Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Valea Mare: Un sfert de secol de profesiune religioasă

"Vreau să cânt Domnului cât voi trăi..." (Ps 104). Sunt cuvintele care au răsunat în inima a opt surori din Congregația Surorile Franciscane Misionare de Assisi: sr. Varvara Cochior-Grosu, sr. Tereza Adam, sr. Anița Ficău, sr. Cristina Ciuraru, sr. Elisabeta Mircsov, sr. Maria Duma, sr. Maria Roșață și sr. Varvara Farcaș-Papa, care au celebrat la 14 septembrie 2008, la Valea Mare, 25 de ani de profesiune religioasă.

Reînnoirea Da-ului spus lui Dumnezeu la început, în clandestinitate, fie într-un turn de biserică, fie în sacristie, fie în spatele unor uși încuiate, a avut loc în cadrul sfintei Liturghii prezidate de ES ep. Anton Coșa alături de care au concelebrat: pr. Carlo, secretarul episcopului de Ferrara din Italia, pr. Virgil Blaj, pr. Ioan Ciuraru, pr. Gheorghe Antal, pr. Ioan Riba și pr. Anton Roca.

La celebrare au participat și părinții, rudele, prietenii surorilor sărbătorite, precum și persoanele care le-au ajutat și susținut în perioada grea a comunismului.

Nu întâmplător a fost aleasă comunitatea din Valea Mare pentru a fi gazda unui astfel de eveniment. Este un loc semnificativ care face actuale cuvintele lui Isus: "Dacă bobul de grâu căzut în pământ... moare, aduce rod bogat". Moartea, mai exact înmormântarea ep. Ioan Duma, a fost ocazia în care s-a primit aprobarea de la Sfântul Scaun pentru a putea activa și în clandestinitate. A fost momentul "răsăritului" atâtor vocații, atâtor "roade bogate" dintre care primele sunt aceste surori.

La omilie, Preasfințitul Anton Coșa ne-a introdus în profunzimea sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci îndemnându-ne "să privim spre cruce - această carte în care putem citi istoria proprie" și ajutându-ne să medităm la caracteristicile iubirii lui Dumnezeu, iubire ce este veșnică, gratuită, fidelă și neschimbătoare.

Surorile sărbătorite și-au exprimat recunoștința față de Dumnezeu cântând la fel ca sfânta Fecioară Maria cântul Magnificat.

După sfânta Liturghie a urmat prânzul în timpul căruia surorile au împărtășit din experiența trăită în perioada întunecată a dictaturii comuniste, la care și Preasfințitul a adăugat experiența pe care o trăiește în Republica Moldova.

Tot în această zi familia noastră religioasă le-a fost alături în bucurie și celor cinci surori: sr. Veronica Bulai, sr. Genoveva Farțadi, sr. Maria Farțadi, sr. Margareta ?urcanu și sr. Tereza Ghiunghiuș, care au sărbătorit 10 ani de profesiune solemnă. De asemenea, ne-am bucurat și împreună cu cele două postulante: Mihaela Jitaru Baciu și Bernadeta Secaci, ambele din Valea Mare, care, în cadrul Vesperelor prezidate de pr. Paroh, Cazimir Biur, au intrat în noviciat îmbrăcând "haina încercării" și arătându-și disponibilitatea "să învețe a se verifica pe ele însele cu sinceritate și zel, a se ruga cu ardoare, a se comporta onest, a asculta cu umilință, a păzi puritatea minții și a trupului, a iubi sfânta sărăcie și a dori adevărata perfecțiune" (din rugăciunea de început a ritualului intrării în noviciat).

Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru aceste surori, dorindu-le lor și tuturor persoanelor consacrate fidelitate și iubire generoasă pe drumul vocației.

Pace și bine tuturor!

Sr. Irina Giurgică
Surorile Franciscane Misionare de Assisi


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat