Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Celebrare a cuvântului pe texte din scrisorile sfântului Paul (I)

OFICIUL PENTRU PASTORAȚIA LITURGICĂ ȘI SACRAMENTE

Anul Paulin (iunie 2008-iunie 2009) declarat de papa Benedict al XVI-lea pentru a comemora cei două mii de ani de la nașterea apostolului Paul vrea să ne ajute și prin această schemă de celebrare ca reflectând asupra cuvintelor sale, să ne deschidem în fața misterului lui Cristos în viața proprie, să ne asumăm și să ne trăim propriul botez în comuniune și în mărturie, să fim disponibili pentru rugăciunea personală și comunitară.

Scopul acestei scheme de rugăciune este de a oferi un material care poate fi îmbogățit cu contribuția personală pentru a fi adaptat grupurilor, circumstanțelor și contextului.

  • să folosim bine momentele de tăcere

  • să adaptăm textele în raport cu timpul și persoanele de față

  • să alegem cu grijă cântecele

  • să nu citească o singură persoană, ci lectorii să fie diferiți

  • să creăm un climat favorabil: fond muzical, tămâie etc.

  • să dăm o importanță deosebită Bibliei și lumânării pascale

  • în biserică se poate expune și preasfântul sacrament.

Textul este tradus din Rina Risitano, Benedetto sia Dio, Paoline, Milano, 2008.

*

Celebrare a cuvântului pe texte din scrisorile sfântului Paul

I.

BINECUVÂNTAT SĂ FIE DUMNEZEU

Binecuvântat să fie Dumnezeu și Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, care ne-a binecuvântat cu orice fel de binecuvântare spirituală în cele cerești, în Cristos, întrucât ne-a ales în el mai înainte de întemeierea lumii ca să fim sfinți și neprihăniți înaintea lui în iubire (Ef 1,3-4).

Celebrantul: Harul Domnului nostru Isus Cristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl care în Cristos ne-a ales înainte de întemeierea lumii și împărtășirea Duhului Sfânt să fie cu voi toți.

Toți: Și cu duhul tău.

Scurtă introducere la temă

Vocația creștină, viața însăși este o experiență a alegerii din partea Tatălui care "în Cristos ne-a ales înainte de întemeierea lumii". Luminați de mărturia apostolului Paul, care a trăit cu pasiune această chemare, vrem și noi să reflectăm asupra vocației noastre ca drum de convertire și ca răspuns la iubirea gratuită și necondiționată a lui Dumnezeu.

Să ascultăm Cuvântul

Primul lector: Să-l cunoaștem pe Paul

"Eu sunt bărbat iudeu, născut în Tarsul Ciliciei, dar crescut în cetatea aceasta la picioarele lui Gamaliel, educat întocmai după legea părinților, devenind zelos pentru Dumnezeu așa cum sunteți voi toți astăzi" (Fap 22,3).

Al doilea lector: Pe drumul Damascului

Dar, în timp ce mergeam și mă apropiam de Damasc, pe la amiază, deodată m-a învăluit, ca un fulger, o lumină mare din ceruri. Am căzut la pământ și am auzit un glas care-mi spunea: «Saul, Saul, de ce mă persecuți?» Atunci eu am răspuns: «Cine ești, Doamne?» El mi-a zis: «Eu sunt Isus Nazarineanul pe care tu îl persecuți». Cei care erau cu mine au văzut lumina, dar nu au auzit glasul care-mi vorbea. Eu i-am zis: «Ce să fac, Doamne?» Atunci Domnul mi-a spus: «Ridică-te și du-te la Damasc. Acolo ți se va spune ceea ce a fost hotărât să faci» (Fap 22,6-10).

Al treilea lector: Chemarea/alegerea lui Paul

Dar vă fac cunoscut, fraților, că evanghelia predicată de mine nu este după om: nici n-am primit-o, nici n-am învățat-o de la vreun om, ci [am primit-o] prin revelația lui Isus Cristos. Ați auzit, desigur, de purtarea mea când eram în iudaism; cum persecutam peste măsură Biserica lui Dumnezeu și încercam s-o distrug. Și pentru că eram plin de zel pentru tradiția [primită] de la strămoși, îi întreceam în iudaism pe mulți de o vârstă cu mine din neamul meu. Dar când i-a plăcut lui Dumnezeu, cel care m-a ales încă din sânul mamei mele și m-a chemat prin harul său, mi l-a descoperit pe Fiul său în mine ca să-l vestesc păgânilor, imediat, fără să mă sfătuiesc cu cineva. 17 Și fără să urc la Ierusalim, la cei care erau apostoli înaintea mea, am mers în Arabia, apoi m-am întors din nou la Damasc (Gal 1,11-17).

Câteva puncte pentru reflecție

* Prezentarea pe care Paul o face despre sine este esențială, lapidară și ne furnizează în câteva linii profilul personalității sale extraordinare și complexe. Fără această secțiune asupra vieții sale anterioare evenimentului din Damasc, nu am fi înțeles niciodată însemnătatea impactului pe care l-a avut în viața sa întâlnirea cu Cristos cel Înviat. Ceea ce a fost înainte ne dă dimensiunea a ceea ce va fi apoi și, în același timp aceste două momente: înainte - apoi se întemeiază pe clipa prezentă a harului, în binecuvântarea "dintotdeauna" în Cristos. După experiența din Damasc, Paul se afundă în pustiul Arabiei pentru a se lăsa plăsmuit de Duhul Sfânt și iese de aici o persoană nouă. Impactul cu Cristos i-a pus în inimă o revelație impresionantă: Dumnezeu m-a ales pentru ca eu să-l revelez pe Fiul său în mine. Paul se simte ales, chemat, iubit și trimis: face experiența alegerii. Iar acest lucru îl zorește în interior ca o necesitate de neoprit de a spune tuturor, ție și mie, că iubirea lui Dumnezeu este un dar absolut gratuit; că darul său este irevocabil. Paul își va consuma toată viața sa, până la martiriu, pentru a duce tuturor această veste extraordinară: în Isus Cristos, Tatăl ne iubește, personal, pe fiecare în parte, dintotdeauna!

* Experiența alegerii cere primirea ei, cere răspuns. Întâlnirea cu Cristos ne introduce într-un proces de transformare, de deschidere a vieții noastre pentru misterul Domnului mort și înviat. Paul se simte scufundat în marea istorie, istoria mântuirii. "Dumnezeu ne-a iubit pe când noi eram încă păcătoși" (cf. Rom 5,6-8). Nu istoria noastră personală determină alegerile lui Dumnezeu. Pentru Dumnezeu toată trăirea noastră este importantă, așa cum vedem la Paul. Convertirea înseamnă a intra în spațiul sacru al lui Dumnezeu cu tot ceea ce suntem pentru a primi eliberarea de păcat. Este un proces de re-orientare a întregii noastre vieți spre Cristos, pentru a trăi evanghelia sa și a recunoaște prezența sa pe chipul fraților noștri.

* Alegerea se face mărturie. Totul, în Paul, începe de la o experiență a iubirii, de la o întâlnire cu Domnul cel Înviat care-l transformă: "Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine". Creștinul care trăiește în profunzime darul alegerii devine semn, martor, veste că mântuirea este pentru toți, nimeni nefiind exclus. Este misterul participării. Dumnezeu are nevoie de Paul și are nevoie de mine pentru a se manifesta ca un Dumnezeu apropiat, un Dumnezeu care ne iubește cu o iubire veșnică: în Cristos, "dinainte de întemeierea lumii" (Ef 1,4).

Să interiorizăm Cuvântul

Să lăsăm ca ceea ce am ascultat să trezească în noi întrebări. Să evocăm binecuvântările lui Dumnezeu în viața noastră, chemările sale la convertire precum și răspunsul nostru. Să ne iubim istoria vieții proprii așa cum o iubește Dumnezeu și să-i mulțumim pentru toate.

Să ne rugăm Cuvântul (Ef 1,3-7)

3 Binecuvântat să fie Dumnezeu
și Tatăl Domnului nostru Isus Cristos, *
care ne-a copleșit cu binecuvântarea sa spirituală
în ceruri, în Cristos.
4 În el, Dumnezeu ne-a ales
înainte de întemeierea lumii, *
ca să fim sfinți și fără prihană în fața lui,
în dragoste.
5 El a orânduit de mai înainte †
să fim adoptați ca fii, prin Isus Cristos, în el, *
după bunul plac al voinței sale,
6 spre lauda gloriei harului său, *
pe care ni l-a dăruit prin Fiul său preaiubit.
7 Prin sângele lui avem răscumpărarea, *
iertarea păcatelor;
prin bogăția harului său †
8 care a prisosit în noi, *
în toată înțelepciunea și înțelegerea. Amin.

Să ne rugăm

Fii veșnic binecuvântat, Dumnezeule, Părintele nostru, care în Isus Cristos ne-ai iubit cu o iubire veșnică, înainte ca noi să te cunoaștem. Dă-ne promptitudinea lui Paul pentru ca la fel ca el să răspundem la atâta iubire și să putem vesti fiecărui om de lângă noi că tu îl iubești. Așa te rugăm prin Cristos fratele, învățătorul și Domnul nostru. Amin.

Pentru a aprofunda Scriptura:

Fap 9,1-22; 22,3-16; 26, 9-20; Rom 14,19; 1Cor 12,4-7.27-31; Gal 1,11-16; 1Tim 1,12-16; 2Tim 1,9-10; 1Pt 4,10-11.

Text propus de pr. Cristinel Fodor


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat