Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Sunt fericit că port cu mine pe drum "eternul astăzi divin"

Exerciții spirituale - ziua I

Nu pot să exprim în cuvinte cât de mult aveam nevoie de aceste zile pline de har. Simțeam cum ariditatea era la ea acasă în sufletul meu, otrăvit de veninul nepăsării față de sacralitatea persoanei proprii. Cortina s-a tras. În sfârșit a venit actorul principal, părintele Alberto, care, în stilul caracteristic de mare magician al cuvântului, ne-a chemat la izvorul vieții. Din prima seară, din cele spuse de părintele cu atâta tact și înțelepciune, mi-am dat seama că numai tăcerea profundă mă va scoate din singurătatea ucigătoare cuibărită în ungherele spiritului și mă va pune într-un contact viu cu Creatorul meu. În această delăsare și confuzie eram când, deodată, cuvântul Domnului a răsunat: "La ai săi a venit și ai săi nu l-au primit". Am trecut imediat la analiza textului. De ce acest refuz? Pentru ce acest dezinteres? Cum este posibil așa ceva?

Începusem bine cu tăcerea, dar o luasem greșit la drum, făcând critică altora. De fapt, nu acesta era drumul propus de părintele spiritual. Nu voi uita niciodată simplitatea debordantă cu care ne-a vorbit și ne-a chemat pe toți la sursa iubirii și a vieții. Să ne apropiem și să avem curajul dialogului cu acela care din veșnicie ne-a iubit și ne-a ales, chemându-ne pe nume la viață. Era și timpul pentru sărmana mea ființă înfometată și însetată de absolut să se hrănească, potolindu-și foamea și setea din Izvorul vieții divine. Acum înțeleg cel mai bine că aceste cuvinte ale Sfintei Scripturi ne-au fost adresate nouă, preoților prezenți, și, mai ales, mie personal: "La ai săi a venit și ai săi nu l-au primit". Acum e timpul să-l primesc cu adevărat în viața mea pe el, stăpânul vieții; acum e timpul să mă las modelat de el prin sfintele sacramente la care particip, acum e timpul să mă conectez cu adevărat la sursa vieții.

Da, a venit timpul și cât de mult mă bucur să-mi reorganizez viața, să intru în profundul ființei mele, să-mi examinez inima unde locuiește Cristos și să mă comport cu înțelepciune și dreaptă judecată, dar să nu uit niciodată că încrederea mea nu stă în propria-mi forță - acest lucru ar însemna faliment -, dar încrederea mea trebuie să fie fondată mereu pe el, care e totul pentru mine. el, care în ciuda faptului că am fost și sunt atât de rece și nepăsător, mă iubește infinit și mă așteaptă la dialog. Trebuie să fac tăcere pentru că numai în ambianța tăcerii și a meditației voi simți parfumul divin din sfintele sacramente, parfum tămăduitor și salvator, voi simți esența iubirii divine pe chipul celui nevoiaș, chemarea sfântă la slujire din glasul celui neputincios și bolnav. Numai în această ambianță sacră a tăcerii voi simți într-adevăr marele mister că trăiesc și că iubesc viața, voi simți din plin iubirea unui Dumnezeu care-mi dă viață.

Exerciții spirituale - Ziua II

Camera unde locuiesc la aceste exerciții spirituale este aproape de șoseaua europeană. La început, zgomotul asurzitor de mașini mă deranja mult, apoi, odată ce am intrat în ambianța sacră a exercițiilor spirituale, am făcut abstracție de orice zgomot și m-am bucurat imens de vizita continuă plină de iubire a lui Dumnezeu făcută nouă, oamenilor. De fapt, realitatea este alta: noi, oamenii, suntem oaspeții lui Dumnezeu și trebuie să ne bucurăm de o gazdă atât de gingașă, tăcută și iubitoare. Așa suntem noi, oamenii: ne uităm în dreaptă și-n stânga, facem o sumară analiză a perimetrului în care trăim și imediat avem sentimentul că suntem stăpânii acelor locuri. E timpul să părăsim această mentalitate falsă, să ne debranșăm de mentalul găunos al statutului de gazdă obraznică și puternică.

Cât de bine mi-a prins și astăzi invitația părintelui, de a merge în pustiu împreună cu Isus. Tăcerea deșertului nu a adus teama în suflet, ci bucuria de a fi cu el și de a-l asculta. Am fost cu el, lângă el și am înțeles cât de năucitoare este ispita puterii care, dacă nu te rogi și nu ești conectat cu divinul, această ispită înfiorătoare face din om un monstru de putere și orgoliu. I-am cerut lui Isus cu smerenie lumina necesară pentru a putea pătrunde și înțelege drama contaminării de acest virus nociv care m-a încercat de atâtea ori: ispita puterii. Doamne, ce groaznică este această ispită a puterii! Cât de nocivă este pentru mine și pentru ceilalți preoți. Acum ochii mi se deschid, inima îmi bate mai tare și ființa întreagă se înfiorează văzând cele trei tentacule ale puterii - puterea economică, puterea religioasă și puterea politică. Dacă vreau să ies învingător, trebuie să stau mereu mai aproape de el, cel care a simțit agresiunea acestei ispite și a ieșit învingător.

Minunată zi trăită lângă Isus în deșert! El m-a ajutat să trăiesc minunea de a intra în acel astăzi al său. Cu bucurie pot spune că am intrat în dinamica divină a prezentului continuu. Acum, aici, la Traian, îl privesc în ostia sfântă pe Isus, aflat astăzi în peștera din Betleem, la botez, în pustiu, pe Cruce, când spune: "În această zi vei fi cu mine în paradis". Ce minune! Acum, astăzi, mi s-au deschis ochii și am descoperit misterul unui Dumnezeu aflat permanent între oameni, un Dumnezeu pe care astăzi l-am întâlnit la lucru și care tot astăzi a dialogat cu mine, învățându-mă cum să ies învingător în lupta cu ispitele. Lângă Isus, în prezența lui euharistică, astăzi am descoperit trista realitate că noi, oamenii, suntem atât de distrați și conectați la banalul pământesc încât uităm în mod rușinos de chemarea noastră la fericirea adevărată.

Mă bucur mult și sunt fericit, că am descoperit acel astăzi care se va sfârși.

Exerciții spirituale - ziua III

"La ai săi a venit și ai săi nu l-au primit". Astăzi bucuria se amplifică. În misterioasa ecuație deschisă a timpului prezent continuu, o întâlnim pe Maria, care, prin atitudinea ei fermă și curajoasă, contrazice cuvintele Scripturii, pentru că ea și numai ea a fost capabilă să sfărâme capul șiret al reptilei ispititoare și să primească viața, lumina și iubirea pe pământ. Ce bine este că în acest misterios prezent continuu o întâlnim pe Maria, creatura matură plină de disponibilitatea de a-l primi pe el, acceptând planul Tatălui cu orice risc. Cu da-ul Mariei, prezentul divin continuu e posibil și își face simțită prezența printre muritori. Da, astăzi, acum simt și trăiesc cu bucurie, datorită ei cum paranteza timpului cade ușor, ușor, și spațiul și timpul intră și se contopesc în eternitatea prezentului continuu divin. Ce bine este că am întâlnit-o pe Maria, astăzi, aici, la Traian.

Într-adevăr, cât de minunat este Domnul și cât de fascinantă e noutatea prezenței sale în istoria omenirii, în istoria noastră personală. ce minunat și înălțător mister de inteligență și iubire, aici, acum, cu ochii spiritului meu, o văd pe ea, Maria, în toate ipostazele vieții sale. Al ei este chipul angelic, adolescenta aflată într-o rugăciune continuă. Acum o văd foarte bine, e tânăra Fecioară pusă în dificultate de îngerul Gabriel la începutul convorbirii lor, apoi tot ea, liniștită, acceptă cu încredere, seninătate și curaj planul Tatălui cu ea și cu întreaga omenire. Este ea, o văd acum obosită și tristă, pentru că nu este primită și găzduită pentru a-l aduce pe pământ pe Fiul lui Dumnezeu. Este ea, femeie simplă dar atât de măreață prin caracterul ei, mama grijulie care-l caută pe copilul ei, Isus. Tot ea este Mamă care, cu lacrimi în ochi, își îmbrățișează Fiul care pleacă într-o misiune nobilă și sacră. O, cât de grijulie este acum la o nuntă în familia sa. Uită de sine, de toate și doar atât o interesează: bucuria mirilor și a mesenilor participanți. Câtă modestie și adevărată umilință la această femeie plină de har: în tăcere și în ascuns îl urmează pe Fiul ei. Atunci când Isus este elogiat și apreciat pe bună dreptate după faptele și comportamentul lui, nu apare deloc pe scenă. În tăcere admiră și-l laudă pe Dumnezeu. Când însă Fiul e părăsit de toți, batjocorit și condamnat la moarte, nevinovat fiind, Maria, cu un sfânt curaj și cu o profundă modestie, este alături de Fiul ei și participă trup și suflet lângă el la opera salvifică de răscumpărare a lumii.

Da! Ce minunat! Monument de har și înțelepciune am acum în fața mea în persoana Mariei. Cât de mult aș fi pierdut dacă n-aș fi participat acum la aceste exerciții spirituale. Maria astăzi mă învață lucrul cel mai demn și sfânt: asemenea ei, să-l primesc în viața mea pe el, stăpânul vieții.

Încheiere

Minunat astăzi divin, plin de har și de dor de eternitate, ce mult mă bucur că m-ai vizitat în sfârșit și pe mine, creatură slăbită de atâtea ambiții pământești, ambiții demolatoare și ucigătoare de viață! Ce bine că ai adus spiritului meu metastaziat de cancerul hidos al deșertăciunilor lumești, boarea vieții divine. Minunat "Astăzi divin", rămâi cu mine pentru totdeauna, pentru ca arșița pustiitoare a vanităților pământești să nu sece izvorul dorințelor și aspirațiilor, mele pentru munții cei veșnici, pentru ca gerul aspru al iernilor grele să nu înghețe și să distrugă din firava mea ființă bruma de sacru dătătoare de viață și speranță.

Minunat astăzi divin, descoperit acum la aceste exerciții spirituale, mi-ai deschis ochii orbi ai spiritului și acum eu, care credeam că am îmbătrânit înainte de vreme, am descoperit ceva extraordinar - tinerețea spiritului meu aflat în drum spre eternitate într-un permanent astăzi divin.

În sfârșit, sunt fericit, pentru că port cu mine pe drum "eternul astăzi divin".

Pr. Toma Encuță


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat