Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Integrare în ritm de dans

"Any problem in the world can be solved by dancing" (James Brown )

Știința a fundamentat un adevăr cunoscut dintotdeauna: viața înseamnă mișcare. Mișcarea este primul atribut al lui Dumnezeu menționat în Geneză: mișcarea în forma faptei, deplasării, cuvântului. Ca "oglindă" a Creatorului, omul reflectă mișcarea în forma esenței propriei vieți - înțelegând prin "mișcare" întregul univers exterior și interior, de la mișcarea ca atare, la gânduri, emoții, sentimente, relația propriei persoane cu sinele, cu universul, cu Dumnezeu. De aceea se spune că felul în care se mișcă cineva exprimă biografia sa în totalitate. Iar sublimarea mișcării este dansul, tot așa cum sublimarea cuvântului este cântul. Cânt și dans - limbajul universal al creației. Iar ceea ce e adevărat pentru o persoană, este la fel de adevărat pentru o comunitate. Dansurile, cântecele sunt oglinda vie a istoriei unei comunități, cu gândurile, aspirațiile, bucuriile și suferințele sale, cu dorul, împlinirile și mai ales, cu iubirea sa, sunt acel amalgam unic, caracteristic și irepetabil de moștenire spirituală din care se naște viitorul acelei comunități. Dansul este filozofia de viață a unei comunități.

Se numesc: Alexandru, Luminița și Cristina. Totul începe cu o mișcare relativ lentă: e intrarea - pe scenă și în rol. Un pas maiestuos, plin de grație și forță. Pe măsură ce se apropie de centrul scenei, urmând granița imuabilă a semicercului, o unduire a corpului desfășoară costumul bogat. O mână se ridică - întotdeauna, dreapta - cu brațul întins, la un unghi de aprox. 120 grade față de corp - mâna cu palma în jos, degetul mijlociu și inelarul unite, policele în prelungirea mâinii, arătătorul și degetul mic ușor depărtate - și în timp ce ești absorbit de farmecul statuar al mișcării - pe neașteptate, totul devine un vârtej amețitor de culori - alb, roșu, negru, verde, auriu în ritmul muzicii tradiționale. Iar vârtejul are un "punct de referință", el însuși în mișcare: dansul lui - care nu e acrobație, nici balet, nici dans propriu-zis - e "filozofia explicată" a vârtejului: mișcarea se naște din pământ, se înalță spre cer, omul "își face datoria ca ființă umană", înălțându-se, unind cerul și pământul, apoi se întoarce iarăși la pământ, trăgându-și forța de acolo, luându-l "martor" al existenței sale, iar existența înseamnă iubire - își atinge pieptul cu amândouă mâinile, apoi iubirea se dăruie tuturor, cu brațele larg deschise, cu surâsul deopotrivă cald și transcendent al celor care l-au văzut pe Dumnezeu. Mâna dreaptă se menține ridicată - ca o pavăză a propriei persoane și a celor care-i privesc, unind forța vitalității (degetul mijlociu) cu iubirea (inelarul), îndepărtând deopotrivă și neantul (degetul V) și vitalitatea vulgară - de aceea policele este în prelungirea mâinii: este cu adevărat viață acolo, dar supusă forței iubirii - apoi mâinile se coboară, palmele cu fața în sus, ca să cuprindă și să dăruie întreaga lumină, iar mișcarea umerilor, caracteristică dansului, creează, aduce și răspândește căldura inimii în manifestare. Apoi totul se întoarce la Dumnezeu: vârtejul se face una cu pământul și privești cu uimire una din cele mai dificile imagini ale filozofiei orientale în mișcare, executată impecabil - e o clipă de tăcere, poate liniștea de la începutul Creației, după care ființa umană se înalță în uimirea și bucuria soarelui lăuntric, luând martor pământul și cerul... și totul reîncepe. Iar figurile dansului nu sunt niciodată aceleași. Ai putea spune că "improvizează", dar e mult mai mult decât atât: fiecare se exprimă pe sine, în acord cu sine, cu ceilalți și cu spectatorii, dăruindu-ți ceea ce ai uitat demult în zbuciumul și zgomotele lumii contemporane: viața pură, bucuria vieții și armonia în bucurie. Adică, darul dintru început făcut de Dumnezeu omului: libertatea.

Poate de aceea Albert Einstein spunea că aceia care dansează sunt "atleții lui Dumnezeu".

Se numesc Alexandru, Luminița și Cristina. Poți să spui că sunt talentați - dar nu e numai atât. Poți să spui că sunt frumoși - atât de frumoși că îți taie răsuflarea. Dar nu e numai atât. Poți să spui că întregul lor dans e filozofia milenară a Vedelor sacre proiectată în universul creștin - un univers al iubirii, care șterge granițele, trece dincolo de semicercul intoleranței și depășește deopotrivă interesul intelectual și aviditatea artistică în căutare de inedit sau senzațional. E adevărat, dar nu e numai atât. E dansul care a creat universul. Fiindcă viața înseamnă mișcare în armonie. Iar viața lor întreagă este acest dans.

Sunt din Chișinău, locuiesc în București și alcătuiesc "Gipsy-dans-show Bafta". Sunt țigani. Și se numesc Alexandru, Luminița și Cristina. Numele lor sunt traductibile, așa ca ale tuturor celor care trăiesc în strânsă comuniune cu universul: "Apărător", "Lumină", "Creștină". Împreuna înseamnă: "Apărătorul Luminii Creștine". Ciudat ?! Deloc. Fiindcă asta aduc tuturor: lumina iubirii ca esență a creștinismului. Pe care o apără în fața tuturor nedreptăților.

* Reflecție pe marginea Congresului Mondial pentru Pastorația ?iganilor, Freising, Germania (1-4 septembrie 2008)

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat