Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Timișoara: Sesiunea de toamnă a Conferinței Episcopilor din România

Sesiunea de toamnă a Conferinței Episcopilor din România se va desfășura la Timișoara în zilele de 22-25 septembrie 2008, cu participarea tuturor episcopilor romano și greco-catolici din țară.

Deschiderea sesiunii este prevăzută pentru ora 18 a zilei de luni, 22 septembrie. Lucrările vor continua cu trei conferințe a doua zi. Miercuri, 24 septembrie, episcopii vor celebra la Cenad o Liturghie pontificală în cinstea sfântului Gerard, patronul Diecezei de Timișoara. Seara, la ora 17.30, va fi încheierea lucrărilor urmată, la ora 18.30, de o conferință de presă.

Programul sesiunii de toamnă mai include rugăciuni, recitarea Breviarului și celebrarea mai multor Liturghii, atât în rit romano-catolic, cât și în rit greco-catolic.

Anul acesta se împlinesc 978 de ani de la înființarea în 1030 a Episcopiei de Cenad, a cărei succesoare pe teritoriul românesc este astăzi Episcopia Romano-Catolică de Timișoara.

* * *

Următoarele date despre Episcopia Romano-Catolică de Timișoara au fost preluate de pe pagina http://www.culte.ro/documentehtml.aspx?id=1727 a Secretariatului de Stat pentru Culte din cadrul Ministerului Culturii și Cultelor din România.

Episcopia Romano-Catolică Timișoara, întemeiată în anul 1030 cu titlul inițial de Cenad, din 1930 primește titlul de Timișoara și cuprinde județele Timiș, Caraș-Severin, Arad și o parte din Mehedinți. Credincioșii, în număr de circa 160.000, aceștia fiind în ordine de etnie maghiară, germană, română, bulgară, croată, slovacă, cehă și alții. Episcopia numără 73 de parohii, grupate în opt decanate: Timișoara, Cenad, Deta, Arad, Vinga, Pâncota, Caraș și Severin, care la rândul lor formează trei arhidiaconate: Timiș, Mureș, Banatul Montan. Pe teritoriul Episcopiei își desfășoară activitatea 14 ordine și congregații călugărești, printre care Ordinul Fraților Minori Conventuali, Societatea Divinului Salvator, Surorile Notre-Dame, Surorile Benedictine, Surorile Franciscane.

Episcopia are 95 de preoți; persoanele consacrate 79, trăiesc în 12 centre mânăstirești preluate sau realizate recent. Asistența socială este organizată prin centre Caritas, în număr de 8. Exista de asemenea, un liceu seminarial la Timișoara și o grădiniță pentru copii la Timișoara. Publicații periodice: "Vita Catholica Banatus" (lunar) și "Laudetur" (lunar-foaie pentru tineret).


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat