Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Sunt optimist și viața îmi surâde

Sunt un creștin optimist și am convingerea că pentru un om care crede în Dumnezeu e normală această stare de spirit eliberatoare. Dacă susțin această afirmație, nu înseamnă că sunt o ființă naiv idealistă și nu țin cont de dramaticele confruntări ale omului cu răul și, în general, cu suferința. Dar această stare de spirit nu mă oprește, ci, dimpotrivă, mă obligă să nu-l condamn pe cel pesimist care-și blestemă zilele, dorindu-și moartea, ci să mă apropii de el, să fiu capabil să-l asist, oferindu-i șansa dialogului adevărat.

Sunt optimist pentru că eu cred în șansa de realizare a fiecărei persoane, pentru că această șansă nu o dau eu personal, ci o primim fiecare în parte de la Dumnezeu.

Sunt optimist pentru că eu cred în iubirea infinită a Creatorului care nu face nici o discriminare în modul său misterios de a iubi.

Sunt optimist pentru că mă bazez pe logica iubirii divine, chiar dacă nu o înțeleg uneori deloc.

Sunt optimist și atunci când, încercat cu multă suferință, nu mai am nici o lacrimă pentru a o putea opri.

Da, nu mint, sunt optimist, pentru că acest mod de a fi este un mare dar divin nemeritat de mine, păcătosul, primit de sus.

Sunt optimist și cred că există fericirea pe pământ și o găsesc numai slujindu-l pe Domnul în frații mei, mai ales în cei bătrâni, bolnavi și săraci.

Sunt optimist pentru că, firav și slab fiind, Domnul m-a ales și m-a chemat la o așa mare demnitate și simt cum mâna lui misterioasă, plină de iubire, mă susține și mă ocrotește.

Sunt optimist pentru că, în sfârșit, am început să mă bucur puțin câte puțin de farmecul slujirii.

Ce bine e că sunt optimist, plin de elan și putere, dar trebuie să fiu sincer și să o spun tuturor: atunci și numai atunci sunt optimist și simt că trăiesc cu adevărat, când mă abandonez total în brațele Providenței. În această ipostază atât de confortabilă și minunată, chiar dacă trupul suferă din greu influența nefastă a urii și a păcatului lumii, sufletul, însă, extaziat de prezența sacrului divin eliberator, se bucură, pentru că trăiește din plin marea sărbătoare a întâlnirii cu spiritul universal. Și ce sărbătoare!!! Este numai pace, armonie și cânt și în această ambianță atât de înălțătoare, spiritul, plin de energia pozitivă acumulată, zburdă și se zbenguiește în oceanul infinit al iubirii divine.

Pot eu oare să fiu pesimist trăind într-o astfel de lume, nu a basmelor sau a ideilor utopice, ci o lume a realității divine? Totuși trebuie să fiu conștient că sunt încă pe pământ și sunt încă pe drumul greu, dar nu imposibil, al eternității fericite.

Doamne, știu că nu merit acest mare dar. Totuși te rog, cu umilință, păstrează în mine acest dar divin și bucuria de a trăi pentru tine, slujindu-i pe frații mei!

Doamne, vreau să fiu optimist mereu și să împart tuturor semenilor mei din acest mare dar al tău.

Lumină, mai multă lumină, pentru a găzdui optimismul în fiecare om.

Pr. Toma Encuță


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat