Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul apostolic în Franța

O rezervă de apă subterană

de Alain Besançon, membru al Institut de France

Fecioara Maria i-a poruncit Bernadetei să sape într-un punct precis. Un izvor a țâșnit și nu se va termina niciodată. În terenul la prima vedere așa de uscat și steril al Franței creștine, vizita papei Benedict al XVI-lea a făcut să apară o rezervă de apă subterană a cărei prezență nu se bănuia și nici abundența ei. Așa merg lucrurile în Biserică: mereu neașteptate și surprinzătoare.

Se spune adesea că acest pontif este lipsit de carismă în comparație cu predecesorul său care avea multă carismă, cu un stil pe care mass-media îl recunoșteau. Mie mi se pare că are la fel de multă carismă, dar de un alt gen. L-am văzut la Elizeu, în Collège des Bernardins, la Institut, calm, simplu, ordonat, cu o distincție intelectuală evidentă, în contrast cu mulți interlocutori ai săi. Diferența de nivel era mare. Avea și o sănătate bună, mersul sigur, vocea clară și bine așezată, în bună formă, ceea ce i-a permis să aibă un program extenuant.

Dar ce anume a spus?

Primele sale cuvinte, în avion, adresate ziariștilor, sunt răspunsuri concise, clare, profunde. Cu privire la laïcité, acest termen francez intraductibil în orice altă limbă, a spus: "Este un rod al credinței, deoarece credința creștină era, încă de la început, o religie universală, așadar neidentificabilă cu statul, și prezentă în toate statele". Și cu privire la autorizarea liturgiei antice: "Acest motu proprio este pur și simplu un act de toleranță, cu un scop pastoral, pentru persoane care au fost formate în această liturgie, o iubesc, o cunosc și vor să trăiască împreună cu această liturgie". Cuvinte pe cât de evanghelice pe atât de simple.

Există multe comentarii cu privire la întâlnirea sa cu Sarkozy. Cele două discursuri dintr-un punct de vedere literar sunt diferite și cel mai bun discurs nu este cel al președintelui, însă ideea este clară: "laicitatea pozitivă" este ceva care se apropie de separarea americană dintre Biserici și stat: separare riguroasă, dar care nu-i împiedică pe președinții americani să vorbească împreună cu autoritățile religioase, să privească spre ele cu bunăvoință, să le ceară sfaturi și ajutor. Președintele vrea să termine cu invidia geloasă, meschină și uneori fanatică, de tip francez, în folosul "tuturor religiilor, în special al celei creștine". Biserica din Franța nu cere nimic altceva. Se speră că acest climat bun să se instaureze în mod durabil.

Deputatul socialist Vals i-a reproșat papei că înlocuiește domeniul social cu acela religios. Afirmația uimește. Faptul că socialiștii vor să înlocuiască domeniul religios cu acela social, că încearcă să facă asta de două secole, asta este problema lor. Cu excepția primarului de Paris, ei au făcut-o pe snobii în privința vizitei. Păcat.

Uimește faptul că papa, în toate intervențiile sale, a evitat stilul protocolar, clișeul, formula goală, retorica clericală, demagogia emoției. A vorbit mereu din cel mai înalt punct de vedere. S-au plâns de faptul că nu era "înțeles de toți", că nivelul era prea înalt pentru public. Însă, tocmai pentru că respecta publicul, pentru că avea încredere în capacitatea de înțelegere a oamenilor, în rațiunea lor, el a vorbit așa. Toate intervențiile lui au fost de înalt răsunet. S-a adresat în același mod tinerilor și tinerelor de pe Esplande des Invalides, la izvoarele de la Lourdes, "tinerilor" și intelectualilor invitați la Bernardins.

Acestora din urmă le-a oferit o splendidă lecție de istorie a gândirii monastice, cultă, bogată în citate, și mai curând din partea câtorva invitați se simțeau unele perplexități, deoarece nu știau că teologia poate să ajungă la asemenea înălțimi și pentru că nimeni nu-i învățase bazele ei. Acești intelectuali au descoperit că nu sunt chiar așa de intelectuali.

La Lourdes, papa era în mijlocul poporului, prunci, copii, bolnavi, la devoțiunea spontană și simplă. Și ei au avut drept la o învățătură riguroasă, chiar dacă în fața acestor bărbați și a acestor femei papa a lăsat să vorbească în mod liber inima lui. Era mai ușor pentru că era venerată Maria, pe care papa o iubește mai presus de orice, și Bernadeta. Le-a explicat și episcopilor că există puncte, cum ar fi indisolubilitatea căsătoriei, asupra cărora nu se poate prospecta nici o concesie de principiu. Le-a cerut un pic de bunăvoință față de tradiționaliști. I-a asigurat de afecțiunea sa.

Acum sărbătoarea s-a terminat. Papa a plecat și Biserica din Franța se află în fața ei însăși. Știe că este mai curând izolată, uneori rătăcită. Transmiterea credinței către noile generații este dificilă. Până la urmă, câți cred în viața veșnică, în înviere, sau pur și simplu în Dumnezeu? Poporul catolic și clerul scad cât privește numărul. Episcopatul formează un corp omogen, dar care ar putea să fie mai deschis spre societatea civilă, spre laicii catolici și spre exterior. În această lume venirea papei a adus o mare adiere de aer proaspăt. Nu știm dacă bobul de grâu aruncat de semănător va încolți și va da rod. Kant asemăna predica sterilă a preoților cu un "masaj" spiritual al cărui efecte au durată scurtă. Adesea, după evenimente mari, entuziasmul scade și obișnuințele se impun din nou. Să nu ne pierdem speranța. Mulți botezați nu-și mai amintesc de credință, ei cred că au respins-o, dar dintr-o dată descoperă că au mai multă credință decât credeau ei înșiși. În același fel, nu s-a reușit să se smulgă complet credința din poporul francez, în pofida eforturilor îndârjite ale atâtor dușmani sau falși prieteni ai Bisericii. Venirea papei a revelat, cu uimire bucuroasă sau plină de ciudă din partea opiniei publice, că botezul milenar al Franței nu și-a epuizat efectele sale.

(După L'Osservatore Romano, 19 septembrie 2008)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat