolul 13, este prezentată prima călătorie misionară pe care o întreprind Paul și Barnaba, după mandatul primit din partea Bisericii din Antiohia, sub inspirația Duhului Sfânt: "Puneți-i deoparte pentru mine pe Barnaba și pe Saul, pentru lucrarea la care i-am chemat. Atunci, după ce au postit și s-au rugat, și-au pus mâinile peste ei și i-au lăsat să plece" (Fap 13,1-3). Este începutul unei lungi și rodnice activități, care îl va purta până la Roma.

Așadar, "trimis de Duhul Sfânt", Paul împreună cu Barnaba începe o adevărată aventură misionară, care a cuprins întreaga lume cunoscută pe atunci, predicând în sinagogile iudeilor, trecând prin localitățile păgânilor, pentru a se întoarce apoi la Conciliul din Ierusalim, unde să găsească și să primească o nouă misiune pentru răspândirea învățăturii celei noi, și de unde, trecând prin numeroase primejdii, prin captivitatea de la Ierusalim și de la Cezareea, să ajungă în cele din urmă la Roma, unde să dea mărturia supremă a sângelui, asemenea maestrului său, Cristos. Aici a confirmat, prin cuvinte și viață, crezul său: "Și primind ajutor de la Dumnezeu, până în ziua de astăzi, stau ca martor înaintea celor mici și a celor mari, fără să spun ceva în afara celor pe care le-au spus profeții și Moise că se vor împlini și anume: Cristos va suferi și, înviind primul din morți, va vesti poporului și păgânilor lumina".

Nimic nu l-a împiedicat pe marele apostol de la misiunea pe care a primit-o de la Cristos însuși prin Duhul Sfânt, astfel încât sfântul Luca avea să declare în finalul scrierii sale: "El predica împărăția lui Dumnezeu și învăța despre Domnul Isus Cristos cu tot curajul și nestingherit" (Fap 28,26).

Așadar, caracteristica principală a activității apostolului neamurilor a fost clară, aceea de a vesti cu timp și fără timp, tuturor și în tot locul, evanghelia Domnului nostru Isus Cristos, "lumina tuturor neamurilor".

Luna octombrie, pe care o celebrăm an de an, și în care ne amintim într-un chip deosebit de dimensiunea misionară a Bisericii și a vocației creștine, ne oferă anul acesta prilejul fericit de a întâlni figura celui mai mare apostol și misionar pe care l-a avut Biserica la începuturile evanghelizării - sfântul Paul.

Declarat de Sfântul Părinte "An Paulin", anul pastoral în curs reprezintă o bine venită ocazie de a reînnoi în conștiința noastră vocația la care suntem chemați toți, adică de a contribui fiecare cu darurile primite la creșterea împărăției celei noi și la vestirea evangheliei la toate popoarele.

Biserica împreună cu toți membrii ei are o notă esențială și un mandat special de a face să se instaureze pe pământ acea nouă împărăție, a iubirii, a dreptății și a păcii, care să conștientizeze pe toți oamenii de demnitatea de fii ai lui Dumnezeu și de frați răspândiți pe întregul pământ.

Ne bucurăm că pe parcursul acestui an în toate structurile bisericești, la toate nivelurile diecezane și parohiale, în instituțiile și centrele de formare și spiritualitate, întâlnim pe viu figura marelui apostol și chemarea sa la o angajare curajoasă în a vesti evanghelia în familii, în școli și în întreprinderi, în societate și în instituții publice, cu acea convingere pe care o exprima sfântul Paul: "Vai mie dacă nu vestesc evanghelia; pentru ea m-am făcut tuturor toate" (cf. 1Cor 9,22).

Având un asemenea exemplu și o asemenea provocare, mă bucur să-i invit pe toți membrii Bisericii noastre de Iași să privească spre apostolul Paul, să-l cunoască în faptele și în scrierile sale, dar mai ales în opera sa misionară, pentru ca animați de același spirit să contribuie la mărirea și întărirea familiei creștine.

Fiți imitatorii mei, așa cum eu sunt al lui Cristos (1Cor 11,1), și priviți cu atenție la aceia care se poartă după modelul pe care îl aveți în noi (Fil 3,17), așa încât, frații mei iubiți și doriți, bucuria și coroana mea, rămâneți astfel statornici în Domnul, iubiții mei, se adresează și astăzi tuturor celor care l-au ales pe Cristos drept maestru și învățător, așa cum o făcea către cei cărora le predica și-i evangheliza - la Corint, Filipi sau la Roma.

Cu această scrisoare, adresăm tuturor preoților, fraților și surorilor din viața consacrată, tuturor operatorilor în câmpul pastoral, misionar, educativ sau socio-caritativ, precum și tuturor credincioșilor noștri laici, să descopere mereu în trăirea lor, oriunde și oricând, chemarea pentru vestirea evangheliei, pentru anunțarea împărăției celei noi.

În această lună, pe lângă bucuriile comune: întâlnirea cu însuși cuvântul lui Dumnezeu și cu misterul familiei, celula de bază a societății și a Bisericii noastre, vom avea și ziua mondială de rugăciuni și reflecții pentru misiuni, duminică, 19 octombrie, dar și un moment special în care vom încredința crucea misionară câtorva tineri voluntari, în Biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul" din Bacău, marți, 28 octombrie, ora 18.00, cu participarea episcopului de Marsabit (Kenya), PS Peter Kihara Karioki, a pr. misionar Eugen Blaj, a responsabilului Oficiului Diecezan pentru Pastorația Misionară, pr. Claudiu Iștoc, și a multor tineri și credincioși laici.

Va fi o ocazie specială de întâlnire cu marea dimensiune a Bisericii noastre, dimensiunea misionară și vom putea reînnoi în noi grija pentru vestirea evangheliei la acei oameni care nu o cunosc.

Felicităm pe toți cei care, în țară, în dieceză și în alte instituții bisericești oferă, acestei chemări misionare, atenție deosebită și, în același timp, exprimăm o caldă și vie mulțumire celor care promovează inițiative misionare, celor care ne pun la dispoziție materiale utile pentru această activitate.

Acordăm binecuvântare specială misionarilor noștri din toate părțile, celor ce lucrează în Oficiul Diecezan pentru Pastorația Misionară, celor care au gândit, pregătit și tipărit Almanahul misionar 2008, bogat în idei, date și exemple vii din viața misionară, precum și tuturor cititorilor acestei reviste.

Vrem să ne însușim toți chemarea și exemplul sfântului Paul, apostolul și misionarul prin excelență, care repeta mereu: "Pentru mine a trăi este Cristos, iar pentru evanghelie m-am făcut tuturor toate".

O rugăm pe Maica Sfântă, regina apostolilor, pe sfântul Paul, apostolul neamurilor, și pe sfânta Tereza a Pruncului Isus, patroana misiunilor, să ne ocrotească și să ne încurajeze pe drumul vestirii evangheliei.

Iași, 1 octombrie 2008
Sfânta Tereza a Pruncului Isus, patroana misiunilor

Petru Gherghel, episcop de Iași
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat