Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Inaugurarea solemnă a cultului Madonei de Lourdes la Târgu Trotuș

Localitatea Târgu Trotuș este o localitate rurală din județul Bacău, situată între două orașe, semnificative ale țării noastre, Onești și Târgu Ocna, și aproape de stațiunea Slănic Moldova, bucurându-se totodată de renumele celei mai vechi comunități de pe valea Trotușului, păstrând și astăzi frumoasele obiceiuri creștine mai ales devoțiunea către sfânta Fecioară Maria. Este o localitate unde conviețuiesc atât creștini de confesiune catolică, cât și ortodoxă și unde oamenii trăiesc în armonie și bună înțelegere.

Anul acesta comuna Târgu Trotuș prăznuiește două evenimente deosebit de importante pentru viața creștinilor din comunitatea noastră.

La 25 septembrie 2008 se împlinesc 120 de ani de la inaugurarea solemnă a cultului Madonei de Lourdes, iar la 6 octombrie se împlinesc 600 de ani de la prima mențiune documentară a localității Târgu Trotuș.

Prima atestare documentară a Tg. Trotuș apare în privilegiul comercial acordat de voievodul Moldovei Alexandru cel Bun negustorilor lioveni la 6 octombrie 1408, stabilind taxele vamale pentru diferite feluri de mărfuri, precum și locurile unde acești negustori urmau să plătească aceste taxe. În acest document se arată că negustorii lioveni care duc postav la Brașov trebuie să plătească "la vama principală în Suceava, de grivnă trei groși, în Bacău de grivnă un gros și jumătate, iar în Trotuș de grivnă un gros și jumătate. Iar când se vor întoarce, de fiecare povară, la Trotuș, câte doi groși..." Conform cercetărilor arheologice este evident că orașul era mult mai vechi decât prima lui menționare documentară din 1408.

Dincolo de aceste date istorice se poate descoperi o bogată istorie pe care oamenii acestor locuri o duc în spate, cât și o credință fermă care a rămas în sufletul lor în pofida diferitelor influențe protestante care s-au perindat pe aceste meleaguri. În acest context istoric un merit deosebit l-au avut misionarii franciscani care au vegheat ca flacăra credinței să rămână mereu trează în conștiința credincioșilor noștri.

La nivelul stadiului actual al ultimilor cercetări, rezultă că localitățile Galați, Butea, Răchiteni și Tg. Trotuș au fost primele care au inaugurat statui ale Madonei de Lourdes.

După o lungă perioadă de pregătire pe care a desfășurat-o parohul acestei comunități Domenico Della Posta a sosit și fericita zi de 25 septembrie 1888 când s-a sfințit noua statuie a Maicii Domnului de la Lourdes și în mod oficial se instaura cultul Madonei de Lourdes. Clopotele au sunat vesele începutul noii zile și i-au invitat pe credincioși să vină la biserică, pentru a se apropia de sacramente și să asiste la sfânta Liturghie.

La această sărbătoare au fost prezenți credincioși nu numai din Tg. Trotuș, ci au venit și din satele învecinate din Tuta, Onești, Slănic, Grozești, Satu Nou, Tisești care erau filiale în acea vreme cât și credincioși din sate mai îndepărtate, precum Pustiana.

Cu un fast somptuos, la ora 10.30, episcopul Iosif Camilli și-a făcut intrarea în biserică printre două șiruri de credincioși îngenuncheați, unde a început celebrarea și, însoțit de preoți, s-a așezat în fața statuii Madonei de Lourdes. În momentul dezvelirii acesteia, a răsunat ca un tunet cântecul Fecioara la munte. Episcopul a binecuvântat apoi, solemn, noua statuie, conform ritualului prescris de Pontificalul Roman, iar Psalmii 86 și 122, precum și cântul Magnificat au fost interpretați pe două voci, în acompaniamentul dulce al unui armoniu așezat în prezbiter și la care cânta pr. Pietrobuono.

La cuvântul de învățătură episcopul i-a îndemnat pe credincioși să fie buni creștini, să practice legile lui Isus Cristos așa cum Biserica ne propune. Acesta este, de altfel și motivul aparițiilor sfintei Fecioare la Lourdes, unicul și adevăratul motiv de bucurie pentru Dumnezeu și pentru mântuire.

După terminarea sfintei Liturghii, s-a făcut o solemnă procesiune în timpul căreia această mulțime de oameni care însoțeau cortegiul făcea să se audă ecoul în aerul munților din vecinătate cântul Ave, ave, ave Maria și al fiecărei strofe din Rozariul Madonei de Lourdes, cântat cu multă grație de mulțimea tuturor credincioșilor. Era plăcut să vezi dincolo de drapele, focuri de armă, cântecele orchestrei puzderia de oameni - și nu toți catolici - care îngenuncheau și se rugau cu fervoare, cum fixau cu privirea frumoasa statuie a Madonei și toate acestea în pofida razelor fierbinți aruncate de un soare mai degrabă estival decât autumnal.

Procesiunea s-a sfârșit cu recitarea Rugăciunii de consfințire către sfânta Fecioară Maria, s-a dat binecuvântarea cu preasfântul sacrament și astfel la ora 14.20 s-a încheiat această frumoasă sărbătoare despre care necatolicii spuneau că niciodată nu mai fusese văzut în aceste locuri ceva mai frumos și mai evlavios.

Ca un gest de recunoștință pentru toate harurile primite de la sfânta Fecioară Maria, comunitatea noastră se va reuni în ziua de joi, 25 septembrie 2008, la ora 10.30, celebrând o sfântă Liturghie de mulțumire și apoi vom pleca în sat într-o procesiune cu statuia Madonei de Lourdes în compania cântecelor mariane și rugăciunii rozariului.

Informații istorice din acest articol au fost preluate din cartea Adu-ți aminte, Marie, și de România, de Dănuț Doboș, Ed. Sapientia, 2005.

A consemnat pr. Anton Mărăndescu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat