Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Congregația pentru Cler: Promovarea adorației euharistice

Prot. nr. 20080374

Excelență,

Sunt într-adevăr multe lucrurile de făcut pentru binele adevărat al clerului și pentru rodnicia ministerului pastoral în circumstanțele de astăzi, dar, tocmai de aceea, chiar în dorința fermă de a aborda aceste dificultăți și eforturi, cu conștiința că acțiunea urmează ființei și că sufletul fiecărui apostolat este intimitatea divină, se intenționează începerea unei mișcări spirituale care, conștientizând din ce în ce mai mult legătura ontologică dintre Euharistie și Preoție și conștientizând maternitatea specială a Mariei față de toți preoți, să dea viață unui lanț de adorație perpetuă, pentru sfințirea clericilor și unui nou angajament al sufletelor feminine consacrate pentru ca, după tipologia sfintei Fecioare Maria, mama marelui și veșnicului preot, și asociată în opera sa de mântuire, să adopte în mod spiritual preoți pentru a-i oferi cu oferta de sine, rugăciunea și penitența. În adorație întotdeauna este inclus actul de reparație pentru propriile lipsuri și, în actualele circumstanțe, se sugerează să se includă o intenție particulară în acest sens.

Așa cum spune tradiția în mod constant, misterul și realitatea Bisericii nu se reduc la structura ierarhică, la liturgie, la sacramente și la reglementările juridice. De fapt, natura inimă a Bisericii și originea primă a eficacității sale sfințitoare trebuie căutate în unirea mistică cu Cristos.

Doctrina și însăși structura constituției dogmatice Lumen gentium afirmă că această unire nu se poate imagina separată de cea care este Mama Cuvântului Întrupat și pe care Isus a voit-o în mod intim unită cu sine pentru mântuirea întregului neam omenesc.

Nu este deci întâmplător că în chiar ziua în care era promulgată constituția dogmatică despre Biserică - la 21 noiembrie 1964 - Paul al VI-lea o proclama pe Maria "Maica Bisericii", adică mama tuturor credincioșilor și a tuturor păstorilor.

Conciliul Vatican II - referindu-se la sfânta Fecioară - se exprimă astfel: "Zămislindu-l pe Cristos, născându-l, hrănindu-l, înfățișându-l Tatălui în templu, suferind împreună cu Fiul său răstignit pe cruce, ea a cooperat într-un mod cu totul deosebit la opera Mântuitorului, prin ascultare, credință, speranță și iubire aprinsă, pentru a reda sufletelor viața supranaturală. De aceea ea ne este Mamă în ordinea harului" (LG nr. 61).

Fără a adăuga sau a lua nimic unicei medieri a lui Cristos, Fecioara este recunoscută și invocată, în cadrul Bisericii, cu titluri de Avocată, Ajutătoare, Mijlocitoare; ea este modelul iubirii materne care trebuie să îi anime pe toți cei care cooperează, prin misiunea apostolică a Bisericii, la regenerarea întregii omeniri (cf. LG nr. 65).

În lumina acestor învățături care fac parte din ecleziologia Conciliului Vatican II, credincioșii, îndreptându-și privirea către Maria - exemplu strălucitor al oricărei virtuți -, sunt chemați să o imite pe prima discipolă, mama, căreia, în Ioan - la picioarele crucii (cf. In 19,25-27) - i-a fost încredințat fiecare discipol, astfel, devenind fiii ei, învață de la ea adevăratul sens al vieții în Cristos.

În acest fel - și tocmai începând de la locul ocupat și de la rolul desfășurat de preasfânta Fecioară, în istoria mântuirii - se intenționează, în mod cu totul particular, să fie încredințat Mariei, mama marelui și veșnicului preot, fiecare preot, suscitând, în Biserică, o mișcare de rugăciune care să pună în centru adorația euharistică perpetuă, în decursul a 24 de ore, astfel încât, din orice colț al pământului, întotdeauna să se înalțe spre Dumnezeu, neîncetat, o rugăciune de adorație, mulțumire, laudă, cerere și reparare, cu scopul principal de a suscita un număr suficient de sfinte vocații la starea preoțească și, împreună, de a însoți spiritual, la nivel de trup mistic - cu un fel de maternitate spirituală, pe cei care au fost deja chemați la preoția ministerială și sunt ontologic conformați cu unicul mare și veșnic preot, pentru ca din ce în ce mai bine să-l slujească pe el și pe frați, ca aceia care, la un moment dat, stau "în" Biserică, dar și "în fruntea" Bisericii ținând funcțiile lui Cristos și, reprezentându-l, în calitate de cap, păstor și mire al Bisericii (PdV, nr. 16).

Se cere, așadar, tuturor ordinarilor diecezani care, în mod particular, simt caracterul specific și de neînlocuit al ministerului ordinat în viața Bisericii, împreună cu urgența unei acțiuni comune în favoarea preoției ministeriale, să devină parte activă și să promoveze - în diferitele porțiuni ale poporului lui Dumnezeu care le-a fost încredințat - adevărate cenacole în care clerici, persoane consacrate și laici, uniți între ei și în spirit de adevărată comuniune, să se dedice rugăciunii, sub forma adorației euharistice perpetue, în spirit de autentică și reală reparare și purificare. Se atașează la nevoie un opuscul cu scopul de a înțelege mai bine natura inițiativei pentru a adera în spirit de credință la proiectul prezentat aici.

Maria, mama unicului, veșnicului și marelui preot, să binecuvânteze această inițiativă și să mijlocească la Dumnezeu, cerând o autentică reînnoire a vieții sacerdotale începând de la unicul model posibil: Isus Cristos, păstorul cel bun!

Vă prezint din inimă, în legătura comuniunii ecleziale, sentimentele de intensă iubire colegială.

Vatican, 8 decembrie 2007
Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri a Preacuratei Fecioare Maria

Card. Claudio Hummes, prefect
Mauro Piacenza, secretar

*

Congregația pentru Cler

Notă explicativă pentru a spori în dieceze
(parohii, rectorate, capele, mănăstiri, conventuri, seminare)
practica adorației euharistice perpetue1
în beneficiul tuturor preoților și al vocațiilor sacerdotale

În exortația apostolică "Sacramentum caritatis", Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a concretizat învățătura perenă a Bisericii despre caracterul central al adorației euharistice în viața bisericească, într-un apel operativ pentru adorația perpetuă îndreptat către toți păstorii, episcopi și preoți, și către poporul lui Dumnezeu: "De aceea, împreună cu Adunarea Sinodală recomand cu tărie păstorilor Bisericii și poporului lui Dumnezeu practica adorației euharistice, atât personală cât și comunitară. În această privință, va fi de mare folos o cateheză corespunzătoare în care să se explice credincioșilor importanța acestui act de cult care permite să trăiască mai profund și cu mai mare rod însăși celebrarea liturgică. Apoi, în limita posibilului, mai ales în centrele mai populate, va fi bine de găsit biserici sau oratorii care să fie rezervate tocmai pentru adorația perpetuă. În afară de aceasta, recomand ca în formarea catehetică și îndeosebi în itinerarele de pregătire pentru prima Împărtășanie, copiii să fie inițiați la sensul și la frumusețea de a sta în compania lui Isus, cultivând uimirea față de prezența sa în Euharistie" (Sacramentum caritatis, nr. 67).

Pentru a favoriza apelul Sfântului Părinte, Congregația pentru Cler, în grija ei pentru preoți, propune următoarele:

1. Fiecare dieceză să desemneze un preot care să se dedice - pe cât posibil - cu normă întreagă ministerului specific de promovare a adorației euharistice și coordonării acestui important serviciu în dieceză. Dedicându-se cu generozitate acestui minister, el însuși va avea posibilitatea de a trăi această dimensiune particulară de a vieții liturgice, teologice, spirituale și pastorale, posibil într-un loc rezervat corespunzător pentru acest scop, localizat de propriul episcop, unde credincioșii vor putea astfel să beneficieze de adorația euharistică perpetuă. Așa cum există sanctuarele mariane, cu rectori numiți pentru un minister particular adaptat exigențelor specifice, care să radieze și să promoveze iubirea specială a Bisericii pentru preasfânta Euharistie, celebrată în mod demn și adorată continuu. Un astfel de minister, în cadrul prezbiteriului, va aminti tuturor preoților diecezani, așa cum a făcut Benedict al XVI-lea, că "tocmai în Euharistie stă secretul sfințirii lor (...). Preotul trebuie să fie mai întâi de toate adorator și contemplator al Euharistiei" (Angelus din 18 septembrie 2005).

2. Să se stabilească locuri specifice care să fie rezervate tocmai pentru adorația euharistică perpetuă. În acest scop, să fie încurajați parohii, rectorii și capelanii să introducă în comunitățile lor practica adorației euharistice, atât personală, cât și comunitară, după posibilitățile fiecăruia și într-un efort colectiv de sporire a vieții de rugăciune. Să fie implicate în această practică toate forțele vii, începând de la copiii care se pregătesc pentru prima Împărtășanie.

3. Diecezele interesate de acest proiect vor putea căuta sprijin corespunzător pentru a organiza adorația euharistică perpetuă în seminar, în parohii, în rectorate, în oratorii, în sanctuare, în mănăstiri, în convente. Providența divină nu va întârzia în a găsi și binefăcători care să contribuie la operele corespunzătoare pentru a pune în practică acest proiect de reînnoire euharistică a Bisericilor particulare, ca de exemplu: construirea sau adaptări făcute unui loc de cult pentru adorație, în cadrul unui mare edificiu de cult; cumpărarea unui ostensor solemn sau a unui veșmânt liturgic nobil; oferirea de material liturgico-pastoral-spiritual pentru această promovare.

4. Inițiativele îndreptate către clerul local, mai ales cele referitoare la formarea permanentă a acestuia, să fie întotdeauna pătrunse de un climat euharistic, care va fi favorizat de un timp adecvat dedicat adorației preasfântului sacrament, în așa fel încât aceasta să devină, împreună cu sfânta Liturghie, forța propulsivă pentru orice angajare individuală și comunitară.

5. Modalitățile pentru adorația euharistică în diferite locuri vor putea fi diverse, în funcție de posibilitățile concrete. De exemplu:

- adorație euharistică perpetuă în decursul a 24 de ore;

- adorație euharistică neîntreruptă de la primele ore ale dimineții până seara;

- adorație euharistică de la ora X la ora Y în fiecare zi;

- adorație euharistică de la ora X la ora Y într-o zi sau în mai multe zile din săptămână;

- adorație euharistică pentru circumstanțe particulare, precum sărbători sau aniversări.

Congregația pentru Cler adresează propria mulțumire ordinarilor care vor deveni animatorii unui astfel de proiect, care nu vor întârzia să reînnoiască spiritual clerul și poporul lui Dumnezeu din Bisericile lor particulare.

Cu scopul de a putea urmări îndeaproape dezvoltarea a ceea ce a dorit Sfântul Părinte, sunt rugați ordinarii, care sunt interesați de această inițiativă, să semnaleze acestui dicaster dezvoltarea inițiativelor referitoare la adorația euharistică perpetuă în dieceza lor, mai ales indicând care preoți și care locuri sunt implicate în acest important apostolat euharistic.

Congregația pentru Cler va oferi, la cerere, ulterioare clarificări în această privință.

Vatican, 8 decembrie 2007
Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri a Mariei

Traducere de Ovidiu Bișog

1 Prin "adorație euharistică perpetuă" se înțelege nu doar adorația neîntreruptă, 24 de ore din 24, ci și adorația încontinuu de la primele ore ale dimineții până la ultimele ore ale serii. Aceasta din urmă, de fapt, va fi mai la îndemâna preoților și a credincioșilor din comunitățile mici. Evident, acolo unde numărul de credincioși este mai mare și există disponibilitatea, se va putea examina posibilitatea de a ajunge să se țină expusă Euharistia fără întrerupere.


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat