Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 
Milano: Episcopul Petru Gherghel în vizită la credincioșii catolici români

Credincioșii români catolici din Milano au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe păstorul diecezei noastre de Iași, în perioada 16-22 septembrie 2008.

Vizita a fost prilejuită de sărbătoarea patronală a comunității catolice italiene din parohia centrală a Decanatului Cesano Boscone din Milano, decanat în care se celebrează în fiecare duminică Liturghia catolică în limba română. Cu ocazia acestei sărbători patronale, ajunsă anul acesta la cea de-a XXVIII-a ediție cu titlul "Alle radici della speranza" (La rădăcinile speranței), sărbătoare care vede în fiecare an protagoniste o țară străină și o regiune italiană, într-un moment delicat pentru comunitatea de români din Italia, organizatorii sărbătorii împreună cu responsabilii comunității române din Milano și Consulatul român din Milano au decis ca protagoniste ale sărbătorii să fie anul acesta România și regiunea italiană Lazio. Ideea care a stat la baza acestui proiect a fost aceea de a lucra în pozitiv, arătând că românii din Italia sunt deja integrați în realitatea socială italiană, participând la viața publică și culturală a țării.

Programul sărbătorii a cuprins multe manifestări și activități care au avut în prim plan România și comunitatea de români. Iată momentele mai semnificative ale prezenței românești în program:

- vineri, 12 septembrie și sâmbătă, 13 septembrie, la ora 21, spectacol românesc cu muzică, cântece, dansuri în costum tradițional popular românesc, în două serate dedicate multiculturalității, cu participarea formației românești Crișana din Oradea, având ca prezentatoare o tânără studentă catolică româncă din Milano, Paula Iudita Ștefan, iar ca invitat special pe pr. Giancarlo Quadri, responsabilul Oficiului pentru Pastorația migranților în Dieceza de Milano;

- sâmbătă, 13 septembrie, la ora 16, salon cultural pe tema: "Muticulturalitate integrare în legalitate", avându-i ca participanți pe Mons. Franco Agnesi, parohul comunității catolice din Cesano Boscone, Consulul general al României la Milano, dr. Tiberiu Mugurel Dinu, pr. Giancarlo Quadri, responsabilul Oficiului pentru Pastorația migranților în Dieceza de Milano, pr. Maricel Mititelu, responsabilul pastorației românilor catolici din Dieceza de Milano, dr. Fabio Melilli, președintele Provinciei de Rieti, autoritățile regiunii Lazio, primarul orașului Cesano Boscone dr. Vincenzo D'Avanzo etc.;

- tot sâmbătă, la ora 18, sfânta Liturghie prezidată de pr. Giancarlo Quadri și pr. Maricel Mititelu, în cadrul căreia toate cântecele au fost cântate în limba română de un grup de credincioși catolici români;

- sâmbătă, 13; duminică, 14; vineri, 19; sâmbătă, 20; duminică, 21 septembrie, între orele 16-19 și 21-23, expoziție personală a operelor pictorului român Marinel Stefănescu;

- sâmbătă, 20; duminică, 21 septembrie, ora 14, stand al Asociațiilor românești despre România, cu expoziție de costume tradiționale, produse tipice, cărți, artă, turism românesc, un rol important în organizarea Sărbătorii avându-l Asociația Italia România Futuro Insieme (Irfi), a cărei directoare este Simona Farcaș.

Sâmbătă, 20 septembrie, episcopul Petru și pr. Maricel Mititelu au avut prilejul de a se întâlni și a se întreține cu cardinalul de Milano, căruia episcopul Petru i-a mulțumit pentru invitație și pe care l-a invitat să viziteze România și Dieceza de Iași. De asemenea, în aceeași zi, episcopul, împreună cu pr. Maricel Mititelu, s-au întâlnit cu vicarul episcopal Mons. Luigi Manganini, responsabilul sectorului pentru evanghelizare și sacramente în cadrul Episcopiei de Milano, sector de care depinde și Oficiul pentru pastorala migranților.

Momentul de maximă importanță, la care au participat peste 20.000 de persoane, italieni și români, a avut loc duminică, 21 septembrie. Este vorba de sfânta Liturghie de la ora 17.30, avându-l ca celebrant principal pe episcopul Petru Gherghel și urmată de procesiunea mariană pe străzile orașului, prezidată de episcopul nostru, procesiune la care, parte din românii prezenți, au participat îmbrăcați în costum popular tradițional românesc. După sfânta Liturghie, credincioșii au avut ocazia de a se întreține cu episcopul nostru, cu care apoi au făcut mai multe fotografii.

Comunitatea de catolici români din Milano mulțumește încă o dată episcopului pentru vizita făcută și reînnoiește ambilor episcopi ai Diecezei de Iași invitația de a o vizita cât mai des.

Comunitatea catolicilor români din Milano
 


lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat