Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Almaș (Scout): Depunerea promisiunii de către lideri

Ziua de 6 septembrie 2008 fără îndoială va marca, pentru cei 10 tineri din Bacău Centru, Lespezi, Sagna, Adjudeni și Piatra Neamț, unul dintre cele mai importante evenimente din viața personală de scoutist când, la Almaș, jud Neamț, au promis, pe cuvânt de onoare, să lase această lume un pic mai bună decât au găsit-o prin acceptarea misiunii de lideri scout.

În perioada 4-7 septembrie, la Almaș, jud Neamț, a avut loc Campusul pentru Liderii 2008, campus în care tinerii care au dorit să devină lideri scout au avut posibilitatea de a conștientiza importanța pasului pe care îl vor face.

Împărțit în trei părți, campusul a avut ca scop a le reaminti tinerilor lideri importanța pe care o are promisiunea lor de a deveni lider scout și implicațiile pe care le are acest statut atât în viața lor personală, dar mai ales în viața și educația pe care o oferă celor mai mici decât ei prin intermediul metodei scout.

Prima parte a campusului a avut în vedere a prezenta locul liderului scout în cadrul cercetășiei. Partea introductivă a pornit de la prezentarea generală a scoutismului, a Principiilor, Legii și Promisiunii Scout ca elemente specifice și a importanței sprijinului adult în dezvoltarea personală a scoutiștilor.

Principalele teme de discuție au avut în vedere personalitatea liderului, cunoștințele și abilitățile necesare unui lider cercetaș, importanța formării continue a acestuia și prezentarea celor trei roluri pe care le are în cadrul grupului scout: animator, educator și facilitator.

Tematicile privind standardele specifice activităților scout și legile care reglementează sectorul ONG și de educație nonformală și outdoor au fost prezentate în cadrul campusului ca subiecte conexe, complementare, dar importante pentru desfășurarea în condiții de siguranță a activităților.

A doua parte a pus accentul pe raportarea fiecărui viitor lider la trăirea celor trei principii scout, principiul spiritual, principiul social și principiul personal, în timpul unei meditații personale care a culminat cu depunerea promisiunii de lider în cadrul liturghiei speciale. În cadrul acestei ceremonii, fiecare tânăr și-a prezentat motivațiile care au stat la baza dorinței de a deveni lider scout înainte de a rosti cuvintele: Promit, cu ajutorul lui Dumnezeu, pe cuvânt de onoare...

Partea a treia a campusului a vizat punerea noilor lideri în fața anumitor probleme ce pot apărea în activitățile cu copiii și cu tinerii. Astfel, fiecare grup avea de susținut argumente pro sau argumente contra vizând un anume aspect al vieții de cercetaș. Astfel, ei au reușit să identifice și alte puncte de vedere ale unor probleme pe care ei le credeau simplu de rezolvat.

Pe lângă temele de discuții, cele mai importante momente ale zilei le-au constituit pentru ei momentele de rugăciune și de evaluare zilnică. Momentele de rugăciune, acompaniate de cântece Taize, au fost o ocazie de reflecție personală și de împărtășire a gândurilor și a trăirilor proprii, propice a-și îndrepta rugăciunea și pentru persoanele apropiate. Prin momentele de evaluare zilnică, ei erau invitați a privi realist și critic, dar în sens constructiv, activitățile desfășurate în timpul zilei, punând accentul pe identificarea aspectelor negative, pozitive și, cel mai important, subliniind modalitatea personală de a îndrepta ceea ce nu a fost bine.

Grupurile scout catolice din dieceză și Organizația Națională de Cercetași le multumesc acestor tineri pentru curajul și dăruirea de a deveni lideri scout, și îi asigură de sprijinul lor pentru a deveni buni exemple pentru cei pentru care vor lucra.

"Ajută-mă, Doamne, prin harul tău,
Să le fiu mereu exemplu și niciodată să nu-i scandalizez.
Ei să te vadă pe tine în mine și eu să te caut pe tine în ei".

Adrian Secal

* * *

"Și la sfârșitul călătoriei pământești,
Faptul că am fost lider
Să-mi fie spre laudă și nu spre osândă".
(Rugăciunea Liderului Scout)

* * *

De ce vreau eu să devin lider?

În cadrul Campusului pentru liderii scout desfășurat la Almaș, jud. Neamț, cel mai important moment l-a constituit motivarea alegerii fiecărui tânăr de a deveni lider scout. Acest moment, înaintea rostirii Promisiunii, a fost încărcat de emoții atât pentru viitorii lideri, cât și pentru liderii "cu vechime", cărora le-a reamintit de momentul în care la rândul lor au rostit aceleași cuvinte.

Printre noii lideri a fost și Monica Jicmon, lider la ramura de lupișori (copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 10 ani) grupul scout Bacău Centru, care ne-a împărtășit următoarele cuvinte:

"Încă de când eram la lupișori am văzut în liderul pe care îl aveam în față un om de încredere, o persoană care știa ce vrea, care dorea ca prin metoda scout să ne aducă mai aproape de Dumnezeu, o persoană care dorea să ne facă să cunoaștem importanța celor din jurul nostru și, mai ales, să ne ajute să ne regăsim pe noi înșine și să fim niște oameni de bine. Nu am înțeles atunci prea bine ce însemna cercetășia.

Acum, la rândul meu am ajuns să fac și eu acest pas și să devin un lider responsabil pentru copii cu care lucrez și-mi doresc să fiu și eu un exemplu pentru ei, să vadă în mine, în primul rând, un prieten căruia îi pot împărtăși bucuriile și tristețile, iar apoi un coordonator care îi ajută să pășească cu dreptul în viața de cercetaș.

Promit, în fața voastră și a lui Dumnezeu, să îmi dau silința de a-i forma cum pot eu mai bine".


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat