Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Măgura: Depunere de voturi perpetue

Sora Maria Caterina Jicmon a Fecioarei Îngerilor a depus voturile perpetue duminică, 7 septembrie 2008, în biserica mănăstirii și a casei de bătrâni a Congregației Surorile Benedictine Reparatoare ale Sfintei Fețe a Domnului nostru Isus Cristos.

La sfânta Liturghie celebrată de PS Petru Gherghel a fost prezent cardinalul Fiorenzo Angelini, pr- Ferenț Tancău, parohul comunității, pr. Alois Fechet, vicar episcopal, Mons. Petru Mareș, pr. Păuleț Lucian, pr. Ionel Roșu, pr. Mihai Vacaru, pr. Ioan Ciobanu, pr. Andrei Ficău, pr. Andrei Varga, pr. Iulian Tancău și pr. Celeste Pianezze. Au participat de asemenea, sora Maria Maurizia Biancucci, superioara generală a congregației, un număr mare de surori ale aceleași congregații venite din Italia, credincioșii Parohiei Barați, persoane consacrate, părinții, rudele și prietenii surorii sărbătorite.

Celebrarea a început cu urarea de bun venit în România pe care PS Petru Gherghel a adresat-o Eminenței sale card. Fiorenzo Angelini.

De la începutul Liturghiei prin rugăciunea zilei, credincioșii au fost invitați să se roage lui Dumnezeu pentru sora Maria Caterina să fie statornică în a-l urma pe Isus necontenit așa cum va urma să promită în cadrul celebrării sfintei Liturghii a profesiunii perpetue.

După proclamarea sfintei evanghelii, parohul de Barați, pr. Ferenț Tancău, a chemat-o pe candidată pe nume, iar aceasta a răspuns: "Iată-mă", cerând lui Dumnezeu și Bisericii de a-l urma pe Cristos ca Mire al său în familia religioasă a Surorilor Benedictine Reparatoare ale Sfintei Fețe și să rămână statornică până la moarte.

La omilie, Eminența sa cardinalul Fiorenzo Angelini, protectorul congregației, a amintit cum providența divină a ghidat pașii congregației spre România și spre apostolatul de îngrijire a persoanelor vârstnice și bolnave în "sanctuarul suferinței" din Măgura, Bacău, operă deja activă de patru ani, dar cu o prezență a surorilor aici de mai bine de 10 ani; ele, în acest apostolat al carității, repară chipul Preasfânt al Mântuitorului, prin slujirea fraților nevoiași ducând mai departe carisma congregației fondată de abatele Hildebrand Gregori.

Un alt gând al Eminenței sale a fost acela de mulțumire către Biserica locală și multor familii care au dăruit un frumos număr de tinere congregației noastre spre marea glorie a lui Dumnezeu; iar privind diminuarea numărului vocațiilor s-a întrebat cât acest lucru se datorează dezvoltării economice a țării, dând totodată răspunsul că Dumnezeu, în marea lui milostivire, nu poate fi nepăsător nevoilor Bisericii sale și fiilor săi și va chema din nou în slujba lui multe alte tinere din țara noastră.

După omilie celebrantul a întrebat-o pe sora Maria Caterina dacă este hotărâtă de a se consacra Domnului prin voturile de castitate, ascultare și sărăcie pe viață, după regula și constituția familiei religioase în care se află și de a practica caritatea desăvârșită către aproapele, apoi candidata și-a dat consimțământul, s-a apropiat de Răstignit și a depus în mâinile lui Isus coronița de trandafiri pe care o avea pe cap, încă de la începutul sfintei Liturghii ca simbol exterior al dăruirii sale lui Cristos.

Pentru ca sora să fie întărită în angajamentele sale întreaga comunitate imploră ajutorul curții cerești prin litania tuturor sfinților, după care în genunchi a citit formula de consacrare în mâinile superioarei generale și a semnat-o pe altar, apoi a intonat antifonul prin care exprimă bucuria de a se oferi cu totul Domnului: "Primește-mă, o Doamne, după cuvântul tău și voi avea viață: nu mă dezamăgi în speranța mea".

A urmat binecuvântarea solemnă a surorii făcută de Excelența sa ep. Petru Gherghel, apoi a primit din mâna Eminenței sale cardinalul Fiorenzo Angelini "cocolla" (haina religioasă benedictină) și inelul nupțial, iar superioara generală Maria Maurizia Biancucci a primit-o ca membru efectiv al congregației, încheind ritualul profesiunii religioase. S-a continuat celebrarea sfintei Liturghie.

Înaintea binecuvântării finale, PS Petru Gherghel s-a adresat din nou Eminenței sale mulțumind pentru frumoasele cuvinte rostite la omilie și pentru iubirea demonstrată României, unde are o parte din inima sa și în mod particular către această casă. La aceste cuvinte, Eminența sa a reamintit că activitatea acestei case era inițial concepută pentru asistența preoților bolnavi, dar mai apoi s-a extins nevoilor Bisericii locale. Adresându-se părintelui Mihai Vacaru, prezent la altar și singurul preot asistat de surori în această casă, a spus că acesta îl reprezintă mai vizibil și mai profund pe Isus Cristos, pentru că, pe lângă sacerdoțiul ministerial, prin suferința sa fizică, încarnează imaginea suferindă a feței Mântuitorului.

Sfânta Liturghie s-a încheiat cu binecuvântarea solemnă acordată de Eminența sa la invitația PS Petru Gherghel asupra poporului lui Dumnezeu.

Sora Maria Caterina Jicmon a Fecioarei Îngerilor este originară din Parohia Sărata, fiind a treia soră din familia Jicmon.

Casa de la Măgura a Congregației Surorile Benedictine Reparatoare ale Sfintei Fețe a Domnului nostru Isus Cristos include și un azil de bătrâni în care sunt îngrijiți zilnic un număr de 70 de bolnavi. Superioara casei este sora Aurelia Leoni.

"Preabune Isuse, Mire ceresc,
îți mulțumesc că m-ai chemat;
păstrează-mă mereu cu tine,
să fiu statornică pe acest drum,
iar într-o bună zi
dobândește-mi răsplata
slujitorilor buni și drepți".

(Abatele Hildebrand Gregori, părintele fondator)

Surorile Benedictine Reparatoare ale Sfintei Fețe

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 septembrie: Măgura: Depunere de voturi perpetue


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat